Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Απάντηση ΣΔΑΘ στις δηλώσεις Κιοσέογλου περί μετακίνησης προσωπικού του Δ.Θ. στην Δημοτική Αστυνομία

Μετά την ανάγνωση σχετικού δημοσιεύματος που αφορούσε δηλώσεις του κου Κιοσέογλου, με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στα ακόλουθα βασικά σημεία: 

Πάγια θέση μας είναι ότι για λόγους οικονομίας δυνάμεων, χρόνου και πόρων (οικονομικών και ανθρωπίνων) καθώς και αποτελεσματικότητας θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός και συντονισμός των εποπτικών και ελεγκτικών δράσεων από την Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας. Για πολλοστή φορά υπενθυμίζουμε ότι έχουμε εγγράφως και τεκμηριωμένα υποστηρίξει κατ επανάληψη την ανωτέρω θέση μας σε όλες τις φάσεις της κατάρτισης του ΟΕΥ του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει των κείμενων διατάξεων, μεταξύ άλλων οι αρμοδιότητες του ελέγχου Κ.Υ.Ε., διαφημίσεων και στάθμευσης στα χωροταξικά και υπηρεσιακά πλαίσια του Δήμου Θεσσαλονίκης ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς και ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ συνδράμουν οι λοιπές υπηρεσίες σε ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ρόλο. Δεν δύναται μια απλή πρόβλεψη σε οποιονδήποτε ΟΕΥ να ορίζει πχ ότι ένας δημοτικός υπάλληλος που βαφτίζεται ελεγκτής του τμήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να ασκεί την αστυνομική αρμοδιότητα ελέγχου του άρθρου 34 παρ 14 του ΚΟΚ. 

Κατ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, μετά το 2003, ρητά η ιδιότητα του Δημοτικού Αστυνομικού αποκτάται μετά από πρόσληψη μέσω συμμετοχής σε διαγωνισμό με αντικειμενικά κριτήρια, εποπτευόμενο από ανεξάρτητη αρχή, επιτυχή παρακολούθηση κύκλου Εκπαίδευσης και αποφοίτηση από ειδικά νομοθετημένη ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Δεν προβλέπεται πουθενά η μετάταξη και "βάφτιση" οιουδήποτε δημοτικού υπαλλήλου σε Δημοτικό Αστυνομικό. 

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογα "εγχειρήματα" του παρελθόντος κατέπεσαν δικαστικά και προκάλεσαν πλείστα προβλήματα στις εκάστοτε Διοικήσεις που αυθαίρετα και αβάσιμα παρέβλεψαν την νομιμότητα. 

Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν τον εξαιρετικά μικρό αριθμό δημοτικών αστυνομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα προβλήματα και τον πληθυσμό της πόλης. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού είναι θεμιτή και απαραίτητη για την προοπτική και εξέλιξη της υπηρεσίας αρκεί να γίνεται στα πλαίσια των νόμων και όχι με αλχημείες. 

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζοντας ότι η η μετάδοση μιας είδησης ή προφορικής τοποθέτησης (πρωτογενώς ή δευτερογενώς)ενδέχεται να είναι ελλειπής, αποσπασματική ή και λανθασμένη δίχως δόλο αλλά λόγω παρανόησης, το ΔΣ έχει ήδη προγραμματίσει σχετική συνάντηση με τον κ Κιοσέογλου για διασαφήνιση των ανωτέρω και αποφυγή συγχύσεων. 

Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ότι όλοι δικαιούνται να έχουν άποψη για την Δημοτική Αστυνομία, το έργο και την αποτελεσματικότητά της. ΓΝΩΣΗ όμως για τον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας, ποιος μπορεί να είναι δημοτικός αστυνομικός και τι μπορεί νόμιμα να πράξει το γνωρίζουν ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ οι Δημοτικοί Αστυνομικοί.

Εκ του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: