Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

H αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Πράξη φαίνεται να έγινε σήμερα στην Αθήνα ένα από τα τόσα που υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν τόσο καιρό, σχετικά με την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Πιό συγκεκριμένα, μεικτό κλιμάκιο συναδέλφων της Δ.Α. Αθήνας και ανδρών του Σ.Δ.Ο.Ε. σε επιχείρησή τους στο κέντρο της Αθήνας εντόπισαν τεράστιες ποσότητες απομιμήσεων επωνύμων προϊόντων σε διάφορα καταστήματα με κινέζικα είδη. Σε βάρος των ιδιοκτητών των καταστημάτων αυτών, ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένου και της κατάσχεσης εκατοντάδων "μαϊμού" προϊόντων.

Την είδηση την συλλέξαμε από τον ιστόχωρο της εφημερίδας "έθνος" :

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά κοινή επιχείρηση της Δημοτικής Αστυνομίας και ανδρών του ΣΔΟΕ, οι οποίοι «χτένισαν» τα μαγαζιά με κινέζικα είδη και προϊόντα «μαϊμού» στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Θεάτρου έως και τα όρια της Κλαυθμώνος.



Από την επιχείρηση προέκυψαν τεράστιες ποσότητες απομιμήσεων επώνυμων ειδών (Nike, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana κλπ). Σε βάρος των ιδιοκτητών των καταστημάτων έγιναν οι αρμόδιες ενέργειες και κατασχέθηκαν εκατοντάδες προίόντα.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ικανοποίησης σχετικού αιτήματος των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τα συγκεκριμένα καταστήματα, πολλά από τα οποία είναι και προμηθευτές των πλανόδιων μικροπωλητών με τα προϊόντα - «μαϊμού»

Η σημερινή «σκούπα» είναι το παράπλευρο αποτέλεσμα προηγούμενης επιχείρησης απολύμανσης σε κτίριο της οδού Ζήνωνος. Εκεί προ ολίγων ημερών είχε βρεθεί ένας όροφος γεμάτος «μαϊμού» παπούτσια.

Από την καταγραφή που είχε γίνει τότε αλλά και από τους Πακιστανούς που εντοπίστηκαν καταδείχθηκε η πηγή του παραεμπορίου σε διάφορα σημεία της οδού Ευριπίδου.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην γράφετε μεγάλα λόγια... Στην Αθήνα σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει για αυτή την επιχείρηση (ίσως μόνο τα παιδιά που ειδοποιήθηκαν να συμμετέχουν), αλλά τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις γίνονται αραιά και πού, δεν είναι η πρώτη φορά.

Δημ. Ψ. είπε...

Ποιά ακριβώς είναι τα "μεγάλα λόγια" φίλε μου;

Ανώνυμος είπε...

Στον τίτλο αναφερόμουν, δεν ειναι η αρχή, τέτοιες επιχειρήσεις έχουν ξαναγίνει. Δεν ξέρω γιατί πότε ανακοινωνονται και ποτε όχι, και μακάρι να ειναι μια νέα αρχή.

Δημ. Ψ. είπε...

Είτε έχουν γίνει στο παρελθόν ανάλογες, είτε όχι, τέτοιες επιχειρήσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Προσωπικά επειδή παρακολουθώ όσο μπορώ τις ειδήσεις που αφορούν την Δ.Α., δεν έχω ακούσει ποτέ για έφοδο μεικτού κλιμακίου (Δ.Α. με Σ.Δ.Ο.Ε.) σε ΕΜΠΟΡΙΚΑ καταστήματα. Κάλο θα ήταν φυσικά, για τέτοιες επιχειρήσεις, να βγαίνει ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου, μετά το πέρας τους.

ΦΩΣΤΕΡΗΣ είπε...

ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ 3731/08 Ή ΤΗΣ Κ1-1178( ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΕΜΠΟΡΥΕΜΑΤΩΝ)ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η Δ.Α ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΟΤΑΝ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ?ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ Ν. 2323/95 ΟΡΙΖΕΙ ΩΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ Ή ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΑΚΑΛΥΠΤΟ.

Δημ. Ψ. είπε...

Και 'μεις την ίδια απορία έχουμε Δημήτρη.Όπως σωστά αναφέρεις, η Δ.Α συμφωνά με τον 3731/08 δεν έχει καμια αρμοδιότητα ως προς την κατάσχεση εμπορευμάτων σε απο καταστήματα/αποθήκες. Προφανώς, καλείται υποστηρικτικά-βοηθητικά (μια...παρουσία που λέμε). Στην είδηση που ξαναβρήκαμε εδω : http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5hbBmyUiDEeuKK--CwEuPL16W-Jyg αναφέρεται ότι "στην επιχείρηση ήταν παρών και ο αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας της Πόλης, Ανδρέας Παπαδάκης".

Ανώνυμος είπε...

Oσο υπάρχουν έλεγχοι και λύσεις από θεσμικά όργανα δεν θα υπάρχουν περιθώρια για ακραίες αντιδράσεις είτε "αριστερές" είτε "δεξιές" !Αρκεί να υπάρχει όραμα (να μην μένουμε μόνο στην αστυνόμευση),πολιτική βούληση και οι αποφάσεις να έχουν κέντρο τον άνθρωπο είτε είναι ο εμπορικός κόσμος είτε μετανάστες!!Η Ελλάδα ήρθε μέχρι εδώ με το εμείς όχι με το εγώ!!Καιρός να ανακαλύψουμε την πατρίδα μας ,τον ίδιο μας τον εαυτό,την χώρα της ελπίδας της ελευθερίας και της ισότητας !!Ισως να είναι η μόνη μας ελπίδα και δυστυχώς ,η τελευταία ευκαιρία!!Ευχαριστώ.