Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"Ηλεκτρονικά" οι κλήσεις και στην ΕΛ.ΑΣ

Ερχονται οι ηλεκτρονικές κλήσεις της Τροχαίας. Από τον Ιούνιο οι τροχονόμοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εθνική Οδό Αθηνών- Πατρών θα εφοδιασθούν με ειδικά μηχανήματα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μπλοκάκια και με αυτά οι παραβάσεις που θα βεβαιώνουν, θα καταγράφονται απευθείας σε έναν κεντρικό υπολογιστή

Στόχος είναι να περιορισθούν οι κλήσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σβήνονται και να εισπράττονται όσο γίνεται περισσότερα πρόστιμα.

Το ποσό των προστίμων που βεβαιώνεται μαζί με τις παραβάσεις του ΚΟΚ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το 2009 οι παραβάσεις για διάφορες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έφτασαν τις 1.900.496, ενώ τα βεβαιωμένα πρόστιμα άγγιξαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (491.898.000.). Το 2010 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει μηδενική ανοχή στις τροχαίες παραβάσεις και ήδη το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει βεβαιωθεί διπλάσιο ύψος προστίμων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα, πέρσι. Μόνο τον Ιανουάριο του 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα αξίας 46.379.960 εκατομμυρίων ευρώ όταν το αντίστοιχο ποσό τον ίδιο μήνα, το 2009, ήταν περίπου 25 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζεται να εφαρμόσει το σύστημα των ηλεκτρονικών κλήσεων από τον Ιούνιο. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας, «πρόκειται για πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και η πιλοτική εφαρμογή του θα αρχίσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, την Εθνική Οδό Κορίνθου- Πάτρας και πιθανόν θα συμπεριλαμβάνει και την Αττική Οδό».

Τέρμα οι χάρτινες
Η Τροχαία πλέον δεν θα κόβει χάρτινες κλήσεις, η οποία πολύ εύκολα σχιζόταν ή διαγραφόταν με την ανοχή διοικητών αστυνομικών τμημάτων και με τις πιέσεις πολιτικών. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διατηρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «αγαπημένες» παραβάσεις των οδηγών είναι η παραβίαση των σημάνσεων, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, ενώ χιλιάδες καταλαμβάνονται κάθε χρόνο να οδηγούν μεθυσμένοι.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι τροχονόμοι θα εφοδιαστούν με μηχανήματα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται από τη Δημοτική Αστυνομία σε αρκετούς δήμους της χώρας για την καταγραφή της παράβασης της παράνομης στάθμευσης.

Απευθείας στα κεντρικά

Τα νέα όμως μηχανήματα της Τροχαίας θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμη και στις εθνικές οδούς και το πρόστιμο θα καταγράφεται κατευθείαν σε κεντρικό τερματικό, το οποίο θα βρίσκεται στην έδρα τού κατά τόπου τμήματος της Τροχαίας. Από εκεί θα ενημερώνεται αυτόματα και το τερματικό του υπουργείου, ενώ ο παραβάτης θα λαμβάνει την κλήση είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικά.

«Σε αυτή την περίπτωση θα είναι αδύνατη η διαγραφή του προστίμου και οι όποιες χάρες γίνονταν μέχρι τώρα», εξηγεί ο κ. Τασούλας.

Πρόθεση ωστόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη μείωση των προστίμων του ΚΟΚ, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούνται «εξοντωτικά». «Με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης ορισμένα πρόστιμα είναι υπερβολικά και ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τη μείωσή τους σε χαμηλότερα επίπεδα», επισημάνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

(πηγή: Τα νέα Online)

2 σχόλια:

Stella Ps. είπε...

Παρόλο που δεχόμαστε αρκετή ακτινοβολία καθημερινά από ασυρμάτους και κινητά αν αυτές οι ηλεκτρονικές κλήσεις λύσουν το πρόβλημα της ασυδωσίας του ''σβησίματος'' τόσο από αιρετά όσο και από διοικητικά στελέχη αλλά κυρίως από την θρασύτατη κατάργηση του έργου μας από απλούς υπαλλήλους του Δήμου που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία και κωλυσιεργούν αδικαιολογήτως τις διαδικασίες τόσο της δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας, όσο και της αποστολής αποδείξεων αποπληρωμής σνολικών προστίμων που φτάνουν μέχρι και 3000 ευρώ από κλήσεις 4 ετών. Αλλά επίσης και από τις ''εξυπηρετήσεις''προς συναδέλφους άλλους μέσα στο Δήμο ή συγγενών τους ύστερα μάλιστα που οι Δημ. Αστυνομικοί έχουν ρητή απαγόρευση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα να παραποιούν τις κλήσεις τους διότι αποτελούν δοικητικά έγγραφα. Ωστόσο βρίσκονται οι συνάδελφοι μέσα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης που ακυρώνουν έτσι απλά δοικητικά έγγραφα και μάλιστα με υπογραφές και προσωπικά στοιχεία Δημ.Αστυνομικών οι οποίοι βρίσκονται ούτως ή άλλως εκτεθειμένοι. Δηλαδή έχουμε την απαξίωση του κλάδου να έχουμε και απαξίωση τησ εργασίας μας προκειμένου να εξυπηρετούνται συμφέροντα και χάρες? Φτάνει πια ας μας επιτρέψουνε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας επιτέλους και να αρχίζουν να σκέφτονται κ τα ηλεκτρονικά φύλλα ελέγχου γιατί η ασυδωσία συνεχίζεται και σ'αυτό το κομμάτι, εξάλλου οι ''χάρες'' δεν σταματούν στα 40 ευρώ μια κλήσης ΚΟΚ αλλά στα χοντρά πακέτα των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων και όχι μόνο..

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΨΕ-ΣΒΗΣΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΛΠ ΚΛΠ) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ, ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΒΗΝΟΥΝ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΛΙΓΑΚΙ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΓΕΛΟΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ(ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ), ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ. ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ''ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ'' ΑΠΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΥΡΩ ΧΑΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΠΛΕΣ ΚΛΗΣΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΝΕ ΜΑΓΚΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ''ΑΝΩΤΕΡΕΣ'' ΟΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΟΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΑΡΚΑΡΟΝΤΑΣ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΔΩΡΕΑΝ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.

GIOHAN GR