Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Σαρωτικές αλλαγές στις αντιδημαρχίες από τον Μπουτάρη- Αυτονομείται η Δημοτική Αστυνομία;

Bάσει του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου η θητεία αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών είναι διετής και συνεπώς λήγει στο τέλος του 2012. Τα νέα σχήματα αναμένεται να ανακοινωθούν ώς τις 6 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνουν και οι καθιερωμένες δημαιρεσίες για την εκλογή των νέων προεδρείων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης οι διαδικασίες αλλαγών στις αντιδημαρχίες άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων. O κ. Μπουτάρης εξετάζει το ενδεχόμενο βαθύτερων αλλαγών στο σχήμα των αντιδημαρχιών. Ειδικότερα μελετά σοβαρά την περίπτωση μείωσης έως και 50% του αριθμού των αντιδημάρχων, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε οκτώ.

Στο μέχρι στιγμής σχεδιασμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης φαίνεται να επικρατούν τα εξής σενάρια, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο:

Πρώτον, ενισχύονται οι σημερινές αντιδημαρχίες Αστικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Παιδείας, όπου θα συμπεριληφθούν πολλοί από τους τομείς αρμοδιοτήτων που ανήκουν σήμερα στις υπόλοιπες αντιδημαρχίες Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η αρμοδιότητα της Καθαριότητας να ενταχθεί στην αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, όπου θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της καθημερινότητας, ενώ η Κοινωνική Αλληλεγγύη είναι πιθανό να πάει στην αντιδημαρχία Παιδείας, μαζί με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Δεύτερον, φαίνεται ότι οριστικοποιείται η απόφαση να αυτονομηθεί η Δημοτική Αστυνομία (μέχρι σήμερα ήταν στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης), στην οποία ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και όπου καταγράφηκαν πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πρώτης διετίας της διοίκησης Μπουτάρη. Μάλιστα, για να σηματοδοτήσει αυτήν την αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να την αναλάβει ο ίδιος και να την παρακολουθεί στενά ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς.

Τρίτον, ο κ. Μπουτάρης σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία μιας νέας αντιδημαρχίας, που θα αποτελεί ένα είδος αντιδημαρχίας Συντονισμού ή, όπως ο ίδιος δηλώνει, Επικρατείας. Εδώ ο στόχος θα είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των αντιδημαρχιών, όπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει εντοπίσει ότι υπάρχουν προβλήματα. Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο κ. Μπουτάρης δίνει σε αυτόν που θα τη στελεχώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής και αυτό είναι κάτι που τον προβληματίζει ιδιαίτερα. Τείνει πάντως στο να υλοποιήσει την απόφαση.

Ως προς τα ονόματα που τριγυρίζουν στο μυαλό του, εδώ οι οριστικές αποφάσεις βρίσκονται στη φάση της τελικής διαμόρφωσης. Φαίνεται ότι ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αν και υπήρξαν σκέψεις για να γίνει κάποια τράμπα. Ο Χασδάι Καπόν είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στη θέση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, όπου θα προστεθούν και οι νέοι τομείς των Διεθνών Σχέσεων και της Επιχειρηματικότητας, ενώ όπως όλα δείχνουν στη θέση του θα παραμείνει και ο Ανδρέας Κουράκης (αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού), που θα αναλάβει και το δύσκολο τομέα της Καθαριότητας, όπου πάντως αναμένονται σαρωτικές αλλαγές. Στη θέση του είναι πολύ πιθανό να μείνει και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Καρούμπης, καθώς ο δήμαρχος θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα για τη σημαντικότητα της παιδείας, ενώ είναι η μοναδική αντιδημαρχία που στελεχώθηκε σε δεύτερη φάση.

Για τη θέση της αντιδημαρχίας Επικρατείας το πιο ισχυρό φαβορί θεωρείται ο Κώστας Ζέρβας, ο οποίος μέχρι στιγμής ήταν αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, που με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται σημαντικά.

(Αναδημοσίευση από : thestival.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: