Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Τα...γνωστά "παραθυράκια" του νόμου της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος ψάχνουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων

Αναδημοσίευση άρθρου

Ρεπορτάζ  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ


«Παράθυρα» στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους αναζητούν τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, ενώ την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εμφανίζονται ανέτοιμοι να αστυνομεύσουν όλους τους χώρους και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η εφαρμογή από σήμερα του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος δεν αλλάζει ουσιαστικά τις συνήθειες, αφού ελάχιστα καταστήματα αφαίρεσαν τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια στους εσωτερικούς χώρους τους και όλοι αναμένουν τις πρώτες... συστάσεις από τους ελεγκτές, όταν και εφόσον τους επισκεφτούν.

Τα... «παράθυρα»

1. Προσφυγή στο ΣτΕ. Οπως είχε γίνει και με το νόμο Αβραμόπουλου, έτσι και τώρα πολλοί καταστηματάρχες ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός ο νόμος, καθώς προβλέπει εξαιρέσεις παράτασης 8 μηνών για τα μεγάλα κέντρα άνω των 300 τ.μ. και τα καζίνα.

2. Λέσχες καπνιστών. Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) έχουν υποβληθεί μέσα σε δύο ημέρες περισσότερες από 200 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ίδρυση λεσχών (σωματείο - club) όπου τα μέλη, ενήλικες άνω των 18 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να καπνίζουν χωρίς τον κίνδυνο των προστίμων για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις.

3. Υπαίθρια καταστήματα. Αρκετοί ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, που έχουν τη δυνατότητα, προσανατολίζονται στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, πλατείες κ.ά., που θα μετατραπούν σε απέραντα υπαίθρια καφέ - μπαρ, τα οποία με φορητά θερμαινόμενα σώματα θα μπορούν να λειτουργούν και τους χειμερινούς μήνες.

4. Μετατροπές στην άδεια. Αρκετοί στρέφονται σε μηχανικούς ζητώντας πληροφορίες για τη δυνατότητα μετατροπής της άδειας του καταστήματος, ώστε να αποκτήσει τουλάχιστον δύο πλευρές ανοικτές και να μη θεωρείται κλειστός χώρος. Σύμφωνα με το νόμο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται ακόμη και στους χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι ως εξωτερικοί (πολλοί έχουν κλείσει με κατασκευές από γυαλί ή πλαστικό) και δεν είναι περιμετρικά ανοικτοί σε τουλάχιστον δύο πλευρές.

«Σε περίοδο κρίσης 120.000 επιχειρήσεις με 700.000 εργαζόμενους αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα. Ηδη η πτώση είναι τεράστια και το 30% των επιχειρήσεων έχουν σχεδόν κλείσει. Πολλοί συνάδελφοι κινούνται και δικαστικά, λόγω των εξαιρέσεων που προβλέπονται, αλλά ενδιαφέρονται και για την ίδρυση λεσχών», τόνισε ο Ηλίας Καλλιώρας, γ.γ. της ΠΑΣΚΕΔΙ.

Ανέτοιμοι για τους ελέγχους

Στο μεταξύ, οι περιβόητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα επιβάλλουν τα τσουχτερά πρόστιμα εμφανίζονται προς το παρόν ανέτοιμοι αλλά και ανενημέρωτοι.

«Εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμη επισήμως εγκύκλιο ή άλλο επίσημο έγγραφο για το τι ισχύει και τι πρέπει να πράξουμε. Ακόμη όμως και όταν θα γίνει αυτό, με τη δύναμη που διαθέτουμε θα ασκήσουμε και αυτήν την αρμοδιότητα, δυστυχώς όμως πλημμελώς, όπως συμβαίνει και με τα άλλα καθήκοντα που έχουμε. Με 175 άτομα προσωπικό, που αναλογούν 80 - 90 καθημερινά στους ελέγχους σε τρεις βάρδιες, πρέπει να ελέγξουμε 5.000 μικροπωλητές, 20.000 παράνομες θέσεις στάθμευσης, 22 λαϊκές και 8.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για διάφορες παραβάσεις, τώρα και για το κάπνισμα. Ζητάμε την πρόσληψη 150 δημοτικών αστυνομικών, για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που έχουμε και την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος, που είναι ένα σωστό μέτρο», τόνισε ο Θεόδωρος Αθανάσαρος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ισονομία και εκπαίδευση

Ο πρόεδρος των Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας, εκτιμά ότι ο νόμος θα είναι στην πράξη ανεφάρμοστος και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα εστιατόρια, που αντιμετωπίζουν 35% μείωση του τζίρου τους εξαιτίας της κρίσης.

«Πρέπει να τηρείται η βασική αρχή της ισονομίας, καθώς καπνιστές και μη έχουν τα ίδια δικαιώματα και πιστεύω ότι θα έπρεπε ο κάθε επαγγελματίας να επιλέγει αν το εστιατόρια θα είναι καπνιζόντων ή μη. Επρεπε επίσης να υπάρχει σεβασμός στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με την εξαίρεση μικρού αριθμού παραδοσιακών καφενείων, όπου πηγαίνουν ηλικιωμένοι για τον καφέ τους. Θα έπρεπε να υπάρχει ελεγχόμενη μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νόμου και φυσικά να μην υπάρχουν συνέπειες για τον ιδιοκτήτη. Τα εστιατόρια δεν είμαστε εκπαιδευτικά ιδρύματα για να εκπαιδεύουμε τον κόσμο στη διακοπή του καπνίσματος. Πολύ φοβάμαι ότι στην πράξη θα είναι ανεφάρμοστος ο νόμος, αν και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και προκειμένου να μην έχουμε κυρώσεις θα καταγγέλλουμε οι ίδιοι όποιον καπνίζει», σημείωσε ο κ. Γκόφας.

(πηγή : www.agelioforos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: