Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

"Big Brother" το νέο δημαρχείο του Δ. Θεσ/νίκης. 64 κάμερες παρακολουθούν μέρα-νύχτα γραφεία, διαδρόμους και εξ. χώρους

Μέγα θέμα "γεννήθηκε" παράλληλα με την μετεγκατάσταση του Δ.Θ. στον νέο Δημαρχείο. Ο χώρος παρακολουθείται με 64 (!) συνολικά κάμερες οι οποίες στέλνουν εικόνα σε συγκεκριμένο χώρο που ονομάστηκε "γραφείο ασφάλειας κτιρίου" και ...παρακολούθησης των εργαζομένων θα προσθέταμε εμείς. Το όλο σύστημα παρακολούθησης έχει δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών (!!!) και φυσικά, όλα τα καταγεγραμμένα δεδομένα αποθηκεύονται για..μελλοντικές χρήσεις. Το θέμα που προέκυψε είνα σοβαρότατο. Η Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχει εκδόσει την οδηγία 115/2001 για τέτοιου είδους θέματα στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι : "Ο διαρκής έλεγχος των χώρων εργασίας με μέσα παρακολούθησης προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα των εργαζομένων. Η βαρύτητα της προσβολής επιβάλλει ο διαρκής έλεγχος να γίνεται μόνο εφ΄ όσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες της εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και της ασφάλειας των χώρων εργασίας (στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τράπεζες, εργοστάσια με εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου) . Δεδομένα που έχουν συλλεγεί για τους παραπάνω σκοπούς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως αποκλειστικά κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων."

Ας δούμε τι γράφει σήμερα ο Αγγελιοφόρος για το ζήτημα αυτό:

«Να ξηλωθούν οι 64 κάμερες χαφιέδες από το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης - εργασιακό γκέτο» ζητούν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων στον κεντρικό δήμο). «Κανένας εργασιακός χώρος δεν επιτηρείται από τις κάμερες», απαντά ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Η μετακόμιση των δημοτικών υπηρεσιών στο νέο δημαρχείο μπορεί να γίνεται με ταχείς ρυθμούς, όμως το πρώτο σημείο τριβής δημιουργείται από τις 64 κάμερες παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «έχει πολλαπλασιαστεί η παρακολούθηση δημόσιων και εργασιακών χώρων με στόχο την καταστολή, το χτύπημα δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τον έλεγχο των εργαζομένων. Ολα αυτά γίνονται με πρόσχημα την ''ασφάλεια'' και την ''αποτροπή παράνομων πράξεων'', δικαιολογίες που εύκολα χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούν οι αστυνομικές αρχές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις εργαζομένων».

Οι εργαζόμενοι με την εγκατάστασή τους στους νέους χώρους διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να εργάζονται με τις 64 κάμερες να τους παρακολουθούν. «Οι κάμερες μπορούν να περιστρέφονται και να καταγράφουν και συνομιλίες. Υπάρχει ειδικός χώρος, που ονομάζεται ''γραφείο ασφάλειας κτιρίου'', με οθόνες για να παρακολουθούνται οι κινήσεις των εργαζομένων και όσων επισκέπτονται το κτίριο. Τα καταγεγραμμένα δεδομένα θα αποθηκεύονται. Το πολυδιαφημισμένο νέο δημαρχείο με την ύπαρξη και λειτουργία 64 καμερών είναι ένα εργασιακό γκέτο, αφού, με τη βιντεοσκόπηση και τα άλλα μέσα παρακολούθησης, η συνεχής παρακολούθηση των εργαζομένων θα έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το αίσθημα του φόβου προληπτικά και να εργάζονται οι συνάδελφοι κάτω από συνθήκες συνεχούς ελέγχου, ψυχολογικής πίεσης και χειραγώγησης», σημειώνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, ζητώντας να ξηλωθούν οι κάμερες.

Απαντώντας, ο κ. Παπαγεωργόπουλος είπε ότι «οι εργαζόμενοι πανηγυρίζουν για τις νέες συνθήκες εργασίας. Κανένας εργασιακός χώρος δεν επιτηρείται από κάμερες. Τοποθετήθηκαν σε ασανσέρ, διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους όχι για τους εργαζόμενους, αλλά για τρίτους».

Εμείς, εννοείται ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ζήτημα που αφορά και μας άμεσα, παρ'ολο που η Δ.Α. εδρεύει σε κτίριο εκτός δημαρχείου.  Είναι ανεπίτρεπτο για τους συναδέλφους που εργάζονται εντός του νέο υ Δημαρχείου, να περιστοιχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, από δεκάδες αδιάκριτες κάμερες στο όνομα της ασφάλειας! Εξ' άλλου δεν είναι δύσκολο τέτοιες κινήσεις αν "στεφθούν με επιτυχία" και περάσουν "απαρατήρητες" να αποτελέσουν οδηγό και ευκαιρία για εγκατάσταση εσωτερικών καμερών σε γραφεία σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Και βέβαια δεν αρκεί να "σβήσουν" οι κάμερες-επόπτες. Θα πρέπει να ξηλωθούν και να παραμείνουν μόνο αυτές που χρησιμεύουν όντως για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και του ιδίου του κτιρίου. 

Υ.Γ : Ευχαριστούμε το ιστολόγιο των συναδέλφων από την Αθήνα για την προώθηση του θέματος και για τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την Αρχη προστασίας  δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μη μασάτε. Και στο νέο κτίριο της δημοτικής αστυνομίας στην Αθήνα υπήρχαν κάμερες (προυπήρχαν από τον κατασκευαστή) σε όλους τους διαδρόμους, αλλά μετά από λίγες ημέρες ξηλώθηκαν τα καλώδια τους. Έμειναν μόνο οι κάμερες στις εισόδους του κτιρίου και παρακολουθούνται μόνο το βράδυ. Κάποιος συνάδελφος από τη φύλαξη ίσως μπορεί να δώσει και άλλες πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

Η Αρχη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ξεκαθαρίσει τις αρχές με τις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν κάμερες κάπου.
Πρώτον να μην παρακολουθείται εργαζόμενος εν ώρα εργασίας.
Δεύτερον να μην καταγράφεται με κάμερα η ώρα εισόδου και εξόδου υπαλλήλου στο χώρο εργασίας του.
Τρίτον να έχει ορίστεί υπεύθυνος επεξεργασίας για το προϊόν της καταγραφής.
Τέταρτον να υπάρχουν κανόνες επεξεργασίας, διατήρησης και καταστροφής των δεδομένων.
Πέμπτον να υπάρχει σαφής προκαθορισμένη και θεωρημένη πολιτική ασφάλειας για τα συγκεκριμένα δεδομένα.
Πρέπει να θυμόμαστε ειδικά εμείς, των οποίων η ασφάλεια επαφίεται στον καθένα μας ατομικά και γενικά είμαστε ξεκρέμαστοι, ότι οι κάμερες είναι και αυτές ένα εργαλείο αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και νόμιμα.