Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Περί ζυμώσεων και αλλαγών....

Άρθρο του Γραμματέα του Σ.Δ.Α.Θ, Θόδωρου Θωμαΐδη

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες τα όσα διαδραματίζονται στο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου οργάνου του κλάδου μας. Αν και η ενημέρωση που έχω δεν είναι πλήρης, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση του Δ.Σ για όσα πολύ σοβαρά καταλογίζονται στην ανακοίνωση της ΕΚΕΔΑ, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα όσο πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά μπορώ.

Πριν από μερικούς μήνες, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συναντηθήκαμε αντιπροσωπείες των σωματείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και συμφωνήσαμε σε ένα βασικό πλαίσιο αιτημάτων το οποίο θα προωθούσαμε από κοινού, με το ΣΔΑΑ σε συντονιστικό ρόλο. Επρόκειτο κατά τη γνώμη μου για ένα πολύ σημαντικό βήμα, μια ευκαιρία να ενώσουμε κάτω από μια κοινή πολιτική όλες τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο, προς το συμφέρον όλων. Αποτέλεσμα αυτής της μίνιμουμ συμφωνίας ήταν και οι δυο επιστολές του ΣΔΑΑ προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τις οποίες με αντίστοιχη επιστολή προσυπογράψαμε ως ΣΔΑΘ , παρά τις δευτερεύουσες και επιμέρους διαφωνίες που πιθανόν να είχαμε σε ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν. Ο λόγος νομίζω ότι είναι προφανής. Η σημερινή ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια για εγωισμούς και παραταξιακές σκοπιμότητες. Απαιτεί ενότητα, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αποφασιστικότητα, ειδικά σε ένα χώρο σαν τον δικό μας με λίγα σχετικά μέλη διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα. Η έκφραση μπορεί να αποτελεί κλισέ αλλά είναι  πέρα για πέρα αληθινή, δεν περισσεύει κανείς.

Περίμενα ότι στην έκτακτη συνέλευση του ΣΔΑΑ θα υπήρχε ουσιαστικά επικύρωση αυτής της απόφασης για κοινή πορεία με σκοπό να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, τα οποία, κατά την προσωπική μου εκτίμηση , θα έπρεπε να είναι στο πλαίσιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την πίεση για τη  δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την αποτελεσματικότερη προώθηση των αιτημάτων μας. Αντί αυτού όμως δυστυχώς μαθαίνω  ότι τέθηκαν προς ψηφοφορία θέματα τα οποία ουδέποτε είχαν τεθεί στις επαφές μας. Φυσικά  σε καμιά περίπτωση δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στο ΣΔΑΑ τι θέματα θα θέσει στις συνελεύσεις του, θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια μιας υπηρεσίας και αφορούν το μέλλον και τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων σε όλη τη χώρα. Η πρόταση για δημιουργία ξεχωριστού δευτεροβάθμιου οργάνου με βρίσκει παντελώς αντίθετο και τη θεωρώ επικίνδυνη έως καταστροφική. Σε μια εποχή που  το μόνο μας όπλο είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη απέναντι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις από τους ξένους και ντόπιους δυνάστες μας, κάποιοι αποφασίζουν ουσιαστικά τη συνδικαλιστική τριχοτόμηση του κλάδου που θα αποτελέσει στην πράξη την πλήρη απαξίωση του αφού, ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά ένα κλάδο που δεν έχει ενιαία φωνή.

 Παράλληλα μαθαίνω πως έγινε λόγος, δεν ξέρω αν ψηφίστηκε ως πρόταση, για δημιουργία Σώματος Δημοτικής Αστυνομίας, με επιπλέον εξοπλισμό, καθήκοντα και ότι συνεπάγεται η δημιουργία  του. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω την πρόταση αφενός γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αφετέρου οι προσωπικές μου θέσεις σε θέματα εξοπλισμού και καθηκόντων έχουν κατατεθεί σε κάθε ευκαιρία είτε στις Γενικές Συνελεύσεις και τα Συνέδρια της Ομοσπονδίας είτε διαδικτυακά. Θα επαναλάβω μόνο ένα πράγμα και απευθύνομαι με πολύ σεβασμό σε όσους πιστεύουν ότι ένα ζευγάρι χειροπέδες και ένα γκλόμπ θα μας έλυναν το πρόβλημα της απαξίωσης που πολλές φορές νοιώθουμε . Ο σεβασμός από τους πολίτες και η κοινωνική καταξίωση είναι ένας καθημερινός αγώνας που δίνεται ξεχωριστά από τον καθένα μας  και απαιτεί συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο. Απαιτεί συνεχή αγώνα από τα Σωματεία για εξασφάλιση σωστών συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης. Απαιτεί συνέπεια από πλευράς Δήμων για σωστές στολές , ασφαλή οχήματα αλλά και διασφάλιση της δουλειάς μας μέσω σωστής διαχείρισης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων.

Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του Δ.Σ του ΣΔΑΑ ώστε η ενημέρωση να είναι πλήρης και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Θεωρώ πως είναι επιτακτική η εκτόνωση της κρίσης ενώ μια νέα συνάντηση των προεδρείων των σωματείων μας θα βοηθούσε ιδιαίτερα. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι στις θέσεις αυτές μας εξέλεξαν οι συνάδελφοι μας για να τους εκπροσωπούμε και να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα τους και όχι για να εκπληρώνουμε προσωπικές φιλοδοξίες ανεξάρτητα από το κόστος.

Θωμαίδης Θεόδωρος
Γραμματέας ΣΔΑΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: