Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ειδική διάταξη για τις μετατάξεις των Δ.Υ. Ισχύει και για τους Δημοτικούς αστυνομικούς (μέρος 1ο)

Άρθρο του δικηγόρου και καθηγητή Συντ. Δικαίου στη σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας Θαλή Μέλφου,  για το ιστολόγιο του Σ.Δ.Α.Θ, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας.

Ειδική διάταξη επιτρέπει τη μετατροπή της απόσπασης σε μετάταξη

Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ειδική διάταξη, η οποία επιτρέπει σε αποσπασμένους υπαλλήλους να μεταταγούν, υπό προϋποθέσεις, στην υπηρεσία που είναι σήμερα αποσπασμένοι, εφόσον το επιθυμούν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου του άρθρου ένατου του ν. 4057/2012:
«Τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του ν. 4024/2011 (Α’ 226) ήταν αποσπασμένοι, με γενικές ή ειδικές διατάξεις, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ή ανεξάρτητες αρχές και εξακολουθούν να είναι αποσπασμένοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν με αίτηση τους να μεταταγούν στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι με την ίδια σχέση εργασίας και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχουν, εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α’ 180). 

Η μετάταξη γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων Υπουργών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν θέσεις κλάδων της ίδιας κατηγορίας, οι οποίες αντιστοιχούν στα τυπικά προσόντα τους και προβλέπονται στις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας υποδοχής».

Η διάταξη αυτή είναι γενική, μπορούν δηλαδή να την επικαλεστούν όλοι οι υπάλληλοι (μόνιμοι ή και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου) δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις της. 

Οι προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη μετάταξη είναι οι εξής:

1. Ο υπάλληλος να ήταν αποσπασμένος την 27η Οκτωβρίου 2011.

2. Ο υπάλληλος να εξακολουθεί να είναι αποσπασμένος την 14η Μαρτίου 2012.

3. Ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση μετάταξη σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή έως τις 14 Μαΐου 2012.

Όπως προκύπτει από τη διατύπωση τη διάταξης, δεν είναι απαραίτητο ο υπάλληλος να βρισκόταν διαρκώς σε απόσπαση καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 27 Οκτωβρίου 2011 έως 14 Μαρτίου 2012, αρκεί να ήταν αποσπασμένος τις δύο αυτές ημερομηνίες.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει πάντως από τη συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι η μετάταξη μπορεί να γίνει κατά παράκαμψη των περιορισμών που απορρέουν από άλλες διατάξεις (π.χ. απαγόρευση μετάταξης πριν από την παρέλευση πενταετίας από το διορισμό για τους υπαλλήλους που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα ή οκταετίας για τους δημοτικούς αστυνομικούς ή δεκαετίας για όσους έχουν διορισθεί, λόγω εντοπιότητας, σε παραμεθόριες περιοχές• απαγόρευση μετάταξης εφόσον πρόκειται για το μοναδικό υπάλληλο του κλάδου του για τους δημοτικούς υπαλλήλους· εξάρτηση της μετάταξης από τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας της οργανικής θέσης και του υπηρεσιακού συμβουλίου κλπ.).

Επίσης, δεν απαιτείται κενή οργανική θέση, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί με το ν. 4024/2011 και πλέον οι μετατάξεις γίνονται με μεταφορά της θέσης. Εξάλλου, σύμφωνα με όσα έχουν δεχθεί τα δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, εάν ο υπάλληλος πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και υποβάλει σχετική αίτηση, η μετάταξη είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση, η οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί, επικαλούμενη, ως συνήθως, υπηρεσιακές ανάγκες ή κάποια άλλη δικαιολογία. Ούτως ή άλλως για τη συγκεκριμένη μετάταξη, όπως προαναφέρθηκε, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας της οργανικής θέσης του υπαλλήλου. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι ότι η μετάταξη θα γίνει στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένος ο υπάλληλος, δεν μπορεί δηλαδή να γίνει σε άλλη υπηρεσία από αυτή στην οποία είναι αποσπασμένος.

Επομένως, η διάταξη αυτή παρέχει την ευκαιρία σε όσους υπαλλήλους ήταν αποσπασμένοι στις 27 Οκτωβρίου 2011 και εξακολουθούν να είναι αποσπασμένοι και σήμερα, να μετατρέψουν ουσιαστικά την απόσπασή τους σε μετάταξη, παρακάμπτοντας όλους τους περιορισμούς (χρονικούς και άλλους) της μετάταξης, αρκεί να υποβάλουν αίτηση έως τις 14 Μαΐου 2012. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού-Προσωπικού του φορέα στον οποίον ο υπάλληλος είναι αποσπασμένος.


Θαλής Μέλφος

Διαβάστε παρακάτω τον Ν.4057/2012 (ΦΕΚ Α' 54/14-03-2012) αλλά και σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε:

N. 4057-2012 




Εγκύκλιος για αποσπάσεις

1 σχόλιο:

george g είπε...

Καθαρά φωτογραφική διάταξη η οποία διευκολύνει πολλούς συναδέλφους και καλά κάνει...
Ξέρει κάποιος συνάδελφος να μας ενημερώσει άν έχει ψηφιστεί ο Καλικράτης 2 και αν ναι ποιος νόμος είναι?Εμείς που περιμένουμε τοοοσααα χρόνια συνυπηρέτηση θα δούμε ποτέ φως στο τούνελ?