Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Επίδομα τέλος για τις εκλογές

Αναδημοσίευση άρθρου

 Τη δραστική περικοπή του σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να εξοικονομήσει τα 148 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ.Ντόλιος 

Εκλογικό επίδομα τέλος με τη μορφή που το ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι, λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν περίπου... 148.789.910 ευρώ για την καταβολή εκλογικού επιδόματος.

Το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης, ακόμα και διακοπής καταβολής του εκλογικού επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.

Επίδομα τέλος για τις εκλογές

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τους τελευταίους μήνες κάθε πιθανό σενάριο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταβολή του εκλογικού επιδόματος, έστω και ψαλιδισμένου, σε λιγότερους υπαλλήλους από αυτούς που το ελάμβαναν μέχρι σήμερα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος δήλωσε στο «Εθνος» ότι το εκλογικό επίδομα θα καταβληθεί σε όσους υπαλλήλους έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των 97.724 δημοσίων υπαλλήλων που το έλαβαν στις τελευταίες εκλογές. Οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι περιμένουν το εκλογικό επίδομα που φτάνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ -καθαρές αποδοχές-, για να εξισορροπήσουν τις οικονομικές απώλειες των περικοπών που επήλθαν από την εφαρμογή του μνημονίου, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.

Η καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της «επιδοματικής» πολιτικής που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις με τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι εκάστοτε υπουργοί αύξαναν το επίδομα κατά 20%, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ποσό των 2.600 ευρώ (μεικτά).

Επιπλέον, προσέθεσαν στους δικαιούχους και εργαζομένους του υπουργείου οι οποίοι δεν εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, όπως οι υπάλληλοι στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ή στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το επίδομα λαμβάνουν και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του υπουργείου σε όποια υπηρεσία και αν απασχολούνται.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Αίτημα των εργαζομένων είναι να επιμεριστεί η αποζημίωση των εκλογών και να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, κάτι που παρά τις υποσχέσεις αρκετών πρώην υπουργών ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υπάλληλοι του υπουργείου, δεν υπήρχε υπουργός που να μην έδινε μια αύξηση στο εκλογικό επίδομα για να «καλοπιάσει» τους εργαζομένους στις υπηρεσίες και να είναι πιο αποδοτικοί.

Ετσι σιγά σιγά εντάχθηκαν στους δικαιούχους με... απίθανες αιτιολογήσεις όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν και έχουν οργανική σχέση με το υπ. Εσωτερικών καθώς και οι υπάλληλοι άλλων υπουργείων, όπως οι υπάλληλοι των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι των ιατροδικαστικών υπηρεσιών κ.τ.λ.

Ενσωμάτωση στο επίδομα κίνησης
Η συμφωνία Παυλόπουλου με τους δημοτικούς υπαλλήλους

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κατάφεραν, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο, να λαμβάνουν το εκλογικό επίδομα ως τμήμα του επιδόματος κίνησης σε μηνιαία βάση, ύψους 64 ευρώ. Συμφώνησε τότε με τους εργαζομένους να μην υπάρχει άλλη διεκδίκηση για αύξηση στην καταβολή του εκλογικού επιδόματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλο, η δραστική περικοπή των εξόδων κίνησης που επέβαλε το Μνημόνιο -περίπου 70 ευρώ μηνιαίως- ουσιαστικά μηδενίζει τις αποδοχές που ελάμβαναν από το εκλογικό επίδομα. «Δεν ισχύει η συμφωνία που είχαμε κάνει με τον κ. Παυλόπουλο, αφού μας αφαίρεσαν το ποσό του εκλογικού επιδόματος με τη μείωση των αποδοχών μας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για το εκλογικό επίδομα στις 14 Οκτωβρίου και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι αν δεν λάβουν εκλογική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί με διαπραγματεύσεις, θα απεργήσουν και κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Επίδομα - λάστιχο και με... παράδοση
Δικαιούχοι και όσοι δεν έχουν ανάμειξη με τις εκλογές

Οι εργαζόμενοι στους δήμους εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία των εκλογών. Υπάλληλοι της καθαριότητας του δήμου καθαρίζουν τα σχολεία, άλλοι υπάλληλοι μεταφέρουν τις κάλπες, ενώ το βράδυ αρκετοί εργαζόμενοι στους δήμους εργάζονται ως «αγγελιοφόροι», μεταφέροντας τους σάκους με τα ψηφοδέλτια και τα πρακτικά των αποτελεσμάτων στο Πρωτοδικείο.

Αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όμως, που λαμβάνουν το εκλογικό επίδομα δεν έχουν καμία ανάμειξη με τις εκλογές, όπως οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (όταν ανήκε στο υπουργείο Εσωτερικών), της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο Φύλων μέχρι και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τιμώντας την παράδοση που θέλει να αμείβονται καλά οι υπάλληλοι του πρώτου τη τάξει υπουργείου, έστω και με επιδόματα.

Επίσης, έλαβαν το εκλογικό επίδομα οι υπάλληλοι των τέως Νομαρχιακών Ταμείων λόγω της σχέσης που έχουν οργανικά με το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίστοιχα, η καταβολή του εκλογικού επιδόματος στους δικαστικούς λειτουργούς συμπαρέσυρε τους φύλακες στα σωφρονιστικά ιδρύματα και τους υπαλλήλους στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Το εκλογικό επίδομα έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 περίπου 157.000 υπάλληλοι, συμπεριλαμβανόμενων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η αποζημίωση ξεκινά από 200 ευρώ για τους 55 εργαζομένους στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και φτάνει τα 2.600 ευρώ για τους εργαζομένους στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, λαμβάνουν αποζημίωση για τις εκλογές οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικαστικές και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 39.000.000 ευρώ αφορά τις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων.

Η απόφαση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τελική επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να περικόψει «γενναία» και τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και το ύψος της αποζημίωσης. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν ότι η απόφαση για το εκλογικό επίδομα θα αποτελέσει «πρόβα» για το Ενιαίο Μισθολόγιο. Η καταβολή, όμως, του επιδόματος για τις επερχόμενες εκλογές θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών υπήρξαν και απόψεις που υποστήριζαν αρχικά τη μη καταβολή του επιδόματος λόγω εκτάκτου ανάγκης, με εξαίρεση τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους εφόρους, στους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενδεχόμενο που απέκλεισαν στελέχη του υπ. Εσωτερικών.

Διορισμοί
Αφετηρία για δικαστικούς αντιπροσώπους

Αρχισαν από χθες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων, εν όψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί όσους δικηγόρους επιθυμούν να διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι ή να εξαιρεθούν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να υποβάλουν ειδικό έντυπο αίτησης στα γραφεία του μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στον διαδικτυακό τόπο «Ισοκράτης» του ΔΣΑ, με καταχώριση του κωδικού κάθε δικηγόρου ή ασκούμενου ώστε να διαφυλάσσεται το απόρρητο της αίτησής του.

Τους διορισμούς θα κάνει το Πρωτοδικείο Αθηνών και οι Αθηναίοι δικηγόροι θα διοριστούν στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών (Νομαρχίες Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής), αφού δεν υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας.


ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

(πηγή : www.ethnos.gr)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολο κοβουνε... Αντε να δουνε ποσο θα χασουμε και απο το ενιαιο μισθολογιο...

Ανώνυμος είπε...

Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, οι υπάλληλοι των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο Φύλων,υπάλληλοι των Νομαρχιακών Ταμείων, Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία μα καμία απολύτως εμπλοκή με τη διαδικασία, και να παίρνουν εκλογικό επίδομα. Επίσης αστυνομικοί και λιμενικοί, που απλά είναι σε επιφυλακή και άντε να κάνουν σε ελάχιστες περιπτώσεις καμιά διπλοβάρδια.

Έχει δίκιο η ΠΟΕ-ΟΤΑ που έθεσε θέμα εκλογικής αποζημίωσης. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που κουβαλάνε τις κάλπες,τα ψηφοδέλτια, τα παραβάν, είναι αυτοί που τα στήνουν και ετοιμάζουν τις αίθουσες, είναι αυτοί που μεταφέρουν τις εγκυκλίους στους δικαστικούς αντιπροσώπους, είναι αυτοί που μεταφέρουν τα αποτελέσματα σε δήμο και νομαρχία, είναι αυτοί που σκουπίζουν τις αίθουσες.

Αν κάποιοι δικαιούνται λοιπόν να πάρουν εκλογικό επίδομα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, τουλάχιστον όσοι από αυτούς εμπλέκονται.
Γιατί είναι παράλογο κάποιοι να κάθονται σε κάθε μα κάθε εκλογική αναμέτρηση σπίτι τους και άλλοι να εργάζονται και να αμείβονται όλοι. Είναι παράλογο να παίρνουν εκλογικό επίδομα οι ετεροδημότες, πού όταν οι συνάδελφοί τους τρέχουν, αυτοί αναπαύονται στα μέρη καταγωγής τους και τους χορηγούνται και ημέρες άδειας ανάλογα με την απόσταση. Η εξοικονόμηση χρημάτων που θα μπορούσε να κάνει το κράτος είναι τεράστια, συνυπολογίζοντας όλα αυτά. Και πέρα από την ενσωμάτωση στο επίδομα κίνησης που φαγώθηκε με τις μειώσεις, κάλλιστα μπορεί να περισσέψει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό ώστε να διατεθεί σε όσους πραγματικά εμπλέκονται.