Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Εξορθολογίζονται τα... κεκτημένα στο Δημόσιο

Αναδημοσίευση άρθρου

Πολυτελή κεκτημένα, τα οποία χορηγήθηκαν αφειδώς τα τελευταία 25 χρόνια σε αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, θα προσπαθήσει να «ξεριζώσει» ή έστω να εξορθολογήσει η κυβέρνηση, μέσα από την επανεξέταση της μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο και της παραγωγικής αξιοποίησης των εργαζομένων.

Αν και έχει αποτελέσει εξαγγελία πολλών κυβερνήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο φαίνεται ότι χρειαζόταν την απειλή του μνημονίου για να δρομολογηθεί και να θέσει τέλος σε προκλητικές ανισότητες οι οποίες είχαν δημιουργήσει εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, όχι μόνο σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμα και μεταξύ των υπουργείων. Υπάλληλοι με το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης, την ίδια οικογενειακή κατάσταση και την ίδια προϋπηρεσία, φτάνουν να έχουν μισθολογικές διαφορές εκατοντάδων ευρώ (ή και παραπάνω) ανάλογα με το υπουργείο ή την υπηρεσία που εργάζονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και διαφορετικά υπηρεσιακά προνόμια.

Η επιδοματική πολιτική, υπό την πίεση συντεχνιών που αφέθηκαν να ισχυροποιηθούν σε βάρος του καλώς εννοούμενου συνδικαλισμού, έφτασε να είναι έως και διπλάσια του βασικού μισθού σε κάποια υπουργεία (π.χ. Οικονομικών, πρώην ΠΕΧΩΔΕ κ.ά.). Η φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η ύπαρξη ενός βασικού μισθού που θα περιλαμβάνει όλα τα λεγόμενα «γενικά» επιδόματα, πλην της ωρίμανσης, του οικογενειακού και των σπουδών, τα οποία θα καταβάλλονται πρόσθετα. Φυσικά, θα υπάρξει πλήρης κατάργηση κάποιων «γενναιόδωρων» επιδομάτων που δεν αντιστοιχούν σε καμία πραγματική παραγωγική δραστηριότητα και φυσικά στερούνται οποιουδήποτε λογικού ερείσματος.

Η αναμόρφωση της μισθολογικής πανσπερμίας στο Δημόσιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη από την ομάδα εργασίας που όρισαν μόλις πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οργανικών θέσεων του Δημοσίου, του ποσοστού κάλυψης, του παραγωγικού αντικειμένου και των πραγματικών αναγκών της κάθε υπηρεσίας.

Ήδη, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ενημερώσουν τα δύο υπουργεία για το προσωπικό που διαθέτουν, τις ειδικότητες των εργαζομένων που απασχολούν, τους κλάδους του προσωπικού, τον αριθμό των αποσπασμένων καθώς και το πλεονάζον προσωπικό. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στους 75 φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται, έχουν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου για να υποβάλλουν αιτήσεις μετάταξης, διαφορετικά κινδυνεύουν με απόλυση χωρίς αποζημίωση.

Πέρα από τη συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης, στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να δημιουργηθεί ένας «χάρτης» του Δημόσιου τομέα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να μετακινεί υπαλλήλους με βάση τα προσόντα τους, χωρίς να μπαίνει το εμπόδιο της διαφοράς στις αποδοχές. Άλλωστε, η μέθοδος των μετατάξεων αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον το βασικό εργαλείο κάλυψης των αναγκών του κράτους ή εξυγίανσης των δημοσίων επιχειρήσεων.


(πηγή: capital.gr)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΟΠΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ?ΑΝ ΝΑΙ,ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Θεοδ. Θ. είπε...

Έπίδομα επόπτη προβλέπεται από τον Ν.3731 αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη όπως και με τους τμηματάρχες β' και τους υποδιευθυντές.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΠΟΠΤΕΣ-ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΕΣ 'Η ΟΣΟΙ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.