Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Σχετικά με την τεράστια υπεξαιρεσή στον Δ. Θεσσαλονίκης


Πως και που «φαγώθηκαν» 50 εκατομμύρια ευρώ

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τόσο από τις εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και από τους παρακρατούμενους φόρους, οι οποίοι ποτέ δεν κατέληξαν στο δημόσιο ταμείο, αλλά σε τσέπες υπαλλήλων και άλλων προσώπων. Στοιχεία - σοκ αποκαλύπτονται μέσα από τον εξονυχιστικό διαχειριστικό έλεγχο που είναι σε πλήρη εξέλιξη και που, όπως όλα δείχνουν, θα πάει σε μάκρος, παρά τις σαφείς εντολές που έχουν δοθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα για ολοκλήρωση της έρευνας μέχρι τον Ιούνιο. Ενας απίστευτος χορός εκατομμυρίων φέρεται να είχε στηθεί στην πλάτη των δημοτών και των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, με την ανοχή και δημοτικών αρχόντων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι φόροι που δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά ξεπερνούν και τους πιο τολμηρούς υπολογισμούς της αντιπολίτευσης, καθώς υπερβαίνουν τα 35 εκατ. ευρώ! Αν αυτό ισχύει, τότε το σύνολο της «μαύρης τρύπας», σύμφωνα με εφοριακούς (μαζί με την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους λένε οτι οι «σακούλες» που έφευγαν σχεδόν καθημερινά επί σειρά ετών από το ταμείο του δήμου μετέφεραν συνολικά 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ ήταν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που «φαγώθηκαν» είναι θηριώδη. Το περιεχόμενο από τις «μαύρες σακούλες», αντί να πάει στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, κατέληγε σε λογαριασμούς επιτήδειων υπαλλήλων -και όχι μόνο, καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής εφοριακών, υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και επιχειρηματιών που είχαν στενούς δεσμούς και έπαιξαν και πολιτικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή.

Την ίδια ώρα, ένα νέο σκάνδαλο τύπου «Μπάμπης» (σ.σ. που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) με αγορά - φάντασμα λογισμικού διερευνάται από τις αρχές, οι οποίες βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν στο πλαίσιο προληπτικού φορολογικού ελέγχου από την ΥΠΕΕ «τσίμπησαν» εταιρία με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η οποία είχε ύποπτες συναλλαγές με το δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά την εξέλιξη αυτήν ξεκίνησε σαφάρι εντοπισμού ανάλογων περιπτώσεων με διασταυρώσεις όλων των προμηθειών που έχουν γίνει από το δήμο.

«Από κόσκινο» τα παραστατικά

Για την υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει σχηματιστεί από το υπουργείο Οικονομικών ειδικό συνεργείο ελέγχου στη Θ΄ ΔΟΥ από 6 ελεγκτές, οι οποίοι ασχολούνται με το φορολογικό έλεγχο του δήμου, περνώντας... από κόσκινο όλους τους κωδικούς και τα παραστατικά που αφορούν την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων. Οι ελεγκτές έμειναν με το στόμα ανοιχτό, όταν διαπίστωσαν ότι για την ελεγχόμενη περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν τηρούσε ούτε καν λογιστικά βιβλία, όπως ρητά προβλέπουν οι διατάξεις περί Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΔ 186/92). Το ενδιαφέρον τους έχει στραφεί στην απόδοση παρακρατούμενων φόρων από τον ΦΜΥ (φόρο μισθωτών υπηρεσιών), από το πρώην χαρτόσημο μισθωτών υπηρεσιών αλλά και άλλους φόρους. Ο έλεγχος αποκάλυψε κατασκευασμένα (πλαστά) διπλότυπα είσπραξης της αρμόδιας ΔΟΥ από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, γεγονός που, όπως είναι φυσικό, επισύρει όχι μόνο φορολογικές, αλλά και ποινικές ευθύνες για την κατασκευή των πλαστών εγγράφων.

Ροκάνιζαν το φόρο από έξτρα αμοιβές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπεξαίρεση στο συγκεκριμένο μέτωπο αφορά σε μεγάλο βαθμό το φόρο που προκύπτει για τους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης για έξτρα αμοιβές, όπως από απασχόληση κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές, τις αργίες αλλά και από τις υπερωρίες, ποσό που είναι διαφορετικό κάθε μήνα για κάθε υπάλληλο και επομένως δύσκολα μπορεί να παρακολουθηθεί σε ενδεχόμενο έλεγχο. Επίσης, αφορά υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για το λεγόμενο φόρο χαρτοσήμου μισθωτών υπηρεσιών αλλά και από άλλους φόρους, όπως για κατασκευαστικά έργα. Ο έλεγχος συνεχίζεται και το ακριβές ποσό της συγκεκριμένης υπεξαίρεσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη.

Βέβαιοι ότι δε θα ελεγχθούν

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όσοι εμπλέκονται -εμφανώς ή όχι- στην υπόθεση κινήθηκαν με τη βεβαιότητα ότι το Δημόσιο δε θα ελέγξει ποτέ έναν επίσης δημόσιο οργανισμό, τόσο για τους φόρους όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, οι ίδιοι διερωτώνται με ποιον τρόπο εκταμιεύονταν τα χρήματα από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, καθώς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων -κυρίως δε όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, όπως προφανώς συνέβαινε με το δήμο Θεσσαλονίκης- απαιτεί δίγραμμη επιταγή πληρωτέα στο όνομα της αρμόδιας ΔΟΥ. Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι καμία παρατυπία δεν έπεσε στην αντίληψη των ορκωτών λογιστών που έλεγχαν τις οικονομικές καταστάσεις του δήμου. Αν υπήρχε καταγραμμένη κάποια παρατήρηση από αυτούς, τότε θα ενεργοποιούνταν ο ελεγκτικός μηχανισμός και… δε θα πήγαινε μακριά η βαλίτσα. Μόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου άρχισαν οι παρατηρήσεις κατά τους ελέγχους.

Επιχείρηση «Μπάμπης»

Πάντως, προτού καλά καλά ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπεξαίρεσης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ένα άλλο σκάνδαλο διερευνάται σε βάθος. Ανώνυμη εταιρία φέρεται να προμήθευσε στο δήμο Θεσσαλονίκης λογισμικό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (μερικών εκατομμυρίων ευρώ, λένε οι πληροφορίες). Βρέθηκε όμως, ύστερα από προληπτικό φορολογικό έλεγχο που έγινε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων το 2009, να είναι εφοδιασμένη με εικονικά φορολογικά στοιχεία. Κατέφυγε σε αυτήν την πρακτική στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τις δαπάνες για τα τεράστια έσοδα που είχε από το δήμο Θεσσαλονίκης. Τα πρόστιμα που προέκυψαν καταλογίστηκαν στην εταιρία, η οποία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Ομως, το επίμαχο σημείο στην υπόθεση είναι πως τα ποσά που εκταμιεύονταν από το δήμο Θεσσαλονίκης για την «αγορά» του πανάκριβου λογισμικού κατέληγαν στην… τσέπη δημοτικού υπαλλήλου, στον οποίο μεταβιβαζόταν η επιταγή διά της οπισθογράφησής της από την εταιρία! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγορές λογισμικού που φέρεται πως έγιναν με αυτό τον τρόπο ήταν επαναλαμβανόμενες, ενώ ερευνάται αν η εταιρία είναι «μαϊμού» και αν έγιναν ή όχι προμήθειες λογισμικού από το δήμο.

Χιλιάδες σημειώματα…

Παράλληλα, επειδή όποιος καεί από το χυλό φυσά και το γιαούρτι, οι αρμόδιες αρχές έχουν στείλει χιλιάδες σημειώματα προς όλες τις εφορίες για να κάνουν... φύλλο και φτερό τις συναλλαγές με όλους τους προμηθευτές που είχε τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν χιλιάδες διασταυρώσεις παραστατικών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγιναν αγορές ή όχι και αν καταβλήθηκαν οι απαραίτητοι φόροι.


(πηγή : www.agelioforos.gr)

Και η σημερινή συνέντευξη τύπου-απάντηση του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης. Το υλικό πάρθηκε από το προσωπικό ιστολόγιο του κ. Παπαγεωργόπουλου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης Συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στο θέμα της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών στο Δήμο Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι συγκεκριμένα κέντρα «ακόμα και με ανέντιμα μέσα, διαρρέουν τις πιο ψευδής ειδήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στον χθεσινό Τύπο» σχετικά «με τη δήθεν προμήθεια λογισμικού αξίας εκατομμυρίων ευρώ» και με «τα ποσά που δήθεν εκταμιευόταν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και κατέληγαν στην τσέπη Δημοτικού Υπαλλήλου». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά την ορθότητα της καταγγελίας τονίζοντας ότι ουδέποτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρήγγειλε και ότι ουδέποτε αγόρασε λογισμικό εκατομμυρίων ευρώ.

Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι «συγκεκριμένες δυνάμεις και του εσωτερικού και του εξωτερικού έχουν συνασπισθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εναντίον μας και αγωνίζονται πάση θυσία να αλλάξουν την βούληση του Λαού της Θεσσαλονίκης, να διαμορφώσουν κατά τα συμφέροντά τους την ψήφο του Πολίτη της Θεσσαλονίκης».

Και συνέχισε:
«Τα κέντρα αυτά ας αφήσουν ήσυχη την Διοίκηση να ασκήσει τα καθήκοντά της μέσα στα πλαίσια του νόμου, όπως πάντα κάνει, για το καλό του λαού της Θεσσαλονίκης»

Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα :




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...ELEOS PIA, posa akoma, as parei kapoios thn euthini..ta noumera kai ta parastatika milane mona tous.Ftanei pia to kruftouli kai oi klikes kai ola eis baros twn politwn kai twn upallilwn. Dwste pisw ta lefta na swthei o dimos. Rezili mas exete kanei me aplirwto dimarxeio,na kathetai ena ktirio kai na ginontai s'auto paranoma politistikes ekdilwseis. Me twn politwn ta lefta xtisthke gia na exupiretountai oxi na ginontai ekdhlwseis me proskliseis kai listes atomwn..Anexomaste anagkasthka ta nea oikonomika metra apo thn allazoneia twn prohgoumenwn, giati na anextoume k th diki sas?