Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Aπροετοίμαστος ο ελεγκτικός μηχανισμός για το κάπνισμα...

«Τέσσερις ημέρες πριν από την ισχύ του νόμου, μη φανταστείτε ότι έχουμε ουρές καταστηματαρχών που θέλουν να διευκρινίσουν αν θα δέχονται ή δεν θα δέχονται καπνιστές στον χώρο τους. Το καλοκαίρι τούς κάνει να μην αγχώνονται, εφόσον το κάπνισμα στους υπαίθριους χώρους επιτρέπεται. Από το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα». Τα λόγια είναι του αντιδημάρχου Καταστημάτων και Ασφάλειας της πόλης, Ανδρέα Παπαδάκη.

Από τα περίπου 6.000 μικρότερα -εμβαδού μέχρι 70 τ.μ.- καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στα γεωγραφικά όριά του, περιμένει να ακούσει ο Δήμος Αθηναίων. Διότι αυτά, σύμφωνα με τον νέο νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος, «θα χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους... καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες». Η «απόφαση» αυτή θα ενσωματώνεται με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος στα αρχεία των δήμων.

Αν ένα κατάστημα δεν έχει κάνει την ανάλογη αίτηση στον δήμο όπου ανήκει, προκειμένου να λειτουργεί ως καπνιστήριο, «δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνον ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση», ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Υγείας.

Ενδεικτικά η «Ε» επέλεξε τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας για να καταγράψει τα αντανακλαστικά στον νέο νόμο.

«Εχουμε κάποιες αιτήσεις, αλλά ελάχιστες όσον αφορά τα καταστήματα μέχρι 70 τ.μ.», είπε ο Α. Παπαδάκης.

Η διαδικασία είναι απλή: ο ιδιοκτήτης πηγαίνει στον δήμο, συμπληρώνει μια απλή αίτηση-υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμεί να λειτουργεί το κατάστημά του «αποκλειστικά για μη καπνίζοντες ή καπνίζοντες», λαμβάνει το ειδικό αυτοκόλλητο που θα κολλήσει στην είσοδο και αποχωρεί. Εχει δε τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη και να τροποποιηθεί η άδειά του (π.χ. αν έχει ζητήσει να είναι μη καπνιζόντων, να γίνει καπνιζόντων και το αντίστροφο).

Ο δήμος, πάντως, είναι έτοιμος και περιμένει.

Για τα μεγαλύτερα σε εμβαδό καταστήματα -άνω των 70 τ.μ.- ο Α. Παπαδάκης διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σταλεί η υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει τις προδιαγραφές των ειδικών χώρων για τους καπνίζοντες και με την οποία θα ενημερώσει τους περίπου 4.000 ιδιοκτήτες.

Οσο για τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας αστυνόμευσης των χώρων μη καπνιζόντων και της σύνταξης κλήσεων στους παραβάτες, που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, ο αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας της πόλης είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί.

«Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί τι αρμοδιότητα θα έχουμε ως ελεγκτές. Δεν γνωρίζω πώς θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρει το 90% των δήμων της χώρας, που είτε έχουν Δημοτική Αστυνομία με 2-3 άτομα ή δεν διαθέτουν καν. Το βλέπω ανέφικτο».

Πηγή : www.enet.gr (εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: