Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Συνήγορος Σαξώνη: «Η δίκη τώρα αρχίζει»

Ως «ιθύνοντα νου» του οικονομικού σκανδάλου στο δήμο Θεσσαλονίκης περιέγραψε ο άλλοτε δημοτικός υπάλληλος και βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, Παναγιώτης Σαξώνης τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. 

Ανοίγοντας τον κύκλο των απολογιών, κατά την 35η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρώην διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας «στοχοποίησε» αμέσως τον Μ. Λεμούσια, λέγοντας ότι αυτός ήταν που σχεδίασε την υπεξαίρεση και σ' αυτόν κατέληγαν σε… σακούλες τα μετρητά, με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης της «Αναγέννησης», της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγείτο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Για τον τελευταίο είπε ότι «έπαιρνε» τα χρήματα, χωρίς όμως να γνωρίζει την προέλευσή τους.

Με ψυχραιμία περιέγραψε αναλυτικά την 9ετή «συνεργασία» που είχε με τον άλλοτε γραμματέα, από το 1999 έως το 2008, επιμένοντας ότι το υπεξαιρεθέν ποσό προσεγγίζει τα 18 με 20 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, τον έφερε σε επαφή μαζί του, στις αρχές του 1999, o αείμνηστος αντιδήμαρχος Σταμάτης Καραμανλής. «Μόλις είχε αναλάβει τη διοίκηση στο δήμο ο Παπαγεωργόπουλος και ο Λεμούσιας τη θέση του γραμματέα. Με παρότρυνση του Σταμάτη Καραμανλή πήγαμε στο γραφείο του Λεμούσια για να με γνωρίσει. Του είπε ότι ο Παναγιώτης είναι «δικό μας παιδί και ό,τι χρειαστεί να με ρωτήσει», ισχυρίστηκε ο πρώην ταμίας και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή έψαχνε τρόπο εκταμίευσης χρημάτων χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.

Είχα τις επιφυλάξεις μου. Φοβήθηκα. Είπα ότι δεν είναι εύκολο», τόνισε.

Υποστήριξε δε ότι ο Μ. Λεμούσιας τού απάντησε «μην ανησυχείς, εγώ ασκώ διοίκηση και στην «Αναγέννηση» εγώ είμαι υπεύθυνος, έχουμε κοινό λογαριασμό με τον δήμαρχο».

Όσον αφορά τα υπεξαιρεθέντα ποσά ο Π. Σαξώνης κατέθεσε ότι στην αρχή δεν ξεπερνούσαν τα 50 με 60 εκατ. δρχ. «Στη συνέχεια, όμως τα ποσά ξέφυγαν. Ήταν αστρονομικά: 2,5 με 3 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έφτασα σε σημείο να παίρνω 300.000 ευρώ τον μήνα», είπε, διευκρινίζοντας ότι η δική του «αμοιβή» ήταν κάθε φορά το 10% των χρημάτων.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις αντιδημάρχους, ο πρώην διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας, ενέπλεξε τον Αναστάσιο Γερογιάννη, τονίζοντας ότι «γνώριζε για την υπεξαίρεση», ενώ για τους Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο εξέφρασε την άποψη ότι «δεν γνώριζαν αλλά όταν αντιλήφθηκαν προσπάθησαν να απεμπλακούν, χωρίς όμως να κάνουν κάτι για να σταματήσουν τις αναλήψεις των μετρητών».

Στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών έβαλε με την απολογία του τους άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας και έναν γραμματέα της ίδιας Υπηρεσίας, λέγοντας ότι γνώριζαν, παρέχοντας «κάλυψη». Μάλιστα, για τον έναν εξ αυτών είπε ότι είχε προσωπικές σχέσεις μαζί του, τον δάνειζε χρήματα και και του πλήρωνε τους λογαριασμούς σε ψαροταβέρνα που συνέτρωγε με παρέα.

Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας, ο συνήγορος του Π. Σαξώνη δήλωσε με νόημα στους δημοσιογράφους ότι «η δίκη σήμερα άρχισε και έπεται συνέχεια».

(Πηγή : ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: