Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΒΕΘ: «Η αγορά "αιμορραγεί" από το παραεμπόριο»

Σε… Γη της Επαγγελίας τείνει να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη για το παραεμπόριο, που μέρα με τη μέρα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Χιλιάδες προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης, χαμηλής ποιότητας κατακλύζουν τους πιο εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, υπονομεύοντας, με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία των νόμιμων, στεγασμένων και υπαίθριων εμπορικών επιχειρήσεων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης στερεί σημαντικούς πόρους από το ελληνικό δημόσιο, ενώ ενισχύει την αίσθηση εγκατάλειψης και ατιμωρησίας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

«Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες της δημοτικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το φαινόμενο αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «η πάταξη του παραεμπορίου, που παίρνει τη μορφή Λερναίας Ύδρας, θα είναι ευεργετική για το σύνολο της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ «το ζητούμενο για την αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου δεν είναι η δημιουργία απλά ενός συντονιστικού οργάνου των διάσπαρτων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη σχετική αρμοδιότητα, αλλά η ύπαρξη ενός νέου οργάνου που θα έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για να φέρει σε πέρας το έργο αυτό».

Συγκεκριμένα προτείνεται η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ένα όργανο, με την ονομασία "Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου" (ΣΕΔΙΠ), του οποίου θα προΐσταται Ειδικός Γραμματέας, και το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. 

«Δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας, αλλά για συνένωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα, που θα στελεχωθεί με τη μεταφορά σε αυτό των υπαλλήλων των διαφόρων φορέων, οι οποίοι ασχολούνται σήμερα με το αντικείμενο, χωρίς τη διενέργεια νέων προσλήψεων» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη προμήθειας ειδικών μηχανημάτων (x-ray scanners) και τοποθέτησή τους στα μεγάλα λιμάνια και στις συνοριακές πύλες της χώρας, εντατικοποίηση των δειγματοληπτικών ελέγχων των φορτίων και ενίσχυση του προσωπικού των τελωνείων στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας.

«Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό. Σε διαφορετική περίπτωση το τρένο της ανάπτυξης κινδυνεύει να χαθεί» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

(Αναδημοσίευση από : kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: