Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος
για το <<περίφημο>> επίδομα των 176 ευρώ...

<<Πράσινο φως>> για την καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, του επιδόματος των 176 ευρώ, ανάβει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις - σοκ που θα προκαλέσουν τριγμούς και πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το πολυαναμενόμενο θέμα της παροχής επιδόματος 176 ευρώ, το οποίο χορηγείται σε μια κατηγορία υπαλλήλων, λύνει με πρόσφατη απόφασή του ο Αρειος Πάγος επιδικάζοντάς το σε τρεις εργαζόμενες του Γενικού Νοσοκομείου Εδεσσας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το Β2’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την απόφασή του (υπ’ αριθμ. 93/2009) κρίνει ότι η παροχή του επιδόματος της ειδικής πρόσθετης αμοιβής είναι μέθοδος προσαύξησης αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που έχει προσλάβει με την έκδοση πολλών κοινών υπουργικών αποφάσεων σχεδόν καθολικό χαρακτήρα.


Εάν δεν υπάρξει απόφαση διαφορετική άλλου τμήματος για να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το επίδομα των 176 ευρώ θα χορηγηθεί σε όλους τους υπάλληλους του Δημοσίου, με οποιανδήποτε σχέση κι αν συνδέονται. Μόνο σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει διαφορετικά, αποφανθεί δηλαδή ότι δεν το δικαιούται μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, ερχόμενο σε αντίθεση με τον Αρειο Πάγο, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για οριστική κρίση.

Στο σκεπτικό της απόφασής του ο Αρειος Πάγος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η διαδοχική χορήγηση της ειδικής παροχής του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, αδιακρίτως του φορέα, της φύσεως, του είδους και των συνθηκών εργασίας αυτού, κατέστησε την παροχή αυτή προσαύξηση του μισθού».

Και συνεχίζει: «Ετσι, κάθε υπάλληλος αμειβόμενος σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές δικαιούται, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας, να λαμβάνει ως τμήμα του μισθού του την εν λόγω παροχή, την οποία μόνο από 1/1/2004 (έναρξη ισχύος του Ν. 3205/2003) και εντεύθεν δεν δικαιούται να λαμβάνει ή λαμβάνει μειωμένη, εφόσον αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος λαμβάνει κάποια πρόσθετη μισθολογική παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, ή του χορηγήθηκε κάποια νέα παροχή, ή αυξήθηκε το κίνητρο απόδοσης».

Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε μετά την αμετάκλητη λύση του νομικού ζητήματος, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να κανονίσει την αναδρομική καταβολή του ποσού σε όλους για να μη συνεχίζονται εκατοντάδες σχετικές δίκες που αφορούν ομαδικές αγωγές πολλών χιλιάδων υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το πρότυπο της παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης (επί ΠΑΣΟΚ) για καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος ούτε τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις για επιστροφή του ΛΑΦΚΑ ή την τακτοποίηση των αναδρομικών των δικαστικών λειτουργών.

Επικαλούμενη -κατά τις ίδιες πληροφορίες- την κακή οικονομική κατάσταση, λόγω και της διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει όσο μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή των ποσών, αφήνοντας να συνεχιστούν όλες οι εκκρεμείς δίκες μέχρις ότου εκδοθούν ευνοϊκές αποφάσεις για κάθε κατηγορία υπαλλήλων ξεχωριστά.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς που έχουν γίνει σε οικονομικά κλιμάκια της κυβέρνησης, τα οφειλόμενα αναδρομικά προσεγγίζουν στην επιεικέστερη περίπτωση το 1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί εφόσον η καταβολή επεκταθεί και στους υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ποιους αφορά η απόφαση
Σε διάφορα δικαστήρια της χώρας με ευνοϊκές μέχρι στιγμής αποφάσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αποφάσεων (Ειρηνοδικείων, πολιτικών και διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων) εκκρεμούν αγωγές διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων, όπως εκπαιδευτικών, δημοτικών και νομαρχιακών υπαλλήλων, συμβασιούχων του Δημοσίου, δικαστικών υπαλλήλων, υπαλλήλων πολλών οργανισμών (όπως του ΟΛΠ κ.λπ.) ακόμα και υπουργείων (πρόσφατα το Εφετείο δικαίωσε εργαζόμενους στο υπουργείο Μεταφορών). Η νομολογία του ΑΠ καθιστά πλέον αμετάκλητη τη δικαίωση και ανοίγει τον δρόμο για όλους, αλλά και τον ασκό του Αιόλου για το Δημόσιο...


Πηγές : ΤΑ ΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=994102

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ