Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στις τάξεις των συναδέλφων έγγραφο του Διευθύνοντα την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, προς όλους τους Δημοτικούς αστυνομικούς του Δήμου Θεσσαλονίκης να ενεργούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου και όταν συντρέχουν οι νόμιμες προυποθέσεις να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία. Επισημαίνει μάλιστα ότι τελούν οι συνάδελφοι,ως προς αυτό το έργο τους, υπό τη διεύθυνση και την εποπτεία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μόνον. Καταλήγει λέγοντας ότι η συνειδητή παράβαση των καθηκόντων που απορρέουν από τη υπηρεσιακή ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου συνεπάγεται ενδεχόμενη ποινική ή και πειθαρχική ποινή.

Το έγγραφο το οποίο απευθύνεται προς Διευθυντή, Υποδιευθυντή και όλους τους δημοτικούς αστυνομικούς του Δήμου Θεσσαλονίκης στάθηκε αφορμή για συνάντηση του Αντιδημάρχου με τον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας, παρουσία του Διευθυντή καθώς και αντιπροσώπου του Σωματείου. Στη συνάντηση έγινε πλήρης ενημέρωση του Εισαγγελέα για τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για την εφαρμογή της οδηγίας (έλλειψη προσωπικού, εγκαταστάσεων,τεχνογνωσίας) καθώς και της μη έκδοσης των αναμενόμενων Υπουργικών αποφάσεων τα οποία καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση της.

Ο Εισαγγελέας έδειξε κατανόηση, ζήτησε γραπτώς τις ενστάσεις και έθεσε το όλο θέμα σε αναμονή μέχρι της έκδόσεως των Υπουργικών αποφάσεων.

Σχόλιο του ΣΔΑΘ: Η θέση μας πάνω στο θέμα είναι ξεκάθαρη κι έχει εκφραστεί με κάθε πρόσφορο μέσο. Αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων εδώ και τώρα. Είναι η μόνη λύση για να μπει ένα τέλος στην απίστευτη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί πάνω στο ρόλο και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής αστυνομίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν τα Σωματεία και τους Συλλόγους που αγωνίζονται για μια Δημοτική αστυνομία με άλλο προσανατολισμό, επικεντρωμένη στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις στα σημαντικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και μακριά από αναποτελεσματικές γραφειοκρατικές πρακτικές του παρελθόντος.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντύπωση προκαλεί πράγματι η αυτόκλητη(;) παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Πάντως εδώ στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις της Διεύθυνσης και του ΣΔΑΑ με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αποφασίστηκε οι υπάλληλοι να συντάσσουν έκθεση αρχής, η οποία διαβιβάζεται το συντομότερο δυνατό στην Εισαγγελία.

Θεοδ. Θ. είπε...

Όντως είναι περίεργο και μάλιστα η ημερομηνία αποστολής του εγγράφου είναι 2-10-2009 δηλαδή 2 ημέρες πριν τις εκλογές με όση σημασία μπορεί να έχει αυτό.Κι εδώ αυτή η διαδικασία ακολουθείται, απλά δεν το αναφέραμε στην ανάρτηση.Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

τρίβουν τα χεράκια τους τα δήθεν πανελλήνια σωματεία...από εκεί ξεκινούν όλα να ξέρετε ( κάτι ξέρει και η κα. Γιαβή ) άντε και με τα κουμπούρια παίδες...μόνο που αυτοί δεν θα είναι έξω στο πεζοδρόμιο...

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ!ΘΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩ!ΥΠΕΥΘΥΝΟΑΝΕΥΘΥΝΟΙ!ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΤΑΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΜΕ!

Δημ. Ψ. είπε...

Όλοι μας γνωρίζουμε από που μεθοδεύονται αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Βλέπουμε τους υπευθυνοϋπεύθυνους: Σώνει και καλά να οπλίσουν μια υπηρεσία που δεν προσλήφθηκε για ένοπλο σώμα, σώνει και καλά να αποκτήσουν αστυνομικές εξουσίες, αφού κρίθηκαν ανίκανοι να προσληφθούν στην κατεξοχήν αστυνομία. Σώνει και καλά να πάρουν στο λαιμό τους χιλιάδες άτομα... μέχρι να έρθει το πρώτο θύμα (ξεχνάνε τα δεκάδες θύματα της οπλισμένης και εκπαιδευμένης ΕΛ.ΑΣ, ή μάλλον δεν τους νοιάζει). Και όταν τότε αναζητηθούν οι ευθύνες, θα σφυρίζουν αδιάφορα από την πολυθρόνα τους.
Κάποιος μίλησε για το δρόμο πιο πάνω... σιγά μην ήταν στο δρόμο όλοι αυτοί: η πραγματική εξουσία είναι στα γραφεία. Γι ' αυτό φρόντισαν να περάσουν διατάξεις ώστε να παρακάμπτονται άτομα με προσόντα ή άτομα με σπουδές, γιατί θα ήταν σκληρός ο ανταγωνισμός τότε, γι' αυτό φρόντισαν να περάσουν διατάξεις να αυξηθούν οι θέσεις της ιεραρχίας ώστε να βολευτούν κι αυτοί κάπου... Ήδη στον Πειραιά έπιασαν το νόημα: Ο ένας στους τέσσερις υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας είναι προϊστάμενος. Με το αζημίωτο βέβαια!

Ανώνυμος είπε...

άμα δεν ήταν στον ΠΕΙΡΑΙΑ που θα ήταν συνάδελφε....άντε και ψάχνουν τις συνδρομές οι άνθρωποι...τόσο λαό έχουν...

Ανώνυμος είπε...

Έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι οι 'δήθεν' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ πέτυχαν το σκοπό τους και πραγματοποίησαν κάποιες απο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αφήνοντας στο έλεος του Θεού τα μέλη τους και φυσικά ακόμα περισσότερο αυτούς που δεν είναι μέλη τους. Όλοι μας είμαστε δημοτικοί αστυνομικοί με κοινούς στόχους, κοινό όραμα και φυσικά αρμοδιότητες που είναι διοικητικές, χωρίς να έχουμε εκπαιδευτεί για κάτι διαφορετικό. Ας αφήσουμε τις ανόητες επιθυμιες για όπλα και τα συναφή, και ας συσπειρωθούμε όλοι στα τόσα άλλα προβλήματα που έχουμε ως κλάδος