Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση του ΣΔΑΘ για την έναρξη εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα

Συνάδελφοι,
Όπως είναι ήδη γνωστό από 1 Ιουλίου αρχίζει η εφαρμογή του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας ενέπλεξε τη Δημοτική Αστυνομία στις υπηρεσίες που θα αναλάβουν την εποπτεία εφαρμογής του νόμου. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας καθορίζονται από το ΥΠΕΣΔΔΑ και όχι από το Υπουργείο Υγείας ή οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο. Μέχρι και σήμερα λίγες ώρες πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου δεν υπήρξε καμιά εγκύκλιος ή έστω προφορική δήλωση του αρμοδίου Υπουργού για τον τρόπο άσκησης της νέας (;) αρμοδιότητας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και δυστυχώς απαντήσεις δεν παίρνουμε. Από αύριο όμως τι θα απαντήσουμε στους πολίτες που βασιζόμενοι στις δηλώσεις ενός Υπουργού θα απευθύνονται στην Υπηρεσία μας;
Το Σωματείο μας είναι αντίθετο σε κάθε εμπλοκή της υπηρεσίας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται για πολλοστή φορά οι συνάδελφοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να εκτίθενται εξαιτίας την έλλειψης οργανωμένου σχεδίου δράσης και πρόβλεψης τρόπου εφαρμογής των διατάξεων. Καλούμε τη Διοίκηση να πάρει θέση πάνω στο θέμα και να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει από την ημέρα εφαρμογής του νόμου.
Τέλος όσον αφορά τη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία χώρου καπνιστών στο χώρο εργασίας συμφωνούμε στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους μέχρι να διευκρινιστούν οι προδιαγραφές του χώρου των καπνιστών με γνώμονα την, όσον το δυνατόν, λιγότερη επιβάρυνση της υγείας των ιδίων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, καπνιστές και μη, να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό και αλληλοκατανόηση προκειμένου να διατηρήσουμε την καθημερινή μας συνύπαρξη σε πολιτισμένο και ανθρώπινο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: