Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

38ο Οργανωτικό Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ
Τοποθέτηση του προέδρου του ΣΔΑΘ κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

<<Συνάδελφοι,
με την τοποθέτηση μου θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό και την αγωνία εκατοντάδων συναδέλφων για το μέλλον της Δημοτικής αστυνομίας και την εξέλιξη της αν όχι τη μετάλλαξη της. Αυτή τη φορά έχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα που είναι ο νέος Ν.3731 που ελάχιστα πράγματα τακτοποιεί, αφήνει ερωτήματα για ήδη υπάρχοντα θέματα και θέτει νέα ζητήματα που επιτείνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό μας.
Το βασικό και θεμελιώδες ζήτημα του χαρακτήρα της υπηρεσίας για άλλη μια φορά αφήνεται έντεχνα στο περιθώριο χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο βασικός στόχος και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αλλά και ομοσπονδία πιστεύω επιθυμεί. Η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και το χτίσιμο μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού με τους πολίτες τίθενται στο περιθώριο και προβάλλεται ως βασικός στόχος η επιβολή προστίμων και διοικητικών κυρώσεων. Και δυστυχώς άρθρα όπως αυτά που προβλέπουν ειδικό πειθαρχικό δίκαιο και ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο, διαρκή ετοιμότητα, κανόνες πειθαρχίας δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφιβολιών για το που οδηγούμαστε. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε οτι στις σχολές της Δημοτικής αστυνομίας μπορεί η εκπαίδευση να γίνεται πλέον με ευθύνη του ΕΚΔΔ αλλά οι κανόνες λειτουργίας με τις χαιρετούρες και τις προσοχές ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη διαφοροποίηση και ενδεχομένως αυτονόμηση από τις υπόλοιπες Δημοτικές Υπηρεσίες. Και φυσικά αφήνει για άλλη μια φορά ανοικτό το θέμα της οπλοφορίας.
Οι θέσεις μας πριν τη ψήφιση του Νόμου αλλά και μετά είναι σαφείς και συμβαδίζουν με τις θέσεις της Ομοσπονδίας αλλά ποιές από αυτές λήφθηκαν υπόψιν κατά την περίοδο υποβολής προτάσεων, συζήτησης στη επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στην ολομέλεια; Τα άρθρα που αφορούν τις αρμοδιότητες πέρασαν όλα πλην αυτού που αφορούσε την παρουσία στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι που ούτως ή άλλως προβλέπεται από τις άλλες αρμοδιότητες. Το δικαίωμα μετάταξης μειώθηκε από τα 10 στα 8 χρόνια και όχι στα 5 που ζητήθηκε ή στα 2 που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους στους ΟΤΑ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης. Δεν δόθηκε το δικαίωμα μετάταξης σε άλλους κλάδους του προσωπικού που είχε προσληφθεί πριν το ΠΔ23/2002. Θετική η ρύθμιση για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση παραπομπής ενώπιον δικαστικής αρχής αλλά στη πράξη διαπιστώσαμε κωλυσυεργίες και χρειάστηκε η δική μας παρέμβαση για να τεθεί σε εφαρμογή. Θετικό επίσης και το γεγονός της κατάργησης της διάταξης για επιλογή προισταμένων από εφέδρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Στο σημείο αυτό θέλουμε να διατυπώσουμε την εύλογη απορία μας και τον προβληματισμό ως προς τη σύνθεση της ομάδας έργου της ομοσπονδίας που αφορά τη Δημ.Αστυνομία, όπου το Σωματείο μας ( το δεύτερο μεγαλύτερο με ακραιφνή σύνθεση Δημ.αστυνομικών) δεν είχε εκπροσώπηση, ενώ αναμφίβολα παρουσίασε πολυποίκιλη δράση ειδικά μέσω των θέσεων-προτάσεων που καταθέσαμε με την αλληλογραφία μας, και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν και ως θέσεις της ομοσπονδίας.
Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη αγωνία τις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής αλλά και της ολομέλειας περιμένοντας να ακούσουμε ουσιαστικές προτάσεις και τοποθετήσεις, ξεκάθαρες απόψεις και λύσεις στα προβλήματα όπως αρμόζει στο επίπεδο της εθνικής αντιπροσωπείας. αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε μια ανούσια και συγχρόνως επικίνδυνη εμμονή στο θέμα της οπλοφορίας σαν να είναι αυτό το μαγικό ραβδί που θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Κι ενώ θα μπορούσε να μπει ένα τέλος μια και καλή, με μια απλή αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο, προτιμήθηκε και πάλι να μείνει ανοικτό το θέμα μιλώντας γενικά και αόριστα για μη κατασταλτικά μέσα και παρέχοντας μάλιστα την ευχέρεια στον εκάστοτε Υπουργό να καθορίζει ποια είναι αυτά.
Τα ζητήματα που μας απασχολούν παραμένουν ανοιχτά. Η ένταξη του κλάδου στα βαρέα, η δυνατότητα μετάταξης λόγω συνυπηρετούντος συζύγου, η κατεξαίρεση μετάταξη για προσωπικούς λόγους, η μετάταξη σε παραμεθόριες περιοχές, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος στις σχολές, η τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, η μη περικοπή εξόδων κίνησης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είναι θέματα που οφείλει η ομοσπονδία να τα θέσει επί τάπητος πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Τα κατά τόπους σωματεία με τη καθημερινή παρέμβαση στους χώρους εργασίας οφείλουν να περιορίσουν στο ελάχιστο κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας των τοπικών αρχόντων και να καταστήσουν σαφές ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί είναι ένστολοι δημοτικοί υπάλληλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όχι φρουρά του εκάστοτε Δημάρχου ικανοί για όλες τις δουλειές.
Η Ομοσπονδία οφείλει να είναι μπροστάρης σε αυτόν τον αγώνα. Δυναμική και αποτελεσματική με παρεμβάσεις ουσιαστικές να μην επιτρέψει αυτό που διαφαίνεται ως μελλοντική πιθανότητα την απομόνωση του κλάδου, τόσο εργασιακά όσο και συνδικαλιστικά από τους υπόλοιπους εργαζομένους στους ΟΤΑ. Ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε αναλυτικότερα σε μια προσεχή ημερίδα που αναμένουμε από την ομοσπονδία να οργανώσει.>>


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η νεα διοίκηση του Σωματείου από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει όλους με το έργο της. Ο λόγος του Προέδρου φάνηκε ως ένας λόγος σαφής, λιτός που με έντεχνο τρόπο θέτει τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν την Υπηρεσία. Μακάρι στο μέλλον να ταρακουνηθούν οι αρμόδιοι και να δείξουν επιτέλους ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων που τόσο έντονα μας απασχολούν (βλ. οπλοφορία, μετάταξη, συνηπηρέτηση κ.λ.π.). Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία όλων, κατ' όπως φαίνεται, των αντιπροσώπων του ΣΔΑΘ.
Αναστασιάδου Μ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ομιλία σου πρόεδρε .Θεωρώ πως με την γνωριμία μας ξεκινά μια στενή και παρά πολύ απαραίτητη συνεργασία ενώ θεωρώ πως έκανα ένα παρά πολύ σημαντικό φίλο .Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης που έχουν εκλέξει ένα τόσο αξιόλογο άτομο για Πρόεδρο τους .

Μετά τιμής
Αναστάσιος Γκούμας

Πρόεδρος της Γραμματείας Δημοτικών Αστυνομικών Ελλάδος (ΠΟΕ-ΟΤΑ)

(μέλος του ΔΣ δημοτικών Αστυνομικών Δήμου Αθηναίων )

Ανώνυμος είπε...

Να δώσουμε και εμείς τα συγχαρητήρια μας στον πρόεδρο του ΣΔΑΘ, που στην σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του καταφέρνει να εκφράσει με σαφήνεια τις θέσεις του σωματείου του που εν πολλοίς ταυτίζονται με τις θέσεις εκατοντάδων συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα που δεν έτυχαν πραγματικής αντιπροσώπευσης κατά τον σχεδιασμό του νέου νόμου.