Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δημοτική αστυνομία και στεγασμένο εμπόριο

Σε κατασχέσεις χιλιάδων προιόντων κινεζικής προέλευσης προέβει σήμερα μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους της Υ.Π.Ε.Ε. , της διεύθυνσης εμπορίου της Νομαρχίας Θεσ/νίκης της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής αστυνομίας. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 2 αποθήκες έπι των οδών Αισώπου και Ενωτικών αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη, οι οποίες διακινούσαν απομιμήσεις (τσάντες, πορτοφόλια, ρολόγια κ.τ.λ.) επωνύμων εταιριών του εξωτερικού. Τα προϊόντα αυτά αφού κατασχέθηκαν και καταμετρήθηκαν , προωθήθηκαν σε αποθήκες των παραπάνω υπηρεσιών για μελλοντική καταστροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της αποθήκης της οδού Ενωτικών, υπήρξε παρέμβαση εισαγγέλέα, ώστε να επιτραπεί στις υπηρεσίες η είσοδος τους στην απόθήκη.

Σχόλιο :

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια επιχείρηση στην Θεσσαλονίκη. Εννοείται,  αυτή είναι και η θέση του Σ.Δ.Α.Θ. , ότι τέτοιες ενέργειες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση όσον  αφορά την καταπολέμηση του παραεμπόριου και καλό θα είναι να συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς. Σε σωστή βάση όμως. Ο γράφων την είδηση, βρέθηκε κάποια στιγμή στην επιχείρηση αυτή και η ένστασή του έχει να κάνει με το κατά πόσο νομιμοποιείται η Δημοτική Αστυνομία  να συμμετέχει σε  τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στο θέμα, έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα όταν πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες επιχειρήσεις  και στην Αθήνα. Σήμερα, ικανός αριθμός υπαλλήλων της Δ.Α. Θεσ/νίκης βρέθηκε να καταμετρά ώρες ολόκληρες εμπορεύματα ΜΕΣΑ στις αποθήκες αυτές. Προκύπτει από κάπου η αρμοδιότητα αυτή; Φυσικά και ΟΧΙ. Η Δ.Α. δεν έχει καμία σχέση με το στεγασμένο εμπόριο. Η μόνη εμπλοκή της  σε θέματα εμπορίου, βάσει του Νόμου 3731/2008 αφορά μόνο το υπαίθριο εμπόριο ή τη λειτουργία των δημοτικών αγορών και των εμποροπανηγύρεων (Νόμος 3731, άρθρο 1, περιπτώσεις 4 και 3 αντίστοιχα). Οι Νόμοι 2323, 3190, 3377, 3557, αλλά και η Υπουργική Απόφαση Κ1-1178 του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις κατασχέσεις που κάνει η Δ.Α. αναφέρονται ξεκάθαρα στο υπαίθριο εμπόριο. Τι ακριβώς κλήθηκε να πράξει λοιπόν η Δ.Α εντός εμπορικών καταστημάτων ή αποθηκών, και στις διατάξεις ποιου νόμου προβλέπεται η εμπλοκή της; Φυσικά, δεν προβλέπεται από πουθενα και η ερώτηση είναι ρητορική. Ούτε καν ως "απλή παρουσία". 

Κακώς λοιπόν εκλήθη  η Δ.Α. να "βοηθήσει" κατ' αυτό τον τρόπο τις τρεις προαναφερόμενες υπηρεσίες. Οι αρμοδιότητες του 3731 είναι ήδη πολλές για να έχουμε την πολυτέλεια της...φιλικής συμμετοχής σε τέτοιες επιχειρήσεις. Εξ' άλλου, δεν είδαμε ποτέ να  συνδράμει στο έργο μας καμιά υπηρεσία εκτός των αρμοδιοτήτων της... Καλό θα ήταν λοιπόν, οι διοικούντες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται , να "μας" προστατεύουν από καθήκοντα που δεν έχουν σχέση με αυτά που ορίζουν οι νόμοι.

Δημήτρης Ψυράκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο θέμα "φιλικής" συμμετοχής, είναι θέμα ακυρότητας της πράξης κατάσχεσης.

Το όλο πρόβλημα ξεκινάει επειδή η διαδικασία κατάσχεσης και το ειδικό πρωτόκολλο (έντυπο) κατάσχεσης είναι το ίδιο ακριβώς για τις εξής 3 υπηρεσίες: Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.), Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Η κάθε υπηρεσία κάνει κατάσχεση όπου έχει αρμοδιότητα και μόνο, όπως είναι αυτονόητο. Δυστυχώς απ 'ότι φαίνεται, οι διάφορες διοικήσεις των δήμων ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή που εξασφαλίζει η συμμετοχή μας σε τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ η νομιμότητα έρχεται πάντα σε δεύτερη μοίρα. Ίσως όμως φταίει και αυτό που υποστηρίζει αναγνώστης μας: ότι οι διευθύνσεις έχουν στελεχωθεί με άσχετους που είτε δεν είναι σε θέσει να εκφράσουν μια σωστή κρίση, είτε δεν ασχολούνται καθόλου. Και δεν μιλάμε για διευθυντές και τμηματάρχες μόνο, μιλάμε για κάποιους από τους υπαλλήλους των γραφείων που είναι απλά ανίκανοι, αλλά τι σημασία έχει αυτό αν έχεις "βύσμα"; Όλα αυτά όμως θα τα βρούμε μπροστά μας συνάδελφοι.