Παρακάτω ένα ενδιαφέρον email το οποίο μας έστειλε ο συνάδελφος Γ. και στο οποίο θέτει κάποια ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία της κατάσχεσης. Το email έχει ως εξής:
<< Διαβάζοντας το ΦΕΚ Β΄ 1034/25.06.2007 με τίτλο ''Διαδικασία κατάσχεσης των εμπορευμάτων, της καταστροφής ή της διάθεσης αυτών, αμοιβή των μελών της επιτροπής που ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 11 του ν. 3377/2005 και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.''
στο άρθρο 2 διαβάζω τα εξής,
Αρμόδια όργανα για την επιβολή της κατάσχεσης των προϊόντων στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος, είναι τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.) του άρθρου 7α του ν. 2323/1995, η Δημοτική Αστυνομία και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τα οποία όργανα με ειδική έγγραφη εντολή των προϊσταμένων των οικείων Υπηρεσιών, επικουρούμενα από αρμόδιο υπάλληλο του οικείου Δήμου με μεταφορικό μέσο, προβαίνουν στην κατάσχεση με την ακόλουθη διαδικασία:
και παρακάτω διαβάζω τα εξής,
Το πρωτότυπο του Ε.Π.Κ. παραδίδεται στον ελεγχόμενο, ένα αντίτυπο παραδίδεται στον αρμόδιο υπάλληλο του οικείου Δήμου που παραλαμβάνει τα κατασχεμένα προϊόντα, ένα διαβιβάζεται από το όργανο που βεβαίωσε την
παράβαση στην προϊστάμενη αυτού αρχή, η οποία και διαβιβάζει κατά περίπτωση θεωρημένο αντίγραφο στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στη Διεύθυνση Τιμών Τροφίμων - Ποτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και ένα παραμένει στο στέλεχος.
και παρακάτω τα εξής,
Τα κατασχεμένα είδη συσκευάζονται κατάλληλα, οι συσκευασίες σημαίνονται ως προς το περιεχόμενο και το ονοματεπώνυμο του παραβάτη πωλητή, φορτώνονται στο μεταφορικό μέσο της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσης από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου και μεταφέρονται αυθημερόν στις αποθήκες του οικείου Δήμου, όπου και φυλάσσονται.
Τα κατασχεμένα είδη συνοδεύονται από το αντίστοιχο αντίτυπο του Ε.Π.Κ., το οποίο παραδίδεται αυθημερόν από το Δημοτικό υπάλληλο στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου, η οποία οφείλει να το τοιχοκολλήσει στο κεντρικό του κατάστημα, την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την παραλαβή του.
Μετά από το διάβασμα του ΦΕΚ έχω να κάνω τις εξής ερωτήσεις:
1. Τι σημαίνει η λέξη επικουρούμενα; Στο λεξικό είδα ότι σημαίνει βοηθούμενοι ή παρουσία. Πρέπει ο υπάλληλος του Δήμου να είναι παρών για να γίνει μια κατάσχεση; Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί μπορούν χωρίς τον υπάλληλο του Δήμου να προβούν σε κατάσχεση;
2. Αν ναι, μπορούν να πάρουν αυτοί τα κατασχεμένα με το Ε.Κ.Π. και να μεταφέρουν τα κατασχεμένα με το περιπολικό στις αποθήκες του Δήμου;
Διότι στον Δήμο μου κάνουμε τις κατασχέσεις μόνοι μας, μεταφέρουμε τα κατασχεμένα πάλι μόνοι μας και ο υπάλληλος υπάρχει μόνο στα χαρτιά.
Μπορούμε να βρεθούμε μπλεγμένοι έτσι όπως ενεργούμε;
Θα ήθελα την άποψη σας πάνω στο θέμα. >>
Η άποψη μας:
Η αναφορά στην παρουσία του αρμόδιου υπαλλήλου του οικείου Δήμου πιστεύουμε ότι αφορά τις περιπτώσεις που οι κατασχέσεις γίνονται (;) από τις άλλες υπηρεσίες που προβλέπει ο νόμος γιατί στη περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας, και κατά μια ευρεία έννοια, αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου με μεταφορικό μέσο είναι και ο Δημοτικός Αστυνομικός με περιπολικό. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς μήπως βρεθείτε μπλεγμένοι.Εξάλλου,όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νόμοι ερμηνεύονται ανάλογα με την πλευρά από την οποία τους βλέπεις (βλέπε περίπτωση νομικής στήριξης).
Το θέμα δεν είναι ,κατά τη γνώμη μας, η παρουσία του υπαλλήλου αλλά η όλη διαδικασία που περιγράφεται στο νόμο και η οποία όταν γίνεται σε οργανωμένη επιχείρηση με παρουσία και των υπολοίπων εμπλεκομένων υπηρεσιών σε κλιμάκιο είναι εφικτή και σωστή αλλά όταν πρόκειται για περιστατικό σε καθημερινή περιπολία όπου τα πάντα πρέπει να γίνουν με ταχύτητα και διακριτικότητα εν μέσω διερχόμενων πολιτών και διαμαρτυρόμενων μικροπωλητών είναι ανέφικτη.
Κατά τη γνώμη μας η κατάσχεση πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο επιβολής του νόμου και αφου εξαντληθεί κάθε άλλη περίπτωση ενώ οι συνάδελφοι πρέπει να προχωρούν σε κατασχέσεις μόνο όταν συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες όσον αφορά τη σωστή εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος και συγχρόνως διασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα.
Οι γεμάτες κατασχεμένα εμπορεύματα αποθήκες δεν έχουν λύσει το πρόβλημα του παράνομου υπαίθριου εμπορίου και ούτε πρόκειται να το λύσουν γιατί είναι ένα θέμα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις που χρειάζεται σωστή μελέτη, συμμετοχή πολλών φορέων και μέτρα προληπτικά και όχι κατασταλτικά.
2 σχόλια:
Άλλη μια απόφαση που μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους.
Θα πούμε τη γνώμη μας δημόσια στο 1ο ερώτημα:
Επικουρούμενοι σημαίνει ακριβώς αυτό: βοηθούμενοι (επίσης έχοντας σύμμαχο, ή σε εφεδρεία). Δηλαδή είτε ότι τα αρμόδια όργανα έχουν όχημα του δήμου μαζί τους, είτε είναι στη διάθεσή τους, έτσι ώστε μόλις παραστεί ανάγκη να είναι σε θέση να μεταβεί άμεσα για την παραλαβή των κατασχεθέντων. Αυτός ο υπάλληλος του δήμου λοιπόν (που οδηγεί το όχημα ή επιβαίνει στο όχημα), δεν είναι απαραίτητο να είναι παρών στην κατάσχεση, άλλωστε δεν προβαίνει αυτός στην συμπλήρωση του ειδικού εντύπου, ούτε ζητείται η μαρτυρία του, ούτε εμπλέκεται αρχικά στην συμπλήρωση του εντύπου από τα ελεγκτικά όργανα. Δεν τίθεται δηλαδή κατά τη γνώμη μας θέμα να είναι ο αποθηκάριος παρών.
Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και άλλες απόψεις, όπως και την άποψη του ΣΔΑΘ.
Από τη στιγμή που ο Νόμος ορίζει συγκεκριμένος υπάλληλος του Δήμου να παραλαμβάνει και να μεταφέρει τα κατασχεμένα με το αντίστοιχο αντίτυπο του Ε.Π.Κ. (στον Δήμο μου με απόφαση Δημάρχου υπάρχει μόνο στα χαρτιά) γιατί να τα κάνω όλα αυτά εγώ;
Μήπως απαγορεύεται οι Δημοτικοί Αστυνόμοι να παίρνουν και να μεταφέρουν αυτοί τα κατασχεμένα πολλές φορές και χωρίς το αντίστοιχο αντίτυπο του Ε.Π.Κ. (διότι γνωρίζετε ότι καταγραφή δεν μπορεί να γίνει στον δρόμο) διότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι τα πήραν για δικά τους;
Αυτή την ερμηνία κάνω εγώ!
Δημοσίευση σχολίου