Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Δ. Θεσ/νίκης : Νέο οικονομικό σκάνδαλο για μη απόδοση φόρων και εικονικά τιμολόγια

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την υπεξαίρεση-μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης, ένα νέο σκάνδαλο βλέπει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος δεν απέδιδε επί χρόνια μέρος του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρους εισοδήματος και προμηθευτών, ενώ στα αρχεία των οικονομικών υπηρεσιών του βρέθηκαν περισσότερα από 6.000 εικονικά τιμολόγια!

Όπως γράφουν "Τα Νέα", οι φορολογικές παραβάσεις επισύρουν πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο κινδυνεύουν με παραγραφή, προκαλώντας συναγερμό στις διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας είχε εμπιστευτική αλληλογραφία με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο ενημέρωσε ότι εάν οι οικονομικές υπηρεσίες δεν ολοκληρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τη βεβαίωση των προστίμων μέχρι το τέλος του 2012, τότε τα πρόστιμα-μαμούθ θα παραγραφούν.

Με τρία εμπιστευτικά έγγραφα προς τον Υπουργό Οικονομικών, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, ο οικονομικός εισαγγελέας προτείνει την ενίσχυση του κλιμακίου των ελεγκτών που διενεργούν τον έλεγχο.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται το 2008, παράλληλα με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης. Υπήρχαν τότε υπόνοιες για φορολογικές παραβάσεις κι έτσι παραγγέλθηκε ανεξάρτητος διοικητικός έλεγχος, που ανατέθηκε σε ειδικό συνεργείο εφοριακών.

Από τα πρώτα κιόλας στάδια της έρευνας, διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών ατασθαλιών του Δήμου Θεσσαλονίκης για την περίοδο 1993-2008, δηλαδή τόσο επί διοικήσεων Κοσμόπουλου όσο και Παπαγεωργόπουλου.

Μέρος των προστίμων βεβαιώθηκε και υπήρξε διακανονισμός του Δήμου με το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο με νομοθετική ρύθμιση, είχε δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου μέχρι τις 31/12/2012.

Ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το τελικό πόρισμα δεν έχει ακόμη συνταχθεί, επομένως το ενδεχόμενο να χάσει το Δημόσιο 30 εκατ. ευρώ είναι ορατό. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης και ο καταλογισμός των ευθυνών σε φυσικά πρόσωπα, αναμένεται να εξεταστεί μετά το τέλος του διοικητικού ελέγχου.

(Αναδημοσίευση από : thestival.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: