Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Άρειος Πάγος: 10% το επίδομα γάμου για τους δημοτικούς υπαλλήλους

Επίδομα γάμου 10 και όχι 5% που λαμβάνουν, δικαιούνται υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων. Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμόν 372/2010 απόφασή του. Επίσης, επίδομα γάμου 10% δικαιούνται και οι διαζευγμένοι, οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας καθώς και οι άγαμοι γονείς, εργαζόμενοι στον Δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι εάν το επίδομα γάμου καθορίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (η οποία κυρώνεται και με νόμο) σε ποσοστό 10% και οι συλλογικές συμβάσεις των διαφόρων κλάδων των εργαζομένων, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπουν μικρότερο επίδομα γάμου (όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν 5%), τότε ισχύει το ευνοϊκότερο καθεστώς για τους εργαζομένους.


Κατά συνέπεια εάν εργαζόμενοι και σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνουν μικρότερο επίδομα γάμου από αυτό του 10%, μπορούν δικαστικά να διεκδικήσουν τη διαφορά, δηλαδή το 10%.

Να σημειωθεί ότι στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οδηγοί απορριμματοφόρων αυτοκινήτων και τεχνίτες.

(πηγή: www.aftodioikisi.gr)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ?

Ανώνυμος είπε...

Αφορά το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου και όχι εμάς. Δυστυχώς...