Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Άρθρα για το παραεμπόριο στον σημερινό τύπο

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με το παραεμπόριο, εντοπίσαμε στον δικτυακο τόπο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" και στον αντίστοιχο τόπο της εφημερίδας "Πρώτο ΘΕΜΑ".

Άρθρο "Ελευθεροτυπίας" :

Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία:
«Μόνη λύση, να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Τα κοντέινερ δεν ελέγχονται»

«Προτιμώ, αντί να στρέψουμε τους μικροπωλητές στην εγκληματικότητα, να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Αλλά μπροστά στη Βιβλιοθήκη, μπροστά στην Ακαδημία, σε μέρη που έχουν μια πολιτιστική και ιστορική αξία να είμαστε αυστηρότεροι.

Εχουμε έρθει σε επαφή με επικεφαλής εκπροσώπων μεταναστών για να κάνουμε μια κουβέντα μαζί τους, μήπως βρούμε ένα κομμάτι στην Αθήνα που να γίνει, ας το πούμε, ένα έθνικ παζάρι και να μαζευτούν οι περισσότεροι εκεί. Δεν έχουμε βρει τον χώρο ακόμα», δήλωνε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στις 16/5/2008, όπως μαρτυρούν τα πρακτικά δημοτικού συμβουλίου. Αλλά, από τότε μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα.

«Κυκλώματα»

Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, Ανδρέας Παπαδάκης, υποστηρίζει ότι, πριν από το περιστατικό αυτοδικίας του περασμένου Σαββάτου, προηγήθηκε υποβολή μηνύσεων: «Η συμπλοκή του περασμένου Σαββάτου βόλευε ορισμένους. Δεν είναι δουλειά κανενός να βγαίνει στον δρόμο βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας κόσμο. Το σκεπτικό κάποιων που διοργάνωσαν αυτή την επιχείρηση δεν ταυτίζεται με την άποψη του εμπορικού κόσμου. Υπέβαλαν μάλιστα και μηνύσεις για το ζήτημα των Αφρικανών μικροπωλητών, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Στρέφονται εναντίον του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Νικ. Κακλαμάνη».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κατασχέσεων «το 2009 πραγματοποιήθηκαν 16.169 κατασχέσεις με 781.886 τεμάχια και το πρώτο τρίμηνο του 2010 3.786 κατασχέσεις με 141.502 τεμάχια. Τα κατασχεθέντα οδηγούνται σε αποθήκες του δήμου στη Βαρβάκειο Αγορά. Υστερα από απόφαση του δημάρχου, ένα μέρος από αυτά καταστρέφεται και τα υπόλοιπα παραδίδονται σε εκκλησίες και ιδρύματα».

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, ακόμα κι αν η Δημοτική Αστυνομία εξαντλήσει τις αρμοδιότητές της: «Η Δημοτική Αστυνομία έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί κατασχέσεις. Και η πολιτεία να διερευνήσει τα τελωνεία, τις αποθήκες, ελέγχοντας το πρόβλημα στην πηγή του», λέει.

Τι προτείνουν

«Η πρότασή μας είναι να βρεθεί ένας χώρος στον οποίο να μεταφερθούν οι μικροπωλητές. Προηγήθηκαν συναντήσεις με σωματεία νόμιμων μεταναστών, αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποια απόφαση. Προφανώς, γιατί οι επιτήδειοι που κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι τους μικροπωλητές, τους υποχρεώνουν να περιφέρονται στα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας αγοράς για μικροπωλητές αλλά τα κυκλώματα τους εμποδίζουν. Ασφαλώς, σε μια αγορά δεν μπορούν να χωρέσουν τόσες χιλιάδες μικροπωλητές», επισημαίνει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Η μόνη λύση είναι να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Διότι χώρες εισόδου των εμπορευμάτων είναι η Ισπανία και η Ιταλία, τα κοντέινερ δεν ελέγχονται. Να ελεγχθούν τα κοντέινερ τη στιγμή που ξεφορτώνουν και το ΣΔΟΕ να ελέγχει τις αποθήκες».

Άρθρο από "Πρώτο ΘΕΜΑ":

Πεδίο μάχης η οδός Ερμού


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Ερμού μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων περαστικών, όταν μέλη της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» ήρθαν σε σύγκρουση με παράνομους μικροπωλητές, σε ώρα αιχμής το Σάββατο 10 Απριλίου.

Τα μέλη της ομάδας μοίραζαν έντυπο υλικό εναντίον του φαινομένου του παράνομου εμπορίου ενώ φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τους παράνομους μικροπωλητές, καθώς όπως υποστηρίζουν ο τζίρος από το παρεμπόριο αγγίζει τα 60 δις. ευρώ τον χρόνο.

Η πρώτη αντίδραση των μικροπωλητών να φύγουν από το σημείο δεν μείωσε την ένταση και η αντιπαράθεση άρχισε να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τραπεζοκαθίσματα από παρακείμενες καφετέριες χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια, ενώ η πλήρης απουσία της αστυνομίας είχε σαν αποτέλεσμα τα πράγματα να ξεφύγουν γρήγορα από κάθε έλεγχο και η αντιπαράθεση να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση, με τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές και με εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η ομάδα «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» είναι μια πρωτοβουλία ιδιοκτητών καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι προέρχονται από ετερόκλητους πολιτικούς χώρους, που σκοπεύουν να λάβουν δραστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Έχουν ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και κατά παντός υπευθύνου, για το φαινομένου που όπως υποστηρίζουν πλήττει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις τους, αλλά και την εικόνα της πρωτεύουσας. Η μήνυση μάλιστα έγινε δεκτή πριν από λίγες μέρες και έχει διαταχθεί έρευνα. «Κάνουμε νόμιμο ακτιβισμό» υποστηρίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κύριος Παναγιώτης Δούμας, επικεφαλής της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» «Ανεξάρτητα από τα πολιτικά μου πιστεύω, που άλλωστε ο καθένας πιστεύει ότι θέλει, ζητάω να εφαρμοστεί απλώς ο νόμος.»

Η απίστευτης ωμότητας σκηνές βίας που μαγνητοσκοπήθηκαν και βγήκαν στη δημοσιότητα, προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο πολλές αντιδράσεις. Αρκετοί κάνουν λόγο για οργανωμένο πογκρόμ κατά συγκεκριμένων ανθρώπων, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επίσημη ανακοίνωσή του καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP»
«Εμείς δεν προκαλέσαμε κανέναν. Κατεβήκαμε για να μοιράσουμε αλλά και να συγκεντρώσουμε υλικό που να αποδεικνύει όσα αναφέρουμε στην μηνυτήρια αναφορά μας εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής. Πρώτοι οι μικροπωλητές ξεκίνησαν τα ρατσιστικά σχόλια εναντίον μας.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δούμας και συνεχίζει «Κατέβηκα με τη γυναίκα μου, είναι δυνατόν να την έπαιρνα μαζί μου, αν είχα σκοπό να πάω να χτυπηθώ;»


Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των καφέ της περιοχής που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών αυτών επεισοδίων. «Έχει παραγίνει το φαινόμενο με τους μικροπωλητές, αλλά το μαγαζί μου το σπάσανε και οι δύο πλευρές» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ιδιοκτήτης καφετέριας της οδού Ερμού. «Σπάσανε τα πάντα. Καρέκλες, τραπέζια, τασάκια, ζαχαριέρες. Μάλιστα όταν ζήτησα από κάποιον να αφήσει κάτω την καρέκλα και να μην μου σπάει το μαγαζί μου απάντησε πως θα μου αγοράσει δέκα καρέκλες.»

Την αντίθεσή τους πάντως στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης εκφράζουν και άλλα μέλη της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» τα οποία δεν ήταν παρόντα το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η κυρία Μαριάννα Σαμούχου – Παγώνη «Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τα επεισόδια. Είναι ντροπή αυτές οι εικόνες. Η αυτοδικία δεν βοηθά κανέναν. Εγώ έχω στη δουλειά μου αλλοδαπούς και είμαι εντάξει μαζί τους. Μισθούς, ασφάλεια τα πάντα. Έχω πρόβλημα με το παρεμπόριο. Οι απώλειες είναι τεράστιες για όλους. Τα στοιχεία του εμπορικού συλλόγου κάνουν λόγο για πάνω από 60 δις ευρώ. Από τον Φ.Π.Α μόνο χάνονται 12 δις ευρώ, αν σκεφτούμε πως τα μέτρα της κυβέρνησης πάρθηκαν για να εξοικονομηθούν μόλις 4,8 δις. Υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο μικροπωλητής, αλλά και ο αγοραστής, καθώς στην ουσία είναι κλεπταποδόχος. Αγοράζει ένα προϊόν «μαϊμού» χωρίς καμία ασφάλεια, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του»

Την ευθύνη στις αρμόδιες αρχές ρίχνει και ο κύριος Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης, μέλος της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» και πολιτευτής με το κόμμα των Δημοκρατικών, ενώ δηλώνει πως τάσσεται κατά του νομοσχεδίου για την μετανάστευση που προωθεί η κυβέρνηση και ζητά την πλήρη καταγραφή όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.«Δεν ήμουν παρών στα επεισόδια και το δηλώνω κατηγορηματικά. Θέλω όμως να πω πως ο σκοπός της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» μας βρίσκει σύμφωνους και μας καλύπτει απολύτως Πλήττεται και ο τουρισμός μας ανεπανόρθωτα. Όταν βλέπει ο τουρίστας αυτήν την κατάσταση στο πιο εμπορικό δρόμο της πόλης δεν πρόκειται να ξανάρθει ποτέ στην Αθήνα.» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χατζηαγγελίδης. Την ευθύνη για την κατάσταση την φέρουν οι αρχές. ΕΛ.ΑΣ και Δημοτική αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν 200 μέτρα από τη Βουλή να μην υπάρχει αστυνομία.»

Οι δημοτικές αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως κάνουν κάθε απαραίτητη ενέργεια για την καταπολέμηση του φαινομένου του παράνομου εμπορίου, θεωρώντας όμως τους μικροπωλητές ως τον ακρογωνιαίο λίθο και καταδικάζουν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κύριος Ανδρέας Παπαδάκης, υπεύθυνος για την δημοτική αστυνομία υποστηρίζει πως η δύναμη που προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ είναι ασήμαντη. «Η αστυνομία έχει δώσει μόλις 50 άτομα, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν 35. Τα επεισόδια δεν δικαιολογούνται. Δεν μπορεί κανείς να αντικαθιστά τον εισαγγελέα. Εμείς σαν Δήμος εργαζόμαστε σκληρά για την πάταξη του φαινομένου, αλλά θεωρούμε πως οι μικροπωλητές δεν είναι παρά ο ακρογωνιαίος λίθος. Ψάχνουμε να βρούμε αυτούς που τα φέρνουν εδώ τα προϊόντα και που τα διακινούν. Μόλις την Τρίτη εντοπίσαμε δύο αποθήκες με χιλιάδες αντικείμενα που θα έβγαιναν στους δρόμους, πλαστά, χωρίς τιμολόγια χωρίς τίποτα.

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το Σάββατο ανάμεσα σε μικροπωλητές και σε μέλη της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» έληξαν με την επέμβαση της αστυνομίας που προέβη σε μαζικές προσαγωγές υπόπτων. Το «ΘΕΜΑ» μίλησε με τρεις μικροπωλητές από την Σενεγάλη, που βρίσκονταν στην καρδιά των επεισοδίων και δίνουν την δική τους ματιά στο φαινόμενο του παρεμπορίου. Οι μικροπωλητές κατανοούν πλήρως την κατάσταση αλλά αρνούνται πως ξεκίνησαν οποιαδήποτε επεισόδιο.

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε επειδή το θέλουμε.» εξηγεί ο 23χρονος B.N. «Τι να κάνουμε όμως. Ζητιάνοι δεν θέλουμε να καταντήσουμε και φυσικά ληστές δεν είμαστε. Πρέπει απλώς να επιβιώσουμε. Θέλω να φύγω αλλά δεν ξέρω πώς. Το έχω πει και σε αστυνομικό. Μπορείς να με βοηθήσεις να φύγω από την Ελλάδα; Να βρω μια δουλειά να μαζέψω λίγα λεφτά για να φύγω; Μου απάντησε πως αν ήξερε δουλειά θα την έκανε ο ίδιος για λίγα περισσότερα χρήματα.»


Ο 23χρονος Μ Ν. ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα περίπου εννιά μήνες δηλώνει από την πλευρά του πως ότι κάνουν το κάνουν μόνο για να επιβιώσουν. «Δεν είμαστε μαφία. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι ζήτημα αν βγάζουμε πέντε ευρώ την καλύτερη μέρα. Μένουμε έξι άτομα μαζί και σχεδόν όλα όσα βγάζουμε τα δίνουμε στο νοίκι, σε λογαριασμούς και ότι μένει στο φαγητό μας. Τις πιο πολλές φορές τρώμε μόνο δύο φορές της βδομάδα.»

Αρνητικά απαντά και ο 37χρονος A.M.D που ζει στην Ελλάδα εδώ και τρία περίπου χρόνια, στο ζήτημα της μεταφοράς χρήματος εκτός της χώρας.
«Τι λεφτά να στείλουμε στις χώρες μας; Εδώ δεν έχω λεφτά να αγοράσω μια κάρτα να μιλήσω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στη Σενεγάλη. Το μικρότερο που είναι τριών ετών έχω να το δω από τη γέννα του. Όλος ο σάκος που έχουμε ζήτημα να κοστίζει 150 ευρώ. Για μας όμως είναι σχεδόν ότι βγάζουμε σε έναν ολόκληρο μήνα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: