Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δ. Θεσσαλονίκης: 40 εκατ. ευρώ το «φέσι» των οφειλετών

Υπερβαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ τα ποσά τα οποία οφείλουν εκατοντάδες εταιρείες και χιλιάδες φυσικά πρόσωπα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών, περίπου 17 εκατ. ευρώ, προέρχονται από 55 μεγαλοοφειλέτες, κυρίως εταιρείες αλλά και δύο φυσικά πρόσωπα, που χρωστούν ποσά από 60.000 ευρώ έως και σχεδόν 3,5 εκατ.!

Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης, στο δημοτικό ταμείο δεν πρόκειται να καταλήξουν ούτε τα μισά από τα οφειλόμενα, καθώς τα περισσότερα είναι χρέη έως και δεκαπέντε ετών, διάστημα κατά το οποίο οι περισσότερες εταιρείες που τα χρωστούν είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αλλάξει επωνυμία.

Τα χρωστούμενα στο δήμο έφτασαν σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανοχής που επέδειξαν οι προηγούμενες διοικήσεις απέναντι στους μεγαλοοφειλέτες. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που τα ίδια φυσικά πρόσωπα συμβάλλονταν εκ νέου με το δήμο, παρότι άλλες εταιρείες δικής τους επίσης ιδιοκτησίας χρωστούσαν στα δημοτικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από την επιβολή προστίμων σε διαφημιστικές εταιρείες και καταστηματάρχες.

Τα κόλπα των διαφημιστικών

Προ ολίγων ημερών το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα περίπου 4.000 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Οι μεγαλοοφειλέτες στο δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε μερικές δεκάδες.

Από τους 55 μεγαλοοφειλέτες. οι δεκατέσσερις είναι διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες εκμεταλλεύονταν επί σειρά ετών τους χώρους υπαίθριας διαφήμισης, νόμιμους και παράνομους. Οι οφειλές τους προς το δήμο φτάνουν τα 10,3 εκατ. ευρώ και αφορούν καταβολή των τελών διαφήμισης για την εκμετάλλευση των νόμιμων διαφημιστικών χώρων, καθώς και την καταβολή προστίμων για τοποθέτηση διαφημιστικών πάνελ σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται (ταράτσες πολυκατοικιών, πεζοδρόμια κ.λπ.). Τα χρέη αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν, αφού οι ιδιοκτήτες των εταιρειών κάθε δύο, τρία χρόνια άλλαζαν τις επωνυμίες, ενώ τοποθετούσαν ως διαχειριστές συνήθως υπερήλικες (άνω των 80 ετών), ορισμένοι από τους οποίους δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η στάση των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες έκαναν τα στραβά μάτια, επιδεικνύοντας εξοργιστική ανοχή απέναντι στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, ενώ δεν έκαναν σχεδόν τίποτε, για να εισπράξουν τα διαφημιστικά τέλη από τη νόμιμη διαφήμιση. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις όπου ο δήμος παραχώρησε την εκμετάλλευση των χώρων υπαίθριας διαφήμισης στα ίδια φυσικά πρόσωπα, τα οποία του χρωστούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και προσήλθαν στο σχετικό διαγωνισμό με άλλη επωνυμία, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο.

Τραπεζοκαθίσματα

Σημαντικές είναι οι ανείσπρακτες οφειλές από πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί σε ιδιοκτήτες μπαρ, καφέ και εστιατορίων για παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα. Στο σχετικό κατάλογο υπάρχουν πολύ γνωστά ονόματα μαγαζιών και επιχειρηματιών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, ανοίγοντας καινούργια καταστήματα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους προς το δήμο. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο παρατηρείται σε όλους τους δήμους, στάθηκε αφορμή για την έκδοση υπουργικής απόφασης στα τέλη του 2011, η οποία προβλέπει ότι τα χρέη των παλιών επιχειρήσεων θα συνοδεύουν και τους νέους ιδιοκτήτες, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων επρόκειτο ουσιαστικά για «εικονική» αλλαγή ιδιοκτησίας και επωνυμίας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σημαντικές οφειλές έχουν καταστήματα της πλατείας Αριστοτέλους αλλά και πολύ γνωστά κέντρα διασκέδασης και αναψυκτήρια. «Η αριστερή πλευρά (όπως κατεβαίνουμε) της πλατείας Αριστοτέλους έχει την κακή συνήθεια να μην πληρώνει», σημειώνει υπηρεσιακός παράγοντας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στους μεγαλοοφειλέτες περιλαμβάνονται κατάστημα της παλιάς παραλίας, στην ιδιοκτησία του οποίου μετείχε πολύ γνωστός πρώην μπασκετμπολίστας, καθώς και γνωστό μπαρ στην ίδια περιοχή, που ανήκει σε στενά συγγενικά πρόσωπα πρώην υπουργού.

Το Μέγαρο Μουσικής

Ανεξόφλητα χρέη προς το δήμο έχουν και αρκετοί κρατικοί οργανισμοί αλλά και ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μεγάρου Μουσικής, που χρωστά περίπου 83.000 ευρώ για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία όμως θα εξοφλήσει, καθώς έχει προχωρήσει σε ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ, ο οποίος εμφανίζεται να οφείλει περί τα 800.000 από τέλη κοινοχρήστων για την τοποθέτηση καρτοτηλέφωνων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης ο δήμος σκοπεύει να διεκδικήσει αναδρομικά από τον ΟΤΕ και τέλη για τη χρήση υπεδάφους. Το ύψος τους ενδέχεται να ανέλθει ακόμη και στα 20 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται η υπόθεση να λυθεί δικαστικά. Σημαντικά ποσά έχει λαμβάνειν ο δήμος και από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στους μεγαλοοφειλέτες περιλαμβάνονται και δύο πολίτες οι οποίοι χρωστούν πρόστιμα από κλήσεις 70.000 και 80.000 ευρώ! Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα ποσά που περιλαμβάνονται στις οφειλές και αφορούν καταλογισμούς σε βάρος υπαλλήλων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της υπεξαίρεσης Παναγιώτης Σαξώνης, στον οποίο έχει καταλογιστεί ποσό 26,5 εκατ. ευρώ, που θεωρείται βεβαίως απίθανο να εισπραχθεί, αφού ο ίδιος δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. Καταλογισμοί έχουν γίνει και σε βάρος της Μ.Κ., ύψους 430.000 ευρώ, για το σκάνδαλο της Παγίας και κατά της Ν.Στ. (147.800) για άλλη υπόθεση.

Άρχισαν κατασχέσεις

Εδώ και μερικούς μήνες η διοίκηση του δήμου άρχισε προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις οφειλές. «Θα ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο, για να εισπράξουμε όσες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ θα διαγράψουμε και όσες -για οποιονδήποτε λόγο- θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν. Επισημαίνει δε πως «η τακτική των προηγούμενων διοικήσεων να μεταφέρουν τα ποσά αυτά στον προϋπολογισμό του κάθε έτους και να αναγράφονται στα έσοδα που υπολογίζει να πάρει ο δήμος είναι σαφές ότι αλλοιώνουν τον προϋπολογισμό και δημιουργούν εσφαλμένες και ψευδείς προσδοκίες στα οικονομικά του».
Ήδη οι πρώτες προσπάθειες για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών εντός του 2011 απέφεραν στα δημοτικά ταμεία γύρω στα 900.000 ευρώ, ενώ για άλλα 150.000 ευρώ έχει γίνει ρύθμιση. Για να το επιτύχει αυτό ο δήμος, έλαβε τα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις επί ακινήτων (εισπράχθηκαν 38.551,01 ευρώ), πλειστηριασμούς ακινήτων (εισπράχθηκαν 42.136,54 ευρώ), αναγγελίες σε πλειστηριασμούς τρίτων 42.092,59 ευρώ) και κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών (τραπεζικών λογαριασμών δηλαδή που απέφεραν 764.484,97 ευρώ).

(Πηγή : makthes.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: