Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης

Αναδημοσιεύουμε από το www.aftodioikisi.gr ερώτημα συναδέλφου καθώς και την απάντηση που επιμελήθηκε το συνεργαζόμενο με το site δικηγορικό γραφείο.

Η απάντηση συνοδεύεται και από την παρακάτω επισήμανση:


Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην παρούσα ιστοσελίδα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δίδονται μετά από προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων που εκθέτει ο ερωτών. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν οδηγίες για το χειρισμό των υποθέσεων και νομικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να υποκαταστήσουν δικηγορικές νομικές ενέργειες. Συνεπώς, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι συντάκτες των απαντήσεων για τυχόν ζημία οιουδήποτε τρίτου λόγω ενέργειας ή παράλειψης που οφείλεται στο περιεχόμενο των απαντήσεων της στήλης.



Ερώτηση

Είμαι υπάλληλος στη δημοτική Αστυνομία κατηγορίας Π.Ε και είμαι ήδη τέσσερα χρόνια μόνιμη, διορισμένη βάσει του Π.Δ 23/2002. Είμαι παντρεμένη με δημοτικό Αστυνομικό (Π.Ε, μόνιμος), που υπηρετεί σε άλλο δήμο και έχουμε δύο παιδιά. Ο δήμαρχός του δεν τον αφήνει με απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης με πρόφαση υπηρεσιακές ανάγκες ενώ ο δικός μου τον δέχεται. Πώς μπορούμε εμείς να κινηθούμε; Μπορεί ο δήμαρχος να αρνείται συνέχεια σε αιτήσεις απόσπασης λόγω συνυπηρέτησης; Δεν υπάρχει προστασία οικογένειας; Για παράδειγμα αν ήμουν πολύτεκνη τι θα γινόταν; Οι νόμοι που διέπουν την δημοτική Αστυνομία δεν λαμβάνουν υπόψη τέτοιες περιπτώσεις;


Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 7 του ν. 3731/2008 «Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας υπάγεται στις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος ή άλλες ειδικές διατάξεις».
Το άρθρο 224 του ν. 3584/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προβλέπει ότι «Σε περίπτωση απόσπασης δημοτικών αστυνομικών για συνυπηρέτηση σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 73, δεν ισχύει η δέσμευση της οκταετίας».
Περαιτέρω από τη συνδυασμένη ερμηνεία των παραγράφων 3 και 11 του άρθρου 73 του ν. 3584/2007 προκύπτει ότι υπάλληλοι δήμων, κοινοτήτων, δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων ή ιδρυμάτων και συνδέσμων ΟΤΑ μπορούν να αποσπώνται με αίτησή τους σε άλλο δήμο ή κοινότητα ή δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα ή νομικό πρόσωπο ή σύνδεσμο για συνυπηρέτηση με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ α΄ ή β ΄βαθμού.
Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του ΟΤΑ υποδοχής, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου του ΟΤΑ, από τον οποίο ζητείται η απόσπαση.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η πρόβλεψη για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης εφαρμόζεται και στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών. Όριο στη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου ΟΤΑ προέλευσης να διαφωνήσει και του ΟΤΑ υποδοχής να απορρίψει την αίτηση υπαλλήλου για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης τίθεται από την ίδια τη ρύθμιση και το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε, που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της συνοχής και κατ’ επέκταση της προστασίας της οικογένειας και του γάμου (άρθρο 21 του Συντάγματος).
Συνεπώς εφόσον η αρνητική γνώμη ή απόφαση του αρμοδίου Οργάνου του ΟΤΑ, είτε προέλευσης, είτε υποδοχής, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια που τίθενται από το σκοπό της διάταξης, καθιστώντας την ουσιαστικά ανεφάρμοστη, ο αιτών την απόσπαση υπάλληλος, δύναται να προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων και να ζητήσει την ακύρωση των πράξεων αυτών και την αποδοχή του αιτήματός του για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια αυτα τα ρεζιλια που βγαλανε αυτους τους νομους δεν γινεται να τους σπασουμε στο ξυλο?

Ανώνυμος είπε...

Kala yparxoyn oikogeneies me paidia k den mporoyn na pane ston idio topo gia panta? isxuei auto? elpizo na min akouso oti isxuei! giati an isxuei einia oloi axristoi k anomaloi pou to mono pou xreiazetai einai fola se olous!! Ntropi sas se olous

Ανώνυμος είπε...

Κάνε αίτηση μέσω δικηγορικού γραφείου. Τη λαμβάνουν διαφορετικά υπόψη. Αν σου απαντήσουν αρνητικά, παίρνεις την απάντηση και καταθέτεις αγωγή (ακυρωτική διαδικασία) στο Διοικητικό Εφετείο. Το αργότερο να πάρεις απάντηση σε 2 χρόνια. Αλλά αν είναι να κάνεις αυτή τη διαδικασία, να την κανεις μια και καλή για μετάταξη. Πλέον υπάρχουν αποφάσεις!

Ανώνυμος είπε...

ισχυουν και παραισχυουν τετοια πραγματα...!!εκτος απο πολλες αιτησεις που εχουν γινει, εχουν γινει και συζητησεις με τον Δημαρχο, ο οποιος επεμενε οτι εμεις κοροιδεψαμε τον Δημο, πήραμε την θεση των ντοπιων, οτι εμεις βάλαμε σε κινδυνο την οικογενεια μας, και αλλα τετοια μαργαριταρια!!!Βεβαια ο αντρας μου οταν διοριστηκε ήταν ελευθερος αλλα και παλι δεν εχει σχεση...γιατι το κρατος δινει τετοια δυναμη σε ασχετους και στην τελικη γιατι μας δινει το δικαιωμα της συνυπηρετησης? δεν ζητησαμε κατι παρανομο....απλα να ειμαστε μαζι σαν οικογενεια...πηγαμε και σε δικηγορο αλλα επειδη ειναι χρονοβορο ελπίζουμε να περασουν τα χρονια του αμεταθετου (αλλα 3), να φυγει τον Νοεμβρη με τις εκλογες...με λιγα λογια υπομονη!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,Σε ενα χρονο απο τωρα κλεινω 2ετια,Προειται να παντρευτω κ η γυναικα μου οπως κ γψ ειναι δημοτικη αστυνομικος αλλα σε αλλο δημο! Τι προτεινετε να κανουμε?Εζετε καποιον δικηγορο που να ειδικευετε σε αυτα??Να κανω συνυπηρετηση αλλα μονο για 2 χρονια?Υπαρχουν παραθυρακια?