Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δήμαρχος Τρικκαίων για δημ. αστυνομικούς του δήμου του: Δεν υπάρχουν "τζάμπα μάγκες στο δήμο" !

Μπορεί φαινομενικά να έδειχνε ως μια εύκολη υπόθεση, η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, καθώς η ατζέντα της ήταν σχετικά "βατή" ωστόσο τα εκτός ημερήσιας διάταξης αλλά και η ενημέρωση επί αρκετών ζητημάτων που έκανε ο δήμαρχος, έκρυβαν αρκετή ένταση.




Κάτι ανάλογο συνέβη και με την περίπτωση της ερώτησης που προκάλεσε ο επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Γιώργος Καϊκης απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Τρικκαίων Χρήστο Λάππα ζητώντας να πληροφορηθεί για το θέμα της μετακίνησης 6 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του Δήμου.

 
"Δε συνδιοικείται ο Δήμος"

Απαντώντας σχετικά ο κ. Λάππας δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι οι εν λόγω υπάλληλοι αποσπάστηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία στην Αστική Ανάπτυξη, καθώς ο ίδιος έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας των σημαντικών διαφυγόντων κερδών του Δήμου από την δυσλειτουργία των δημοτικών χώρων στάθμευσης. "Οι εργαζόμενοι αρνούνται να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία τριγυρίζοντας από πολιτικό σε πολιτικό γραφείο πιστοί σε μια νοοτροπία πελατειακού συστήματος" η οποία διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο δήμαρχος ότι δεν θα περάσει.



Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εισηγηθεί προσωπικά για την περικοπή του μισθού των εν λόγω εργαζόμενων για όσες μέρες απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τις θέσεις τους. "Δεν πρόκειται να συνδιοικήσω το Δήμο Τρικκαίων με κανένα από τους εργαζόμενους, δε μπορεί κάποιος από αυτούς να λέει αρνούμαι να εκτελέσω απόφαση του δημάρχου", ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι "τζάμπα μάγκες δεν υπάρχουν στο Δήμο Τρικκαίων". Πάντως από την πλευρά του ο κ. Λάππας θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (σ.σ. εργαζόμενους) λέγοντας ότι οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τον πολίτη.

Μένουν μέχρι το Σεπτέμβριο οι 150


Μέσω της ερώτησης του επικεφαλής της παράταξης "Φυσάει Κόντρα" Δημήτρη Παπαθανασίου, βγήκε τελικά η ευχάριστη είδηση που αφορά τους 150 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στο Δήμο Τρικκαίων. Αυτό καθώς στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Λάππας απάντησε ότι αυτοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τη λήψη της 18μηνης σύμβασής τους η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό πάντως πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον για την παρούσα χρονική φάση δεν τίθεται θέμα "λουκέτου" στις κοινωνικές δομές του Δήμου Τρικκαίων ήτοι ΚΑΠΗ και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

(πηγή :trikalacity.gr)

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 3731/2008  που διέπει την Δημοτική Αστυνομία, "Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομιάς δεν μπορεί να μεταταγεί σε αντίστοιχη υπηρεσία Δήμου ή Κοινότητας, αν δεν συμπληρώσει τουλάχιστον οκταετή υπηρεσία στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας δεν μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, ασχέτως οκταετίας:

ΚΚΔΚΥ, άρθρο 72, παρ. 3:
Μετακίνηση υπαλλήλου από μία οργανική μονάδα σε άλλη του ιδίου Ο.Τ.Α. πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου.

Άρθρο 224:
Το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας διέπεται από τις ειδικές για αυτό διατάξεις. Για θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις αυτές, ισχύουν οι διατάξεις του παρόντος, εκτός των άρθρων 72 παρ.3, 73 παρ. 1, 2, 4, 5, 10 και 15, 74 παρ. 1 και 4, 75, 76 με εξαίρεση τη μετάταξη εντός των κλάδων της Δημοτικής Αστυνομίας, 77, 78 και 79 παρ. 5.

Ο δήμαρχος δεν μπορεί να μετακινήσει υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας σε άλλες υπηρεσίες, και οι συνάδελφοι που θίγονται πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κρατάμε μια επιφύλαξη μην τυχόν μετακινήθηκαν σε υπηρεσίες ελεγχόμενης στάθμευσης, αφού δεν ξέρουμε τι είναι η Αστική Ανάπτυξη [Αν όμως η αστική ανάπτυξη αφορά ελεγχόμενη στάθμευση αυτό θα σημαίνει όμως ότι άλλοι δημοτικοί υπάλληλοι ήδη ασκούν καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας και βεβαιώνουν παράνομα παραβάσεις. Δεν γνωρίζουμε αν ο Δήμος Τρικκαίων ανήκει σε αυτή την κατηγορία των δήμων που περιφρονούν τη νομοθεσία και αγνοούν τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ].

Unknown είπε...

Μήπως εφαρμόζεται το άρθρο 35 του ΚΚΔΚΥ;

nikolas είπε...

Με αυτά που γίνονται στους δήμους όλα είναι πιθανά. Διαβάστε αυτό
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_1538.html

mits είπε...

Καλά τα όσα σχολιάζονται περί νομοθεσίας και μετατάξεων υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά............όταν αφορά τέτοιους.Και για να είμαι πιο σαφής,οι 6 υπάλληλοι που αναφέρει το άρθρο ανήκουν στους σταθμοελεγκτές που ουδέποτε φοιτήσαν σε σχολή εκπαίδευσης Δημοτικών Αστυνομικών.Αν συνυπολογίσουμε και τις ενστάσεις(δικαιολογημένες για μένα) των πολιτών για το αν δύναται μη ανακριτικός υπάλληλος να βεβαιώνει παραβάσεις ΚΟΚ τότε καλά είναι να έχετε το νου σας γιατί πολλοί δήμαρχοι θέλουν να προσλάβουν στις υπηρεσίες τους, καθ'ύλην αναρμόδιους υπαλλήλους.Φιλτράρετε λιγάκι τις όποιες αναρτήσεις βρίσκετε στις ιστοσελίδες,γιατί δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις...

Unknown είπε...

Έχω την εντύπωση πως μπορούν να βεβαίωνουν παραβάσεις ΚΟΚ, γιατί να μη μπορούν; Αφαίρεση πινακίδων δε δύνανται να κάνουν μη ανακριτικοί υπάλληλοι. Έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα έχει κλείσει οριστικά με το Π.Δ. 23 και αργότερα το Νόμο 3731: Η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων στάθμευσης που προβλέπει ο Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας ως αρμοδιότητα των ΟΤΑ αποδόθηκε στη δημοτική αστυνομία, και ασκείται παράλληλα με την Αστυνομία και το Λιμενικό. Πριν το Π.Δ. 23 του 2002 και πιο σωστά πριν την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το 1999 που ενσωμάτωσε την ελεγχόμενη στάθμευση στο άρθρο 34 του ΚΟΚ, μπορούσαν και λοιποί μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι με απόφαση δημάρχου να ασκήσουν την αρμοδιότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης (και μόνο). Για τις λοιπές παραβάσεις στάθμευσης η μόνη αρμόδια ήταν τότε η λεγόμενη ειδική υπηρεσία. Περαιτέρω, με την ισχύ του ΠΔ23 αυτό αποτελεί παρελθόν. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε με δυο διαφορετικά έγγραφα όλους τους δήμους το 2004. Το ίδιο έπραξε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τώρα αν κάποιοι δήμοι συνεχίζουν να παρανομούν και το ΥΠ.ΕΣ. να μην ασχολείται είναι άλλο θέμα. Μην μπερδεύετε πάλι το θέμα "ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι", ένας μη ειδικός ανακριτικός υπάλληλος μπορεί να γράψει κλήσεις (όχι όμως και να αφαιρέσει πινακίδες), αρκεί να έχει αρμοδιότητα. Κλήσεις μπορούν να βεβαιώσουν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα από το νόμο να το κάνουν, δηλ. δημοτική αστυνομία/λιμενικό/αστυνομία και στρατιωτική αστυνομία για τους στρατεύσιμους.

Είχαμε κάνει ανάρτηση-αφιέρωμα εδώ.

Επιπλέον. το ΣτΕ έχει αποφασίσει ότι μόνο μόνιμοι κρατικοί υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να συντάσσουν εκθέσεις, δηλαδή ουδείς συμβασιούχος δύναται να το κάνει (το θέμα με τους παρκουπαλλήλους της εταιρείας Κοκκινάκη επί Αβραμόπουλου).

Αυτοί οι υπάλληλοι στο δήμο Τρικκαίων ως τι έχουν προσληφθεί; ΔΕ19; ΔΕ1; ΔΕ16; Έχουν λοιπόν μόνο τις αρμοδιότητες που προβλέπεται για τον κλάδο τους και καμία από τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας.

Σε σχέση με το άρθρο 35 του ΚΚΔΚΥ: Δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένας δήμαρχος αυτό το άρθρο γιατί η διαδικασία για να λάβει χώρα είναι αυτή του άρθρου 72 παρ. 3 που δεν ισχύει για τη δημοτική αστυνομία. Επίσης το άρθρο 35 αναφέρεται σε "συναφή καθήκοντα" και συναφή καθήκοντα με τη δημοτική αστυνομία έχουν όσοι έχουν εκπαιδευθεί στις σχολές δημοτικής αστυνομίας, δηλαδή κανένας άλλος υπάλληλος απολύτως!


Σε ότι αφορά το συμβάν στη 4η δημοτική κοινότητα της Αθήνας που αν δημοσιοποιήσουμε αυτά που μάθαμε θα επέμβει εισαγγελέας, έχουμε να κάνουμε μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει: Δύναται τμηματάρχης που απουσιάζει σε κανονική άδεια να δώσει εντολές ελέγχου σε υπαλλήλους και να προϊσταται συνεργείου ενώ είναι σε κανονική άδεια, και ενώ το αρμόδιο Τμήμα Καταστημάτων δεν έχει δώσει εντολή για ελέγχους;