Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Επιβεβαίωση....

Άρθρο Σ.Δ.Α.Θ.
Του Προέδρου Θ. Θωμαΐδη


Ήταν 8 Ιουλίου του 2011 όταν από αυτό το βήμα και με το άρθρο «Έχουν γνώση οι φύλακες» δηλώναμε δημόσια την ανησυχία μας για κάποιες πληροφορίες σχετικά με το αυτοδιοικητικό μέλλον της Δημοτικής Αστυνομίας. Όσοι επικοινώνησαν μαζί μας για να μάθουν τι εννοούσαμε έδειξαν δύσπιστοι και μας χαρακτήρισαν υπερβολικούς. Το σενάριο ενσωμάτωσης της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ ακουγόταν τραβηγμένο. Πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα έδρανα της Βουλής και από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Οι δηλώσεις του κ. Παπουτσή δεν ήταν ούτε τυχαίες ούτε εν τη ρύμη του λόγου αλλά υποδηλώνουν τις προθέσεις του Υπουργείου του και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Εξετάζοντας με προσοχή τα λόγια του Υπουργού διαπιστώνουμε ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του παραεμπορίου από τη Δημοτική Αστυνομία δεν οφείλεται στην ποιότητα ή την ποσότητα του προσωπικού αλλά στη διοίκηση και την οργανωτική δομή, δηλαδή στους Δήμους. Υποστηρίζει δηλαδή ο Υπουργός ότι αν οι ίδιοι υπάλληλοι ενεργούν κάτω από τις εντολές της ΕΛΑΣ και όχι των Δημάρχων θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης έθεσε εμμέσως πλην σαφώς και θέμα νομοθετικού πλαισίου αναφερόμενος στις ποινές που προβλέπονται και που είναι διοικητικά πρόστιμα.

Για το θέμα της οργανωτικής δομής, της διοίκησης αλλά και του νομοθετικού πλαισίου δυστυχώς θα συμφωνήσουμε με τον Υπουργό, τα έχουμε εξάλλου αναφέρει ουκ ολίγες φορές. Ο Ν.3731 είναι ένας ελλιπέστατος νόμος που περισσότερο δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα. Οι Υπουργικές αποφάσεις που θα έπρεπε να τον ακολουθήσουν δεν βγήκαν ποτέ και κάθε Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί κατά το δοκούν και με βάση τις προτεραιότητες του κάθε Δημάρχου. Το βασικότερο όμως όλων είναι η ασάφεια και η έλλειψη προσανατολισμού της υπηρεσίας που μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκάθαρους στόχους και φυσικά αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν νομίζουμε όμως ότι η μετακίνηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η λύση. Η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να παραμείνει στους Δήμους με ξεκάθαρο ρόλο και σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

Αν ο Υπουργός θεωρεί ότι το παραεμπόριο θα αντιμετωπιστεί με την αλλαγή Υπουργείου, αντί να μετακινήσει χιλιάδες υπαλλήλους και να «φορτωθεί» και τη μισθοδοσία τους ας μετακινήσει την αρμοδιότητα. Ας διαθέσει τις δυνάμεις που αυτή τη στιγμή απασχολούνται στις συνδρομές και τις μεικτές περιπολίες αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου χωρίς να επιβαρύνει μάλιστα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του με τη μισθοδοσία χιλιάδων υπαλλήλων που σε αντίθετη περίπτωση θα μεταφερθούν από τους Δήμους. Το παραεμπόριο συνδέεται, τις περισσότερες φορές, με σωρεία ποινικών αδικημάτων και η αντιμετώπιση του συνολικά από την ΕΛΑΣ είναι κατά τη γνώμη μας η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Εκτός και αν οι προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι διαφορετικές και η αντιμετώπιση του παραεμπορίου προβάλλεται ως πρόσχημα και αφορμή. Αυτό θα φανεί λίαν συντόμως και εμείς θα είμαστε εδώ...

7 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Ωραίο το άρθρο, πράγματι πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν η ρήση Παπουτσή περιορίζεται στην καταπολέμηση του παρεμπορίου.

Μια παρατήρηση: Διακαής πόθος της αστυνομίας τουλάχιστον από το 2002 είναι να γίνει η δημοτική αστυνομία ένα σώμα τοπικής ΕΛ.ΑΣ.. Θυμάμαι το 2004 στο Τσοτύλι τον προιστάμενο αστυνόμο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υπεύθυνο για την εκπαίδευση στις Σχολές να μας λέει από τη μια ότι η αστυνομία αποκλείστηκε στη συζήτηση του νόμου για τη δημοτική αστυνομία και από την άλλη να μας λέει «θα πάρετε όπλα». Επίσης θυμάμαι χαρακτηριστικά να μας λέει σε απάντηση ερώτησης για την εξέλιξή μας πως είναι στο δικό μας χέρι οι επικεφαλής μας να επιλέγονται με εξετάσεις με σύστημα ανάλογο της ΕΛ.ΑΣ. Οι περισσότεροι βέβαια καταλάβαμε ότι θεωρητικολογεί και μεταφέρει προσωπικές του απόψεις, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που τσίμπησαν (εξάλλου υπήρχε άγνοια τότε περί υπαλληλικού κώδικα και λοιπών ισχυόντων για εμάς).
Αυτές οι απόψεις όμως δεν ήταν προσωπικές, είναι απόψεις με τις οποίες συμφωνεί μεγάλος αριθμός επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. Από τότε κύλησε το νερό στο αυλάκι και ουδέποτε φάνηκε ως πρόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλαγή του ρόλου της δημοτικής αστυνομίας, και ουσιαστικά δεν άλλαξε το καθεστώς πρόσληψης τόσο ώστε στο μέλλον να μπορέσει να δικαιολογήσει μια αλλαγή πλεύσης.
Ερχόμαστε στο σήμερα που με την ισχύ του ν.4024 η δημοτική αστυνομία εντάσσεται στο θεσμό του «κρατικού υπαλλήλου» και μπορεί να μετακινηθεί -θεωρητικά και εφόσον παρέλθουν τα όποια κωλύματα από ειδικές διατάξεις όπως η οκταετία- σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία αυτοδιοίκησης ή υπουργείου κατά το άρθρο 5 του ν.4024. Η ΕΛ.ΑΣ. όμως δεν έχει ενταχθεί στο ν.4024 και οποιαδήποτε μετάταξη προς το Υπ.ΠΡΟ.ΠΟ. θα πρέπει να λογίζεται ως νέα πρόσληψη, κάτι που όμως απαγορεύεται από το μεσοπρόθεσμο.

Επειδή στην Ελλάδα οι νόμοι μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους, το πρόβλημα παραμένει.
Γεγονός όμως είναι ότι ο Παπουτσής είναι υπουργός «προσωρινής» κυβέρνησης, ο αρμόδιος για εμάς υπουργός κ.Γιαννίτσης δεν έχει εκφράσει άποψη (αν και θεωρώ επίφοβο τον Κουκουλόπουλο) και στην πραγματικότητα δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από κανέναν πέρα από την ΕΛ.ΑΣ. και το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφυσυχαζόμαστε, αντίθετα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Στην Αθήνα έχει αποφασιστεί από τον Οκτώβρη η πραγματοποίηση θεσμικής γενικής συνέλευσης, μια συνέλευση που το προεδρείο προσπαθεί να μεταθέσει στις καλένδες (πέρυσι είχε ξαναπάρει το σώμα απόφαση για τέτοια συνέλευση, αλλά αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!) Αυτή τη φορά η συνέλευση θα γίνει, έστω αρχές του 2012, και η Αθήνα με τα 1070 άτομα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μια για πάντα πού δέχεται να κινηθεί και πού όχι. Εσείς στη Θεσσαλονίκη πάντα ένα βήμα πιο μπροστά έχετε ήδη ψήφισμα για τον οπλισμό. Αναρωτιέμαι πού βρίσκονται τα υπόλοιπα σωματεία, από εκεί επικρατεί σιγή νεκροταφείου (ΣΔΑ Πειραιά, Παγκρήτιο, Ν. Δωδεκανήσου, Ν. Κατερίνης κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Αποριες:
1. Απ την τσεπη του τα βγαζει ο Παπουτσης; Αν εσεις πληρωνεστε τι σας νοιαζει απο που; Υποψιν με το νεο μισθολογιο τα σωματα ασφαλειας πληρωνονται καλυτερα. Αν τοσοι συναδελφοι κοπτονταν για να εξοικονομησει το κρατος τοτε γιατι παιρνανε σε ολους σχεδον τους δημους πλασματικες υπερωριες; Επειδη τα λεφτα ηταν λιγα; Εγω σημειωνω οτι στον δημο μου πρεπει να ειμαστε απο τους ελαχιστους που δεν πηραν ευρω
2. ΟΚ. Απελθετω απ ημων το ποτηριο τουτο και οποιο αλλο δεν μας αρεσει. Να εξαντλησουμε τις αρμοδιοτητες μας σε κλησεις (που και αυτες οι μισοι τις αποφευγουν = χωνονται σε γραφεια) και μαθηματα σε σχολεια. Με λιγα λογια να πληρωνομαστε ΧΑΛΑΡΑ.. Το ΓΙΑΤΙ να θελει να το κανει καποιος αυτο ειναι το θεμα, την στιγμη που οι αναγκες εχουν αυξηθει και το 2013 μαλιστα καταργειται και συνταγματικα η μονιμοτητα με την αναθεωρηση. Η μη αναδρομικοτητα (7Σ) ισχυει για τους ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ νομους. Επομενως μια υπηρεσια οπως την περιγραψατε ανετα θα αντιμετωπισει την καταργηση και το προσωπικο της θα εχει πλεον ολο το χρονο στην διαθεση του να πινει τον χαλαρο καφε του σπιτι του. Δεν κινδυνολογω. Προνοω και εχω πληρη συνειδηση και ελευθερια αποψης.
3. Οι δημαρχοι μπορει να φταινε για πολλα, σιγουρα ομως οχι για τα μυαλα μας. Ας συνελθουμε λιγο. Θα συμφωνησω μονο με την φραση του παπουτση "Ντροπη! Ας κανουμε ο καθενας τη δουλεια του" Εκει που φτασαμε μονο με πολυ ιδρωτα θα ξεφυγουμε ειτε φταιξαμε ειτε οχι
4. Αν οντως μας ενσωματωσουν, αντι να καθομαστε να καταβαραθρωνουμε το κυρος μας με επιχειρηματα οπως τα παραπανω η αυτα που διαβασα στην ΕΚΕΔΑ, ας συντονιστουμε ωστε ΑΝ γινει αυτο (υποψιν υπαρχει μελετη γενικοτερης αναδιοργανωσης ολων των αστυνομικων υπηρεσιων ανατεθειμενη think tank ακαδημαικων με βαση ξενα προτυπα - οποτε θα γινει με τον εναν τροπο η τον αλλο) να γινει με τροπο ΣΩΣΤΟ και ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ για εμας ειτε ως απολαβες, ειτε ως συνθηκες εργασιας ειτε ως θεση στην ιεραρχια. Εκει θα φανουμε. Με το να ειμαστε σε αρνηση επιδεινωνουμε την θεση μας.

Εχω στειλει και αλλα μηνυματα που δεν δημοσιευτηκαν κατα καιρους. Θελω να πιστευω οτι φταιει ο browser μου και δεν φτανουνε, οπως και να εχει αυτο θα το διαβασει ο κ Θωμαιδης και ελπιζω να σκεφτει υπευθυνα και μακροπροθεσμα

Δημ. Ψ. είπε...

Αγαπητέ κύριε "-" (παύλα), το να αφήνεις στο τέλος υπόνοιες ότι δήθεν έχουμε "κόψει" προηγούμενα σχόλια σου, για να μας..."υποχρεώσεις" κατά την άποψή σου, να ανεβάσουμε το παραπάνω σχόλιό σου είναι τουλάχιστον αστείο. Πληροφοριακά να σε ενημερώσω από την εμπειρία μου ως διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου, ότι απόψεις που προέρχονται από ανώνυμους αναγνώστες , υστερούν εξ' αρχής και σε σοβαρότητα αλλά και σε "ειδικό βάρος".

Ανώνυμος είπε...

Κ. ΔημΨ ο Παυλας ο Παυλαρας ειμαι. Οταν δουλευω σε δημο και κανω λογο για πλασματικες υπερωριες ευνοητο ειναι οτι θα κρυβω το ονομα μου. Ποσο μαλλον οταν ολοι ξερουμε πως λειτουργουν οι δημοι.

Αν αυτο σου φτανει να θεωρησεις τις αποψεις μου μη σοβαρες αγνοωντας το περιεχομενο, δεν με αφορα, αρκει να μην μου στερειται το δικαιωμα να τις εκφραζω ελευθερα ακομα και ανωνυμα. Δεν συκοφαντησα κανεναν.

Δεν υποχρεωσα κανεναν, αν οντως μου τα χατε κοψει θα μου κοβατε και αυτο και τελος. Το εγραψα για να το διαβασει ο κ Θωμαιδης τουλαχιστον μηπως και αναλογιστει και την αντιθετη αποψη. Χαιρομαι που ανεβηκε και δινεται η ευκαιρια σε ολους να διαβασουν ακομα και αυτο που δεν συμφωνουν. Στο τελος τελος εμεις ειμαστε υπευθυνοι για οτι μας συμβει

Μικρός Σερίφης είπε...

Ακομα δε το ειδαμε, Γιαννη το βαφτισαμε.
Αλιμονο αν ένα σωματειο ή μια παραταξη εβγαινε να επιχειρηματολογει για μια κατασταση που δεν υπαρχει. Το μονο που υπαρχει ειναι μια δηλωση εντυπωσιασμου στη βουλη παρουσια 8 βουλευτων που δεν παιχθηκε απο κανενα μεσο. απιθανο να γνωριζουν οτιδηποτε ακομη και υπουργοι. ακομη και ο υπ.εσωτερικων.
Οι θιασωτες της ενσωματωσης στην αστυνομια, του εξαημερου, των μεταταξεων σε ολη την Ελλαδα, της λουφας για την οποια κατηγορουν τη δημοτικη αστυνομια, των ισχνων μισθων (το μισθολογιο εδω αλλαξε για λιγο τα πραγματα, αλλα για λιγο), της διαταραξης της οικογενοιακης γαληνης, ξερουν οτι μονοι τους δεν μπορουν να προκαλεσουν ενα θεμα που δεν υπαρχει. Και τους φταινε τα σωματεια. Το γεγονος ότι η πλειοψηφια δεν εχει τα προσοντα να γινουν μπατσοι ουτε αυτό τους απασχολει.οι αποψεις της μειοψηφιας θελουν να περασουν, με αγνωστο τιμημα ακομη και για τους ιδιους. περαστικά σας.

sotos7 είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ!
ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΙΣΤΕΥΩ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ «ΜΑΜΑ» ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ.
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ.
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ 600 ΕΥΡΩ.
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ.
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ.
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΠΙΟΝΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ-ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ!
ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 100 ΕΥΡΩ.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

ace είπε...

πεστα χρυσοστομε πεστα!να τα ακουν οι αγαπητοι μας συναδελφοι!