Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Αντικαπνιστική συνεργασία Ελλάδας - Χάρβαρντ...

 Αναδημοσίευση άρθρου

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για το κάπνισμα υπέγράψε σήμερα το πρωί ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, που χρηματοδοτείται με ένα εκατ. δολάρια από ελληνοαμερικανικό επιχειρηματία.

Αυτή η συνεργασία αναμένεται να φέρει περισσότερα αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει για δεύτερη φορά η Ελλάδα να κόψει το τσιγάρο με ένα νόμο που έρχεται σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και απαγορεύει το κάπνισμα σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, ο παραβάτης επιχειρηματίας κινδυνεύει να χάσει την άδεια του, ενώ ο παραβάτης πολίτης καπνιστής που δε θα σεβαστεί την ολική απαγόρευση θα πληρώσει πρόστιμο το οποίο επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία και αποστέλλεται στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο πολίτης.

Τονίζεται ότι το κάπνισμα δε βλάπτει μόνο την υγεία, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς περίπου 700.000 μέρες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία οφείλονται σε ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Αυτές οι ασθένειες κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά και στα ασφαλιστικά μας ταμεία καθώς οι καπνιστές, πέρα από τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από τη δουλειά τους.

Η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κούβα το ρεκόρ στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλός (70% στις ηλικίες 16 - 25 ετών, από τους οποίους 45% είναι συστηματικοί καπνιστές).

Πολύ ανησυχητικό είναι, ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών. 

Δείτε εδώ και το σχετικό video (το οποίο έπαιξε την Κυριακή 25/7) από τον ιστότοπο του ΣΚΑΙ.
Επίσεις διαβάστε και εδώ σχετικά με την σημερινή υπογραφή του μνημονίου. 

Τέλος, όπως πληροφορούμαστε από το ιστολόγιο των συναδέλφων της Αθήνας, νέο έγγραφο απέστειλε το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας στο ΥΠ.ΕΣ σχετικά με το θέμα του ελέγχου της απαγόρευσης καπνίσματος από την Δ.Α. Ακόμη, γίνεται λόγος για  προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Δημοτική Αστυνομία ένω παράλληλα θίγεται για ακόμη μία φορά η "ΜΗ έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, για την ρύθμιση πολυάριθμων πρακτικών και διαδικαστικών θεμάτων προκειμένου να ασκηθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι έλεγχοι που περιγράφονται με τις αρμοδιότητες μέσα από το Νόμο".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα κάνουμε μάλλον, η πάγια απάντηση του Υπουργείου είτε προφορική είτε εγγράφως είναι:
Ασκείστε τις αρμοδιότητες συμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Και για να καταλάβω οι δύο ήδη εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις για τις σφραγίσεις και το παρεμπόριο μας καλύπτουν συνάδελφοι; Γιατί και οι υπόλοιπες υπουργικές αποφάσεις στο ίδιο ύφος θα εκδοθούν εάν εκδοθούν ποτε.
Τέλος με αυτό: "προκειμένου να ασκηθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι έλεγχοι που περιγράφονται με τις αρμοδιότητες μέσα από το Νόμο" ζητάμε να εκδοθεί η Υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα μέσα αυτοπροστασίας μη κατασταλτικού χαρακτήρα που θα είναι υποχρεωμένος να φέρει ο κάθε Δημοτικός Αστυνομικός; (Δηλαδή γκλοπ, και χειροπέδες "τα οποία σύμφωνα με τον Νόμο περι όπλων δεν είναι κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά αμμυντικού")

Ανώνυμος είπε...

"τα οποία σύμφωνα με τον Νόμο περι όπλων δεν είναι κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά αμμυντικού"
Μπα; πού το λέει στο νόμο περί όπλων ότι είναι αμυντικού χαρακτήρα; Δεν το εντόπισα.

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο 1 παράγραφος 2. Δυστυχώς γίνεται συγκεκριμένη αναφορα για αμυντική όχι επιθετική χρήση συγκεκριμένης κατηγορίας όπλων.