Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μ. Λεμούσιας (τέως Γ.Γ. του Δ.Θ) : Πρόταση για νέα παραπομπή

Νέα δίκη «δείχνει» ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου και ήδη προφυλακισμένο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης Μιχάλη Λεμούσια. Χθες κατατέθηκε πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με την οποία ζητήθηκε να παραπεμφθεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η πρόταση υποβλήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρο Τσόγκα στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει την παραπομπή του πρώην γενικού γραμματέα στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Τσόγκας, κατά την επίμαχη περίοδο της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Λεμούσιας παρουσίασε περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ύψους περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογήθηκαν από τα εισοδήματά του ούτε είχαν αναφερθεί στις φορολογικές του δηλώσεις.

Στην εισαγγελική πρόταση, εκτός των παραστατικών που αφορούν τα συγκεκριμένα χρήματα, γίνεται περιεκτική αναφορά στην εμπλοκή του κ. Λεμούσια στην υπόθεση της υπεξαίρεσης. Επισημαίνεται πως εκτός της απολογίας Παναγιώτη Σαξώνη, με την οποία εμφανίζεται να έχει άμεση συμμετοχή, έχει καταγραφεί συμμετοχή του σε συνάντηση με άλλους υπαλλήλους, στην οποία γίνεται συζήτηση για μεταφορά του ανοίγματος που δημιούργησε ο πρώην ταμίας και βασικός κατηγορούμενος Π. Σαξώνης. Επίσης, στην εισαγγελική πρόταση γίνεται αναφορά σε έγγραφα που συνυπέγραψε ο κ. Λεμούσιας με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και για τα οποία τους επιρρίπτεται ευθύνη ότι γνώριζαν για το έλλειμμα που δημιουργούνταν με τη μη καταβολή εισφορών σε ταμεία.

Ο πρώην γενικός γραμματέας αρνείται την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) και αυτό έπραξε στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα, που ασχολήθηκε με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Είχε υποστηρίξει πως οι υπολογισμοί της έκθεσης που συνέταξε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά για τις τραπεζικές του καταθέσεις είναι σωρευτικοί και ότι δεν μετρήθηκαν καθόλου τα ποσά που είχε αποταμιευμένα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι ισχυρισμοί αυτοί επαναλήφθηκαν και κατά τη διάρκεια της δίκης που είναι σε εξέλιξη για την υπεξαίρεση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην γενικού γραμματέα προς την επιθεωρήτρια, αναφέρθηκε ότι για ένα μεγάλο διάστημα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ήταν αρνητικοί, παρότι το ίδιο διάστημα η πορεία της υπεξαίρεσης από τα ταμεία παρουσιάζει αυξητική τάση.

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ Αναμένονται και άλλες προτάσεις

Για το ίδιο αδίκημα ταυτόχρονα με την υπόθεση της υπεξαίρεσης δικάζεται από το κακουργιοδικείο ο πρώην ταμίας, ενώ ήδη με βούλευμα έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για ξέπλυμα και ο αδερφός του, που διατηρούσε πρακτορείο Προπό. Στην ανακρίτρια έχουν απολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγός του, ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης, αλλά και ένας υπάλληλος, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών.
Οι υποθέσεις του πρώην δημάρχου και αντιδημάρχου έχουν διαβιβαστεί σε εισαγγελέα Εφετών, αφού λόγω της ιδιότητάς τους θα εξεταστούν από ανώτερο βαθμό.

ΔΙΚΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ Διερευνούν τον ρόλο υπαλλήλου

Ο ρόλος που είχε υπάλληλος του δήμου στην υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο οποίος διετέλεσε και προϊστάμενος, αναζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της 6ης ημέρας της δίκης στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά.

Παρά τις παρατηρήσεις της υπεράσπισης του υπαλλήλου, Μαρίας Γούση και Δημήτρη Συμεωνίδη, ότι ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που διέταξε έρευνα όταν πληροφορήθηκε πως ένα από τα ταμεία είχε αξιώσεις και έτσι διαπιστώθηκε πως δεν πληρώνονταν οι κρατήσεις αλλά υπεξαιρούνταν από τον πρώην ταμία Π. Σαξώνη, η κ. Τσεμπερά επέμεινε πως και αυτός ο υπάλληλος έχει ευθύνες. «Ενώ είχε ζητήσει έρευνα από δύο υπαλλήλους, στη συνέχεια επέτρεψε και ο Σαξώνης έκανε πάλι ανάληψη μετρητών», είπε η επιθεωρήτρια.

Έντονη συζήτηση έγινε για το γεγονός ότι ο υπάλληλος δέχτηκε και παρέλαβε από τον προκάτοχό του το πρωτόκολλο της γραμματείας της οικονομικής υπηρεσίας. Η επιθεωρήτρια υποστήριξε πως αυτή η πράξη ήταν διαχειριστική και όχι τυπική ενός πρωτοκόλλου. «Γνώριζε ότι ήταν έλλειμμα, μπορούσε να μη δεχτεί, να παραιτηθεί», κατέθεσε. Χαρακτήρισε τον υπάλληλο «στέλεχος» στην υπόθεση και άφησε αιχμές για την ανέλιξή του στην υπαλληλική ιεραρχία στον δήμο, παρότι ήταν «ένας γραφέας της γραμματείας» όπως παρατήρησε.

Επιχειρώντας να αντικρούσει τα όσα ανέφερε η υπεράσπιση για τον ρόλο του υπαλλήλου στην αποκάλυψη του σκανδάλου, η επιθεωρήτρια υποστήριξε ότι υπάρχουν καταθέσεις στη δικογραφία που δεν δείχνουν την εικόνα αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δυνατότητα ούτε να κλείσουν την υπόθεση. «Δεν μπορούσαν να το κλείσουν, η παγία είχε σκάσει. Όλα είχαν σκάσει στον δήμο. Από το τέλος του 2007 παρέπαιαν, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι», τόνισε. Πάντως, παραδέχτηκε πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος της έδωσε δεκάδες έγγραφα στοιχεία όταν η ίδια τα ζήτησε κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.

Ακόμη, σχετικά με την εμπλοκή του σε ξέπλυμα για χαρακτηριζόμενες «ύποπτες» καταθέσεις του, η υπεράσπιση προσκόμισε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι συναλλαγές γίνονταν ταυτόχρονα από μία τράπεζα στην άλλη. Η κ. Τσεμπερά ορισμένα από τα στοιχεία που δόθηκαν επισήμανε ότι δεν στάλθηκαν στην ίδια από την πλευρά των τραπεζών.
Και στη χθεσινή διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις, όταν αναφέρθηκε ότι η επιθεωρήτρια επιδιώκει να αναδειχθεί σε ηρωίδα. «Δεν είμαι ηρωίδα να με κατακραυγάζουν όλοι», είπε με ένταση.

(Αναδημοσίευση από : makthes.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: