Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Απαγόρευση καπνίσματος : Εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα

Αναδημοσίευση άρθρου

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους προχωρά το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, αφού διαβεβαίωσε ότι η κατεύθυνση του υπουργείου είναι ο νόμος να τηρείται όπως έχει θεσμοθετηθεί, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την εμπλοκή και των επιθεωρητών Υγείας στον πρωτοβάθμιο έλεγχο.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο διάστημα το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας θα «ενδυναμωθεί» από προσωπικό που θα μεταταγεί μετά την κατάργηση Οργανισμών του Δημοσίου. Προς το παρόν, αρμόδιοι για τους ελέγχους είναι η δημοτική αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ. (...από πότε;) και το Λιμενικό Σώμα. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 6.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 500 πρόστιμα.
Οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Οπως δείχνει έρευνα που διενήργησε τον περασμένο Οκτώβριο το Kέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Harvard School of Public Health, σε 1.000 ενήλικες, η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται στο 57% των εστιατορίων και το 33% των μπαρ, κλαμπ και καφέ.
Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος (2-4 Δεκεμβρίου, αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι). Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της συντονιστικής αντικαπνιστικής επιτροπής του υπ. Υγείας, αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Π. Μπεχράκης, την τελευταία διετία έχει μειωθεί κατά 2%-3% ο αριθμός των Ελλήνων καπνιστών (μείωση κατά 7% στους άνδρες και αύξηση κατά 3,7% στις γυναίκες). Η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 2 εκατ. τσιγάρα εφέτος σε σχέση με το 2009, ενώ το 2010 έχει αυξηθεί κατά 30% η προσέλευση στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

(πηγή : kathimerini.gr)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ!ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ?ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΟΙ 11!ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!