Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Φύλαξη, απογραφή, κίνητρα διαμονής και εμπορικής δράσης

Αναδημοσίευση άρθρου

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Η επιστροφή των Αθηναίων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης και η αστική και οικονομική ανάπτυξή του έχουν τεθεί στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του υπουργού Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση, υπό το πρίσμα του συντονισμού των πρωτοβουλιών και των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

Το αφόρητα πιεστικό ζήτημα απασχολεί έντονα και τον νέο δήμαρχο της Αθήνας, Γ. Καμίνη, η πολιτική του οποίου είναι προσανατολισμένη σε τρεις άξονες. Αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας στη φύλαξη των περιοχών (καλός ηλεκτροφωτισμός και καθαριότητα), απογραφή όσων ζουν στο πολύπαθο κέντρο και, μακροπρόθεσμα, παροχή κινήτρων για τους νέους επιχειρηματίες που θα επιλέξουν υποβαθμισμένες περιοχές για να αναπτύξουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες και για τα νέα ζευγάρια που θα θελήσουν να διαμείνουν εκεί. Tα κίνητρα περιλαμβάνουν γενναία έκπτωση ή ακόμη και απαλλαγή των δημοτικών τελών για τoυς καταστηματάρχες, καθώς και επιδότηση ενοικίου.

Ανακαίνιση, ενοικίαση

Φιλοδοξία του κ. Καμίνη είναι ο σχεδιασμός ενός συνολικότερου στεγαστικού προγράμματος, στη λογική των ευρωπαϊκών μεγάλων δήμων, όπου ο δήμος σε συνεργασία με ιδιώτες (τράπεζες κ. ά.) θα αγοράζει εγκαταλελειμμένα κτίρια (υπάρχουν διάσπαρτα γύρω στα 450), θα τα ανακαινίζει και θα τα ενοικιάζει.

Για τον υπουργό Εσωτερικών σημασία έχει να δοθούν άμεσες, πρακτικές λύσεις έως τον Μάρτιο και να γίνουν συστηματικές παρεμβάσεις με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όπου απαιτείται. Αμεσα θα πρέπει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των συναρμοδιοτήτων που περιπλέκουν την κατάσταση, πετάνε το μπαλάκι από τη μία υπηρεσία στην άλλη και αδρανοποιούν την πολιτεία. Ο Δήμος της Αθήνας, επί της ουσίας, «κρύβεται» πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες για να δικαιολογήσει την απουσία του από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περιπλεγμένες αρμοδιότητες της ΕΛ. ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, που στερούν από τη δεύτερη τη δυνατότητα να ελέγχει αποτελεσματικά το παραεμπόριο στους δρόμους του κέντρου. Η Δημοτική Αστυνομία θα «οπλιστεί» με το νομικό εκείνο οπλοστάσιο που θα της επιτρέπει, εκτός από τον έλεγχο, να μπορεί να παραπέμπει π. χ. στο αυτόφωρο τους παραβάτες.

Στα άμεσα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αντιμετώπιση του ακανθώδους ζητήματος των μη νόμιμων μεταναστών και αστέγων που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς κανόνες υγιεινής, με τους περισσότερους να στοιβάζονται ανά 20 άτομα σε μικρά διαμερίσματα.

To τρίπτυχο των παρεμβάσεων από την πλευρά του δημάρχου είναι καταγραφή του προβλήματος, μελέτη και δράση για την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου με ενέργειες που θα το επαναφέρουν στη ζωή. Με μια λέξη, για τον κ. Καμίνη, το πρόβλημα του κέντρου είναι η εγκατάλειψή του από την πολιτεία. Αυτό είχε ως συνέπεια καταστήματα να κλείνουν και δημότες να εγκαταλείπουν τις γειτονιές μετακομίζοντας στα προάστια. Οψεις αυτής της εγκατάλειψης είναι η μετατροπή κεντρικών σημείων της πόλης σε στέκια τοξικομανών, η εγκληματικότητα, η κατάληψη εγκαταλελειμμένων κτιρίων από άστεγους γηγενείς και αλλοδαπούς. Λόφοι σκουπιδιών, πεζοδρόμια με παγίδες, λιγοστοί και παρατημένοι στην τύχη τους χώροι πρασίνου.

«To κέντρο της πρωτεύουσας, αντί για χώρος συνάντησης, δημιουργίας και ανάπτυξης, γίνεται χώρος εγκληματικής δράσης, ο δήμαρχος δεν μπορεί να κλείνεται στο δημαρχείο του και να λέει “ξέρετε δεν είμαι αρμόδιος”», είχε πει εμφαντικά ο κ. Καμίνης κατά την προεκλογική του εκστρατεία. «Πρέπει να λάβει μέτρα. Εγώ δεν θα ψάξω να βρω δικαιολογίες. Θα λάβω άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών και θα πιέσω για να τεθεί σε εφαρμογή το οργανωτικό σχήμα που απαιτείται για να ξαναζωντανέψει το κέντρο». Ο δήμαρχος της Αθήνας γνωρίζει καλά τις πτυχές του προβλήματος, καθώς από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε καταγράψει σε ειδική έκθεση εικόνες υποβάθμισης και δράσης κυκλωμάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αφηνε επίσης αιχμές για την εγκατάλειψη που καταγράφηκε μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη «διακοπή των πιστώσεων για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, την περιστολή της αστυνομικής εγρήγορσης, την επανάκαμψη των τοξικομανών και τη δημιουργία πορνικής πιάτσας». 

(πηγή: kathimerini.gr)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΓΙΑ Ρ-40 ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ,ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ.ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΑ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ LEASING.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ, Η ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΟΡΙΖΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ. ΨΑΞΕ ΣΤO BLOG ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.