Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δ. Θεσσαλονίκης: "Η ρήξη διοίκησης - εργαζομένων"

Ηταν λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όταν σε συνάντησή του με το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάριζε ότι μετά την εκλογή του θα προέβαινε σε αλλαγές για την αξιοποίηση του προσωπικού, «πάντα σε συνεργασία με το σωματείο». Σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, η σχέση του κ. Μπουτάρη και των αντιδημάρχων του με εργαζομένους βρίσκεται μάλλον σε τεντωμένο σκοινί.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν όσα ορισμένοι συνεργάτες του δημάρχου προέβλεπαν από νωρίς: ότι η συνεργασία της διοίκησης με τους περίπου 4.500 δημοτικούς υπαλλήλους θα φέρει σημεία τριβής. Στη ρήξη διοίκησης - εργαζομένων αναφέρεται σε δελτίο Τύπου και ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», Χρήστος Μάτης, που επισημαίνει «τα ανησυχητικά φαινόμενα που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο σύγκρουσης διοίκησης – εργαζομένων».

Την περασμένη Δευτέρα, στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ανακύκλωση, ο ίδιος ο δήμαρχος αντάλλαξε διάφορα κοσμητικά επίθετα με τον (πρώτο σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου) Ηλία Μανουσαρίδη (δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών του Σ.Ε.Δ.Θ) , που ήρθε να μιλήσει στο δημοτικό συμβούλιο για την ανακύκλωση ως εκτελών χρέη εκπροσώπου του Σωματείου Εργαζομένων, αφού δεν έχει γίνει ακόμη συγκρότηση του δ.σ. Το θερμό επεισόδιο ξεκίνησε επειδή ο κ. Μανουσαρίδης διέκοπτε το δήμαρχο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η ρήξη διοίκησης - εργαζομένων δεν είναι θέμα ενός και μόνο επεισοδίου.


Οι κλίκες και οι σπόντες

Μόλις προχτές ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης, έκανε λόγο για «κλίκες εργαζομένων που κάνουν πόλεμο στον Μπουτάρη», με αφορμή υπηρεσιακό έγγραφο μερίδας των εργαζομένων στην αποκομιδή με το οποίο του κοινοποιούσαν ότι δε θέλουν να δουλέψουν το τριήμερο από σήμερα μέχρι και την Κυριακή.

Στην ίδια συνεδρίαση, πολλοί κοιτάχτηκαν με νόημα, όταν μετά την παρουσίαση του νέου τεχνικού προγράμματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ανδρέα Κουράκη, ζήτησε να πάρει το λόγο ο επί 2,5 χρόνια διευθυντής του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου, Κώστας Μπελιμπασάκης. «Ζήτησα να παρέμβω γιατί θίγει εμένα προσωπικά, αλλά και τους συνεργάτες μου, να ακούω από τον αντιδήμαρχο να λέει ότι οι μελέτες που κάναμε δεν είναι εντάξιμες προς χρηματοδότηση στα διάφορα προγράμματα. Δεν το ανέχομαι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελιμπασάκης και απαρίθμησε σειρά έργων τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, αλλά και παλαιότερα στο Γ' ΚΠΣ με μελέτες της υπηρεσίας του. Την «παρεξήγηση» ανέλαβε να λύσει αμέσως μετά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που έσπευσε να πει, απευθυνόμενος στον κ. Μπελιμπασάκη: «Μου κάνει εντύπωση η πικρία σας, γιατί ακούω πολύ καλά λόγια για την υπηρεσία από τον κ. Κουράκη».

Βέβαια, λίγο πριν, και σε απάντηση των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για τις διορθώσεις επί διορθώσεων στο κείμενο του τεχνικού προγράμματος, η... δικαιολογία του κ. Μπουτάρη ήταν ότι «οι υπηρεσίες είχαν μάθει να δουλεύουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο και μπλόκαραν όταν τους ζητήσαμε να κάνουν κάτι διαφορετικό».

Από την άλλη, σε επίπεδο φημών, κάποιοι μιλούν και για διαφαινόμενη «προβληματική σχέση» των δημοτικών αστυνόμων με τη νέα αντιδήμαρχο, Καλυψώ Γούλα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο. «Η κ. Γούλα μπορεί να δίνει εντολές για εντατικοποίηση ελέγχων, αλλά πέραν των πρώτων ημερών τα διπλοπαρκαρισμένα είναι πια παντού. Είναι τυχαίο;», αναρωτήθηκε δημοτικός υπάλληλος άλλης υπηρεσίας. (Εκτός πραγματικότητας η φήμη αυτή - αν υπάρχει όντως τέτοια)


Οι εργαζόμενοι

Το ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να πυροδοτήσει η προχτεσινή δήλωση του Γ. Μπουτάρη ότι «ο δήμος θα μπορούσε να δουλέψει και με 2.000 υπαλλήλους, δηλαδή τους μισούς εργαζόμενους»!

Σε σχέδιο Μπουτάρη να ιδιωτικοποιήσει τομείς όπως την καθαριότητα και την ανακύκλωση εντάσσει τα περιστατικά ο κ. Μανουσαρίδης. «Ολο αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο απαξίωσης τομέων όπως η καθαριότητα, με στόχο να τη δώσουν σε ιδιώτη, όπως και την ανακύκλωση», τονίζει χαρακτηριστικά. 


(πηγή: agelioforos.gr)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστα τα ειπε ο Μπουταρης. Αν βγαλεις εξω αυτους "που δεν επιθυμουν να δουλεψουν" μπορει να βγαινουν και 2000....
"δεν επιθυμω να δουλεψω";;; παραλογισμος περα απο καθε οριο... καφριλα και θρασυδειλια του καθε νεοελληναρα μονιμου. Ας κοιταξουν λιγο στην Ιαπωνια που δινουν την ζωη τους κυριολεκτικα για την πατριδα τους (και ας δουλευουν σε ιδιωτικη εταιρια - μπααα ψεμματα θα ναι , πλασματικες θα παιρνουν) και πως αυτοι οι ανθρωποι πηγαν και πανε μπροστα, και βλεπουμε. Εκει φτιαχνουν γκρεμισμενους δρομους σε 6 μερες εν μεσω αποκαλυψης και εδω δεν θελουν να μαζεψουν ουτε ενα σκουπιδι.

Οι νοσταλγοι της λουφας, ρεμουλας και γενικα της προηγουμενης διοικησης εχουν παθει πλακα μου φαινεται και ανοιγουν το στομα τους και λενε οτι τους κατεβει

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο Μπουτάρης; Δεν Νομίζω Τάκη....

η καθαριότητα έχει 100-150 μόνιμους οπότε ναι ρε φίλε άνετα μπορούν να μαζέψουν 600 τόνους που παράγουν οι Θεσσαλονικείς ημερησίως,
η δημοτική αστυνομία με 150 άτομα σε όλες τις βάρδιες οπότε πολύ εύκολα ελέγχουν τις 200.000 παράνομες σταθμεύσεις ημερησίως των θεσσαλονικέων

Συμφωνώ ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να δουλέψει με τους μισούς υπαλλήλους, διότι διαθέτει πολλούς κηφήνες. Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε και το αντίστοιχο ποσοστό κατοίκων με Ιάπωνες όλα θα ήταν καλύτερα. Ξέρεις από αυτούς που δεν παρκάρουν όπου βρουν, που δεν έχουν 5.000 δικαιολογίες γιατί δεν έχουν παιδεία, που δεν καίνε τους κάδους κάθε μήνα, που δεν αφήνουν τα απορρίματά τους εντός, εκτός, άνω και κάτω από τους κάδους κτλ, κτλ , κτλ

S.P είπε...

Ε,καλά μην τρελαθούμε και τελείως, όλοι οι υπάλληλοι στην καθαριότητα 100-150 μόνιμοι κουράστηκαν με το να ΜΗΝ μαζεύουν σκουπίδια επειδή δεν υπήρχαν συμβασιούχοι τόσο καιρό? Η΄απλά όλοι έγιναν προϊστάμενοι και έδιναν εντολές στους συμβασιούχος κ ξαφνικά τους ζήτησαν να δουλέψουν αυτοί κ αμέσως ξεσηκώθηκε το σωματείο..Έλεος! τις Υπερωρίες όμως πρώτοι πρώτοι έτσι?Χωρίς παρεξήγηση ότι ναι, είναι δύσκολη δουλειά, αλλά την δυσκολεύουν μόνοι τους δημιουργώντας μεγαλύτερες στοίβες και χαμό σκουπιδιών. Μάλλον όντως κάποιοι είχαν καλομάθοι ως προϊστάμενοι και οι έλλειψη συμβασιούχων τους αναγκάζε να βγουν από το ''βόλεμα''.'Οσο για την έλλειψη σε Δ.Αστυνομικούς, δεν αφορά κανέναν αντιδήμαρχο, ούτε Δήμαρχο αφού εμείς ανήκουμε στο νόμο 3731/2008, στο Υπουργείο Εσωτερικών κ μόνο με δική τους εντολή μπορούν να προσλάβουν νέα άτομα γιατί εμείς περνάμε και από Σχολή Εκπαίδευσης! Πάντως η φήμη φυσικά και δεν ισχύει γιατί οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν λόγω εργασίας των Δ,Αστυνομικών και συνεργασίας με τη διοίκηση, αλλά το φαινόμενο των παρανόμων σε συνεργασία με το μικρό ποσοστό προσωπικού δημιουργεί φαινόμενα κωλυσιεργίας. Κάτι που δεν ισχύει βέβαια αν κοιτάξουν οι Δ.Υπάλληλοι(που μόνο ισχυρισμούς κάνουν) τα Δελτία Τύπου και τις καταστάσεις που συντάσσονται για την παραγωικότητα κ την πορεία της Δ.Αστυνομίας.Αλλά απ' ό,τι φαίνεται και οι Δ.Υπάλληλοι έχουν χάσει την βόλεψή τους με τις ΜΗ σβησμένες κλησούλες πλέον και έχουν αρχίσει αντεπίθεση σε μια Υπηρεσία που πραγματικά αποτελεί ανάγκη στο Δήμο(όπως και η Καθαριότητα βέβαια).Λυπούμαστε βέβαια που κάποιοι πλέον δεν είναι τόσο άμεσα χρήσιμοι και ο νέος Δήμαρχος έχει αλλάξει τις προτεραιότητες του για τον τρόπο διοίκησης(δεν είναι τυχαίο πως για αυτές τις 2 υπηρεσίες επί μονίμου βάσεως αναφερόταν και προεκλογικά). Αφού αρχίζει και φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός υπήρχε πολύ δούλεμα από τις άλλες αντιδημαρχίες και για την προτεραιότητα που έθεταν...(και σαν υπηρεσία ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε καμία άλλη ''συναδελφική'' υπηρεσία- παρόλο που υπάρχει η ανάγκη συνεργασίας μας με άλλες υπηρεσίες του Δήμου και μόνο πόρτες κλειστές βρίσκουμε συνεχώς- για τον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο λειτουργίας της.Έτσι κι αλλιώς πάντα μας θεωρούσαν τα μαύρα πρόβατα και τα ανύπαρκτα στελέχη που όμως διορίστηκαν ΝΟΜΙΜΑ! αλλά δεν πειράζει δανεικά είναι όλα αυτά...γυρίζει ο τροχός και προσπαθούν να τον προλάβουν.