Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Οδηγός για τους ασφαλισμένους στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Το 2012 βρήκε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια ασφαλισμένους να μπαίνουν κάτω την ασφαλιστική ομπρέλα του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Στο πλαίσιο αυτό, έχουν καθιερωθεί ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης και ενιαίες παροχές υγείας. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο ιδιωτών ιατρών, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έτσι, από την Πρωτοχρονιά υπό τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται όλοι οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Ταμείου του Δημοσίου (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στον Οργανισμό έχει ενταχθεί και ο ΟΓΑ, σημειώνεται ωστόσο ότι το πρώτο διάστημα θα είναι μεταβατικό σε ό, τι αφορά την κάλυψη των ασφαλισμένων του.
Είναι γεγονός ότι η έναρξη της λειτουργίας του νέου ενιαίου Ταμείου έγινε με προβλήματα (κινητοποιήσεις ιατρών και φαρμακοποιών). Ωστόσο τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας ευελπιστούν για τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης, κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στην περίθαλψη των πολιτών, δεδομένου ότι επί δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας ήταν κατακερματισμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν οδηγό για τους ασφαλισμένους, ως πυξίδα για τα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αλλάζουν τα βιβλιάρια υγείας;

Όχι. Οι ασφαλισμένοι διατηρούν τα θεωρημένα ατομικά βιβλιάρια υγείας τους, τα οποία αποτελούν «διαβατήριο» για να κινούνται ελεύθερα στις δομές της δημόσιας και της ιδιωτικής υγείας. Κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να επιδεικνύει και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε φορά που επισκέπτεται ιδιώτη ιατρό, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Καταργούνται τα συνταγολόγια;

Οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζονται πλέον το ατομικό τους συνταγολόγιο που τους χορηγούσε το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο, π.χ. το ΙΚΑ. Αντίθετα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα συνταγογραφούν πλέον στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο θα διατηρούν στο ιατρείο τους.

Οι μη συμβεβλημένοι ιατροί έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης;

Σε περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος επιθυμεί να επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να γνωρίζει ότι υπεγράφη Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία και οι μη συμβεβλημένοι γιατροί δύνανται να συνταγογραφούν φαρμακευτικά σκευάσματα και παρακλινικές εξετάσεις που θα εκτελούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα, μόνο με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τον ιατρό του ΕΟΠΥΥ;

Για τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το νέο Ταμείο, ο ασθενής δεν χρειάζεται να καταβάλει καμία αμοιβή. Η αποζημίωση του ιατρού (10 ευρώ ανά επίσκεψη) θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχουν υπογράψει. Αν όμως ο ασφαλισμένος επιλέξει μη συμβεβλημένο γιατρό, τότε θα επιβαρυνθεί ο ίδιος το κόστος της επίσκεψης.

Πόσοι ιατροί βρίσκονται στις υπηρεσίες των ασφαλισμένων του νέου Ταμείου;

Οι τουλάχιστον 9.000.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση στους 7.500 μόνιμους και συμβασιούχους ιατρούς του ΙΚΑ, ενώ ήδη έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους τουλάχιστον 5.500 ιατροί, οι οποίοι διατηρούσαν συνεργασία με τα ταμεία ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν άλλες 5.000 συμβάσεις με νέους ιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες. «Ελευθέρας» έχουν οι ασφαλισμένοι και στους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων.

Χρειάζεται ραντεβού για την επίσκεψη στον ιατρό;

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού με τους ιατρούς του ΙΚΑ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «184», η οποία λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 07.00 - 19.00.

Πώς βρίσκει κανείς τους συμβεβλημένους ιατρούς;

Μέσω της ίδιας τηλεφωνικής γραμμής, δηλαδή «184», οι ασθενείς ενημερώνονται για τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι οι λίστες των συμβεβλημένων ιατρών είναι αναρτημένες και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και στις ιστοσελίδες του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. (www.ika.gr, www.opad.gr, www.oaee.gr).

Εχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας οι ασφαλισμένοι;

Ανοιχτές είναι οι πόρτες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, οι ειδικευμένοι ιατροί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν δικαίωμα να γράφουν φάρμακα στους ασφαλισμένους, μέτρο που πρόκειται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Το ίδιο ισχύει και για τα Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τι ισχύει για τις ιδιωτικές κλινικές;

Ο ΕΟΠΥΥ έχει υπογράψει σύμβαση με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για τους ασθενείς σε 190 ιδιωτικές κλινικές της χώρας. Μάλιστα τομή αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύονται σε όλα τα τμήματα των κλινικών και όχι σε ορισμένα - όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, ανάλογα με τις συμβάσεις των Ταμείων.

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τα νοσήλια απευθείας προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), δηλαδή του τιμοκαταλόγου που ορίζει την αποζημίωση για το κόστος θεραπείας και νοσηλείας ανάλογα με την ασθένεια. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση θέσης, πέραν της τρίτης, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, η αμοιβή του ιατρού βαρύνει τον ασφαλισμένο.

Ποιους εξυπηρετούν οι δομές του ΙΚΑ;

Οι δομές του ΙΚΑ (πολυϊατρεία, ιατρεία και εργαστήρια) είναι ανοιχτές και για όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού με γιατρό αλλά και για εξετάσεις, π.χ. αιματολογικές ή διαγνωστικές.
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ;
Περίπου 200 μεγάλα και μεσαία διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιώτες που διατηρούν μικρά εργαστήρια έχουν υπογράψει σύμβαση. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση και στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς πληρώνονται οι εξετάσεις;

Για την πραγματοποίηση υπερηχογραφημάτων, ακτινογραφιών, μικροβιολογικών αναλύσεων και λοιπών εξετάσεων οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με συμμετοχή 15%, εκτός αν υποβληθούν σε εξετάσεις εντός των δομών του οργανισμού ή του ΕΣΥ. Αντίθετα, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος, σε περίπτωση που επιλέξουν μη συμβεβλημένο εργαστήριο. Σημειώνεται ότι αν πρόκειται για χειρόγραφα παραπεμπτικά και αν το κόστος της εξέτασης είναι από 100 ευρώ και άνω, χρειάζεται έγκριση του φορέα.

Τι σημαίνει ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους;

Οτι όλοι θα απολαμβάνουν ενιαίες υπηρεσίες υγείας, δηλαδή θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αλλά και ενιαίες καλύψεις σε φάρμακα και περίθαλψη. Για παράδειγμα, ορίζεται ενιαίος κανονισμός παροχών για τους διαβητικούς - για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες (τύπου ΙΙ) χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου ανά μήνα, έως 50 σκαρφιστήρες ανά μήνα ή 100 ανά δίμηνο, έως 50 βελόνες ανά μήνα και έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.

Οι ασφαλισμένοι πού απευθύνονται για την αποζημίωσή τους ή για άλλα αιτήματα;

Οι παροχές υγείας σε χρήμα (όπως αποζημίωση εργατικού ατυχήματος, επιδότηση ασθενείας, κυήσεως και λοχείας κ.λπ.) εξακολουθούν να αποζημιώνονται από τους φορείς στους οποίους είναι ήδη ασφαλισμένοι. Αντίστοιχα, θα απευθύνονται και για αιτήματα. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα εξετάζουν τα υποβαλλόμενα αιτήματα σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (δηλαδή, τον «τιμοκατάλογο) του ΕΟΠΥΥ.

Θα ενταχθούν και άλλα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ ;

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας, στον ΕΟΠΥΥ σχεδιάζεται να ενταχθούν και άλλα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία: το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ-ΜΜΕ και Οίκος Ναύτου.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει προληπτικές εξετάσεις;

Παρέχονται δωρεάν εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών (αν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου). Επιπλέον παρέχεται δωρεάν τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες. Επίσης, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, καλύπτεται το τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ποιες άλλες εξετάσεις κάνει ο ασφαλισμένος δωρεάν;

Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών εξετάσεις χοληστερόλης ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια στους ασφαλισμένους άνω των 30 ετών. Επίσης, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, καλύπτονται οι εξετάσεις για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και η κολονοσκόπηση για τους ασφαλισμένους άνω των 50 ετών, αλλά και άνω των 40 αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών;

Παρέχονται δωρεάν οι εμβολιασμοί των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το υπουργείο Υγείας εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ποιες είναι οι παροχές του ΕΟΠΥΥ για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί;

Παρέχονται δωρεάν οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου (όπως είναι οι αιματολογικές για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εξέταση DNA του εμβρύου, προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς και έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Σε ό,τι αφορά τον τοκετό, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση.

Μπορούν οι ασφαλισμένοι να νοσηλευτούν στο εξωτερικό;

Ναι, αν ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα στην Ελλάδα ή δεν υπάρχουν τα κατάλληλα επιστημονικά μέσα. Ωστόσο, χρειάζεται έγκριση των Ειδικών Υγειονομικών Επιτροπών Εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το Ταμείο αναλαμβάνει το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης (ασθενούς και συνοδού) και παρέχει 90 ευρώ ημερησίως για έξοδα διαμονής και διατροφής. 

σημ : Την λίστα με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς (η οποία ανανεώνεται συνεχώς με νέους ιατρούς) θα την βρείτε επίσης και στην στήλη δεξιά του ιστολογίου μας, κάτω από την κεφαλίδα "Χρήσιμοι σύνδεσμοι (Links)"

Δεν υπάρχουν σχόλια: