Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές 2010

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρίας "FOCUS" για τις δημοτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 λογαριασμό της εφημερίδας "Real News" σε πανελλαδικό δείγμα 1020 ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη για το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα «ποιος θα θέλατε να είναι υποψήφιος για το δήμο της Θεσσαλονίκης», πρώτος έρχεται ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας με 23,1%, ακολουθεί η αντίπαλος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου το 2006, Χρύσα Αράπογλου με 21,5%, ο Θοδωρής Ζαγοράκης με 19%, ή Εύα Καϊλή με 10,3% και ο
Διονύσης Σαββόπουλος με 5,9%. Ωστόσο, ένας στους πέντε πολίτες (20,2%) δηλώνει ότι «δεν ξέρει/δεν απαντά».

Όσον αφορά τη ΝΔ προηγείται ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης (που, ωστόσο έχει δηλώσει την προτίμησή του για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη) και ακολουθούν ο Κώστας Γκιουλέκας (17,6%), η Έλενα Ράπτη (16,9%), ο Στάυρος Καλαφάτης (15,9%) και τελευταίος στην πρώτη πεντάδα ο νυν δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με 13% ενώ το ποσοστό του «δεν ξέρω/δεν απαντώ» κυμαίνεται 16,7%.

Όσον αφορά το δήμο Αθηναίων, πρώτος από τη ΝΔ στο ερώτημα «ποιος θα θέλατε να είναι υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας» έρχεται ο νυν δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης με 34,9% και ακολουθούν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με 16%, η Ελίζα Βόζενπεργκ με 10,5%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 4,4% και η Αλεξία Έβερτ με 2,9%. Πάντως, σχεδόν ένας στους τρεις (31,4%) προτιμούν το «δεν ξέρω/δεν απαντώ), απόρροια προφανώς του γεγονότος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να προκρίνει τη λύση Κακλαμάνη.

Από το ΠΑΣΟΚ η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά λαμβάνει 27,8% και ακολουθούν ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με 16,2%, ο αντίπαλος του Νικήτα Κακλαμάνη το 2006, Κώστας Σκανδαλίδης (13,6%), η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με 9,5% και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με 8,7%. Κι εδώ το ποσοστό του «δεν ξέρω/δεν απαντώ» είναι μεγάλο (24,3% ή ένας στους τέσσερις), καθώς ούτε σε αυτή την περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, ο οποίος θα προκύψει από τον "Καποδίστρια ΙΙ", ενώ και οι περιφέρειες θα είναι αιρετές. Ο "Καποδίστριας ΙΙ" θα υλοποιηθεί στη βάση της υπάρχουσας μελέτης του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και σε αυτή τη περίπτωση, οι δήμοι θα μειωθούν από 1034 σε περίπου 400 ενώ θα συρρικνωθεί και ο αριθμός των 13ων περιφερειών, οι οποίες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, θα αποκτήσουν αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς ο περιφερειάρχης, θα εκλέγεται απ΄ευθείας από τους πολίτες.

Το νομοσχέδιο για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο, ενώ θα βρεθεί, φυσικά και στο μικροσκόπιο της ΚΕΔΚΕ, στο συνέδριό της στην Αθηνά, στις 18-20 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο και καυτό θέμα αφορά το νέο εκλογικό νόμο, για το οποίο εξετάζεται η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων μονοεδρικών περιφερειών, η εκλογή βουλευτών στις ευρείες περιφέρειες από λίστα, αλλά και η εκλογή βουλευτών από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Περιφερειάρχης είναι το πρόσωπο που έχει την εποπτεία και την ευθύνη για τη λειτουργία των ΟΤΑ της αρμοδιότητάς του.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρόσωπο που φέρει την κυβερνητική ευθύνη, την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης δηλαδή, για το αν οι δήμοι εφαρμόζουν τη νομοθεσία του κράτους, και εκεί καταφεύγουν και οι υπάλληλοι που θίγονται από ενέργειες των δημοτικών αρχών. Ο Περιφερειάρχης δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όλες τις διοικητικές μεταβολές των υπαλλήλων , αφού πρώτα κάνει έλεγχο νομιμότητας.

Δεν διαφωνώ ως προς το σύνολο του νομοσχεδίου, σε σωστή κατεύθυνση κινείται, διαφωνώ ξεκάθαρα όμως με την προοπτική να εκλέγεται ο περιφερειάρχης από τους δημότες.
Είναι που είναι οι δήμοι πρωταθλητές σε παρανομίες, αν δεν ελέγχονται πλέον από την κυβέρνηση, είναι 100% σίγουρο ότι θα αποθρασυνθούν. Φανταστείτε τώρα που θα γίνουν μικρά κρατίδια εν κράτει.
Με το σημερινό καθεστώς, ο ανεπαρκής περιφερειάρχης μπορούσε απλά να αποπεμθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών. Με το νέο καθεστώς, είναι πιθανό να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η τετραετία και να γίνουν νέες εκλογές, ώστε να στείλουμε σπίτια τους ενδεχόμενους καταχραστές της θέσης τους. Κάτι που είναι αμφίβολο αν γίνει, αφού υπάρχουν πάντα οι καθοδηγούμενοι συμπολίτες μας που δεν τους ενδιαφέρει η νομιμότητα, αλλά το κόμμα.

Χώρια ότι θα αποδειχθούν τροχοπέδη στο έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, αν δεν ελέγχονται από αυτόν
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.