Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ξαναστήθηκε βιομηχανία παραγωγής προϊόντων μαϊμού στην Ελλάδα

Ακόμη και φαρμακευτικά προϊόντα πωλούνται πέριξ των λαϊκών αγορών, ενώ έχουν εντοπιστεί παραποιημένα προϊόντα, που προκαλούν δερματικές ασθένειες, όπως σημείωσε ο γ.γ. Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Καμπανάκι για τις διαστάσεις που λαμβάνει το παρεμπόριο στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποτελεί κύρια πύλη εισόδου παραποιημένων προϊόντων, έκρουσαν εμπλεκόμενοι φορείς κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Δεύτερη Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) Δημήτριος Μπουλούκος, οι υγιείς έμποροι είναι μειονότητα στις λαϊκές αγορές, προσθέτοντας ότι, αν το φαινόμενο εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, τότε δεν θα μαζεύεται.

Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια καταπολέμησης του φαινομένου σε αντίθεση με την Πελοπόννησο και την Κρήτη, που όπως είπε χαρακτηριστικά, λειτουργούν σαν να μην υπάρχει παρεμπόριο στις πόλεις τους. «Το παραεμπόριο μετεξελίσσεται και αρχίζει να λαμβάνει τα χαρακτηριστικά μαφίας» τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Βασιλική Μπάρκη, εκ μέρους της 33ης διεύθυνσης ελέγχων τελωνείων του ΥΠΟΙΚ η Ελλάδα το 2010 κατέλαβε την πρώτη θέση στην ΕΕ στον αριθμό των κατασχεθέντων προϊόντων, με 22,3 εκατ. τεμάχια, ενώ το 2011 έπεσε στην 3η θέση με 9,6 εκατ. κατασχεθέντα τεμάχια. Τα προϊόντα μόδας όπως τσάντες, παπούτσια, γυαλιά και ρούχα, είναι τα συνηθισμένα προϊόντα παρεμπορίου τα οποία κατά 80% προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση εισαγωγής παραποιημένων προϊόντων από την Τουρκία.

Οι κύριες πηγές παρεμπορίου, σύμφωνα με όσα είπε ο ΓΓ Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, είναι η Άπω Ανατολή μέσω της οποίας έρχονται προϊόντα στο λιμάνι του Πειραιά, είτε βαπτίζονται ευρωπαϊκά και έρχονται μέσω της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, Επιπλέον, πηγή παρεμπορίου αποτελούν και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, από τα οποία, ενώ μειώνονται οι λαθρομετανάστες που έρχονται από εκεί, αυξάνονται τα παραποιημένα προϊόντα, και τέλος τα σύνορα με Βουλγαρία.

Μάλιστα, ο κ. Κομνηνός υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι επανεμφανίζεται το φαινόμενο της παραποίησης προϊόντων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα έρχονται no name από το εξωτερικό και όταν φτάνουν εδώ μπαίνουν οι στάμπες. «Πρόσφατα εντοπίστηκε ένα φορτίο που είχε μόνο στάμπες μέσα, οι οποίες θα έμπαιναν στα απομιμητικά ρούχα», ανέφεερε και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό υπήρχε παλαιότερα, είχε εξαλειφθεί και τώρα επανεμφανίζεται.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θεσμοθετείται με νομοθέτημα το ΣΥΚΑΠ, το οποίο τους τελευταίους μήνες λειτουργεί πιλοτικά, με στόχο να ακολουθήσει η περιφερειακή διάρθρωσή του σε όλη την χώρα. Τα δύο βασικά όργανα που θα καταπολεμούν το παρεμπόριο είναι η δημοτική αστυνομία και Κέντρα Ελέγχων Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου(ΚΕΛΑΥΕ).

Ακόμη, ο κ. Κομνηνός επισήμανε το πόσο μεγάλη πληγή αποτελεί το παρεμπόριο για τις νόμιμες επιχειρήσεις, καθώς η απομίμηση προϊόντων στις δυτικές χώρες, που δίνουν έμφαση στην καινοτομία και λιγότερο στη μαζική παραγωγή, είναι εχθρός και όχι αντίπαλος.

«Ακόμα και φαρμακευτικά προϊόντα πωλούνται πέριξ των λαϊκών αγορών, ενώ έχουν εντοπιστεί παραποιημένα προϊόντα, όπως ρούχα και παπούτσια, που προκαλούν δερματικές ασθένειες», τόνισε.

Παράλληλα, ο ΓΓ Εμπορίου υπογράμμισε ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να καταστρέφονται αμέσως μόλις εντοπίζονται γιατί έχει υψηλό διοικητικό κόστος η διατήρησή τους, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και εστία διαφθοράς.

Τα προϊόντα απομίμησης εξαπλώνονται καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τα κενά νόμων, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης κ. Κων/νος Καρούλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης συγκρότησης μιας ενοποιημένης μονάδας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

(Αναδημοσίευση από : voria.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: