Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η αναγνώριση της συνάφειας του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού διπλώματος με το αντικείμενο της απασχόλησης των Δημοτικών Αστυνομικών

Άρθρο Σ.Δ.Α.Θ.

Το ζήτημα της αναγνώρισης του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού διπλώματος ως συναφούς με το αντικείμενο απασχόλησής τους, προκειμένου να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003, έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς Δημοτικούς Αστυνομικούς, οι οποίοι συνάντησαν την άρνηση του υπηρεσιακού συμβουλίου να θεωρήσει το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησής τους, πολλές φορές μάλιστα χωρίς καμία ιδιαίτερη αιτιολογία.

Πρόσφατα εκδόθηκε...
μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία επεξηγεί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού διπλώματος ως συναφούς με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου. Η γνωμοδότηση δεν αφορά ειδικά τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, αλλά είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή γι’ αυτούς, καθώς καθιστά ευκολότερη πλέον την αναγνώριση της συνάφειας, και αυτό λόγω του πολύ μεγάλου εύρους των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Η γνωμοδότηση αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
 
1. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος, σύμφωνα με το νόμο, είναι η συνάφεια της απασχόλησης όχι προς τον τίτλο του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, αλλά προς το περιεχόμενο των σπουδών. Επομένως, ειδικά για τους διδάκτορες δεν θα ληφθεί υπόψη το θέμα της διατριβής τους, το οποίο είναι πάντοτε εξειδικευμένο, αλλά το αντικείμενο των σπουδών τους, δηλαδή ο κλάδος στον οποίον ο διδάκτορας έχει ειδικευτεί.
 
2. Η έννοια της συνάφειας δεν σημαίνει ούτε πλήρη, ούτε καν μερική ταύτιση του περιεχομένου των σπουδών και της απασχόλησης του υπαλλήλου. Το περιεχόμενο των σπουδών του υπαλλήλου μπορεί να είναι και ξένο προς το καθεαυτό αντικείμενο της απασχόλησής του, αρκεί να περιλαμβάνεται σε μία, έστω, από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του. Στην περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας, αυτό σημαίνει ότι αρκεί το περιεχόμενο των σπουδών του υπαλλήλου να μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνεται σε μία, έστω, από τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 3731/2008 (και ήδη και στη Γ.Π. οικ. 104720/2010 Κ.Υ.Α. για τον έλεγχο του καπνίσματος). Εννοείται ότι δεν ενδιαφέρει αν η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ασκείται πράγματι από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου στον οποίον ανήκει ο υπάλληλος ή όχι.
 
3. Δεν είναι απαραίτητο ο υπάλληλος να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα κατά το χρόνο που υποβάλει την αίτηση. Π.χ. ένας Δημοτικός Αστυνομικός έχει μεταπτυχιακό σχετικό με το περιβάλλον, αλλά κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής του για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού του απασχολείται στο Τμήμα Τροχαίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Η απασχόλησή του στο Τμήμα Τροχαίας δεν σημαίνει ότι το μεταπτυχιακό του δεν είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησής του, επειδή τα καθήκοντά του είναι μη συναφή με το περιεχόμενο των σπουδών του. Αντίθετα, για την αναγνώριση της συνάφειας θα ληφθούν υπόψη οι αρμοδιότητες που έχει γενικά η Δημοτική Αστυνομία, και όχι τα συγκεκριμένα καθήκοντα που ασκεί ο Δημοτικός Αστυνομικός κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής του. Δεδομένου ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει μια σειρά από αρμοδιότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον, το μεταπτυχιακό είναι συναφές, ανεξάρτητα από τα εάν ο Δημοτικός Αστυνομικός κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής του απασχολείται σε καθήκοντα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του.
 
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση, το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να αιτιολογεί επαρκώς την κρίση του σχετικά με τη συνάφεια ή μη του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού διπλώματος με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της κρίσης αυτής. Απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου περιοριζόμενη στην απλή επανάληψη των προϋποθέσεων του νόμου, χωρίς να παραθέτει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, είναι μη νόμιμη.


Θαλής Μέλφος
-Δικηγόρος
-Εκπαιδευτής συντ. δικαίου
στη σχολή Δ.Α. Πτολεμαΐδας

Ακολουθεί η προαναφερθείσα γνωμοδότηση :

Γνωμοδότηση ΝΣΚ 15/2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 8ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΔΕ ΣΕ ΤΕ-ΠΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάργηση της 8ετιας,,, ενδιαφέρει πιστεύω πάρα πολύ κόσμο..το αν θα πάρει κάποιος επίδομα μεταπτυχιακού θα ισχύει εάν πρώτα γίνει και η αναγνώριση του πτυχίου..
Θα πρέπει να κάνουν κάτι οι υπεύθυνοι των σωματειών..Θα σώσει πάρα πολύ κόσμο..

Nikoletta είπε...

Καλησπέρα
Διάβασα το άρθρο σας κι έψαξα να βρω τη σχετική γνωμοδότηση αλλά δεν μπορώ να τη βρω στο site του ΝΣΚ. Ποια είναι;
Ευχαριστώ

Δημ. Ψ. είπε...

Νικολέττα, στείλε μας την διεύθυνση του e-mail σου στο sdathess@yahoo.gr, για να επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Δημ. Ψ.