Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για την απαγόρευση του καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος υπέγραψε εγκύκλιο με θέμα: «Απαγόρευση καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες».

Η εγκύκλιος εστάλη προς τις Διευθύνσεις Διοικητικού όλων των Υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών των Υπουργείων και των Περιφερειών, τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου :

Απαγόρευση καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Απαγόρευση καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες»

Σας ενημερώνουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2009 εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος, μεταξύ άλλων και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 3 του Ν. 3730/2008 (ΦΕΚ 262/Α’/23.12.2008) «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις».

Δεδομένου ότι ο νόμος επιβάλει τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το προσωπικό όλων των υπηρεσιών σας, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου, ειδικότητας και βαθμού, ότι από 1ης Ιουλίου 2009 δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών. Περαιτέρω, να τους γνωστοποιηθεί ότι η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του κάθε φορέα (π.χ. Υπαλληλικό Κώδικα, Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων κ.λ.π.).

Εφεξής το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης (άρθρο 3, παρ. 1). Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται αναγκαία η προετοιμασία όλων των δημοσίων υπηρεσιών και η λήψη μέτρων, ώστε από την 1 Ιουλίου 2009 να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Ν. 3730/08 (ΦΕΚ 262 Α’).

Παρακαλούνται τα Υπουργεία να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύουν και οι Περιφέρειες στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς.

Διευκρίνηση:
Στο αρθρο 3, στο οποίο αναφέρεται η παραπάνω εγκύκλιος, περιλαμβάνονται οι χώροι στους οποίους θα απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση καπνού και των προϊόντων του.Αυτοί είναι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί κλειστοί ή στεγασμένοι χώροι εργασίας, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων και κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, τα κέντρα διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, οι κλειστοί χώροι αναμονής, οι χώροι των αεροδρομίων, των σταθμών μεταφορικών μέσων και των επιβατικών σταθμών λιμένων, τα κυλικεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί. Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Υγείας, ύστερα από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι δυνατόν να εξαιρούνται της απαγόρευσης τα καταστήματα ορισμένων τουριστικών περιοχών κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου.
Στα καταστήματα θα είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια για τη διαμόρφωση χώρου καπνιζόντων, ο οποίος θα είναι πλήρως διαχωρισμένος από την υπόλοιπη αίθουσα, με χωριστή είσοδο και ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Βαρύς ο ''πέλεκυς'' για τους παρανομούντες :

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων καταστημάτων, οι οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς ή ταξί και γενικότερα οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας των παραπάνω χώρων (αεροδρομίων, σταθμών μεταφορικών μέσων, λιμένων, κυλικείων κ.λπ.) οι οποίοι θα παραβαίνουν τον νόμο θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.


Ατιμώρητοι δεν θα μένουν ούτε οι πελάτες καπνιστές που αγνοούν - ή αδιαφορούν για - τον νόμο. Οσοι θα «συλλαμβάνονται» με το τσιγάρο στο χέρι θα πληρώνουν 300 ευρώ.

Σε περίπτωση «υποτροπής» οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων θα τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ. Αν επαναληφθεί και τρίτη φορά, θα απαγορεύεται για διάστημα τριών μηνών η πώληση προϊόντων καπνού ή αλκοολούχων ποτών. Η τέταρτη φορά θα είναι και η τελευταία, αφού θα ανακαλείται οριστικά η άδεια πώλησης των προϊόντων αυτών.

Μέτρα και για τους ανηλίκους :


Υπεύθυνοι για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας είναι οι επιθεωρητές Υγείας του Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ, που συγκροτείται στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από ανηλίκους. Σε παιδιά και εφήβους ως 18 ετών δεν θα επιτρέπεται επίσης η είσοδος και η παραμονή τους σε μπαρ και άλλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Στο υπουργείο Υγείας δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, η οποία θα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη έρευνας και τον συντονισμό προγραμμάτων σε αυτόν τον τομέα καθώς και την καθιέρωση - σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ενός εθνικού συστήματος επιδημιολογικής παρακολούθησης της κατανάλωσης καπνού και αλκοολούχων ποτών.

Το σχόλιο μας :

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, δε πάσχουμε απο νόμους. Πάσχουμε στην πιστη τήρηση αυτών. Θυμόμαστε όλοι την αυστηρότητα των ελέγχων τους πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή του νεου Κ.Ο.Κ. Τότε π.χ δεν έβλεπες άνθρωπο σε δίκυκλο που να μη φορά κράνος. Με το καιρό, τα μέτρα και ο έλεγχος χαλαρώσαν και επιστρέψαμε στην προτέρα κατάσταση. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αν ''συλληφθεί'' κάποιος να καπνίζει σε χώρο που απαγορεύεται θα του κοπεί πρόστιμο 300 ευρω !! Δηλ. μισό μηνιάτικο για παρα πολλούς !! Ακούγεται απίστευτο και είναι.Ούτε Σουηδοί είμαστε, ούτε Νορβηγοί.Μη τρελλαθούμε τώρα! Α! Και σας μιλάει ένας μη καπνίζων...


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΟΔΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ...ΑΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ,ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ,ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ... ΕΠΙΠΛΗΞΗ ,ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ(ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟ...ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ 7.30 ΩΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΙΔΩΜΕΝ...ΦΘΑΝΕΙ Η 1 ΙΟΥΛΙΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Εκείνο που δεν διευκρινίζει η εγκύκλιος είναι ποιά υπηρεσία θα ελέγχει και συνεπώς θα επιβάλλει και τα πρόστιμα.Αν γνωρίζει κάποιος ας μας το πει.Λέτε να προσθέσουν και νέα αρμοδιότητά;

Δημ. Ψ. είπε...

Αντισυναδελφικό ήταν και αυτό που έκανε μέχρι τώρα που δεν υπήρχε ο νόμος.Κάπνιζε επιδειχτικα και μάλιστα σε αιθουσες που "απογορευόταν" όπως αυτές που συγκεντρωνομαστε όλοι οι συνάδελφοι πριν βγούμε έξω αλλά και μετά.Δε νομίζω ν' αλλάξει αυτο ούτε τωρα.Και δε ξέρω πολλους συναδέλφους που θα πάνε να δωσουν εύκολα συνάδελφό τους στον διευθυντή για κάπνισμα εντός της υπηρεσίας.Εδώ δεν εχουν πάει για πολύ σοβαρότερα πράγματα.Άσε που θα γίνει (όποιος πάει) το μαύρο πρόβατο, ο δώστης, ο ρουφιάνος κτλ. σε χρόνο dt. Μιλάω πάντα για την Δ.Α Θεσσ/νικης.Δε ξέρω αν είναι εύκολο κάτι τέτοιο σε άλλους Δήμους.Πραγματικά συνάδελφε, ακόμα και τώρα, με τον νόμο, δε βλέπω φως.