Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Έγγραφο ΣΔΑΘ στον Διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσ/νίκης για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Αρ.Πρωτ. :
Θεσσαλονίκη, 09 Ιουλίου 2012



ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

κ. Διευθυντά,

από τις 08/07/2012 η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εξωτερικές υπηρεσίες, θα εκτεθούν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καύσωνα και θα υποστούν ευρεία θερμική καταπόνηση. Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τις σαφείς σχετικές οδηγίες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας με αρ. πρωτ. :1046/2012, υποχρεούστε να λάβετε όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των εργαζομένων και να δώσετε σαφείς οδηγίες στους εκτελούντες χρέη Τμηματαρχών και Εποπτών για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΛΙΝΥΑΕ, σας αναφέρουμε:
α) τον περιορισμό των εξωτερικών εργασιών στις απολύτως απαραίτητες μεταξύ των ωρών 13.00 έως 18.00 μ.μ., όπου σημειώνεται η υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία,
β) τη διοικητική μέριμνα για τους υπαλλήλους που θα κληθούν να εργαστούν υπό τις παραπάνω συνθήκες (αποκλειστική μετακίνηση και εκτέλεση καθηκόντων με τα οχήματα της υπηρεσίας, διενέργεια συχνότερων διαλλειμάτων κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο )

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τον ιδιαίτερο ρόλο και την υποχρέωση του Ιατρού Εργασίας για σύνταξη, σε συνεργασία με τη διοίκηση, σχετικών οδηγιών καθώς και λήψη ιατρικού ιστορικού ιδιαίτερα από συναδέλφους που εντάσσονται στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου από τη θερμική καταπόνηση (άτομα με καρδιοπάθειες, πνευμονικές παθήσεις, χρόνια νοσήματα κ.α.).

Παρακαλούμε για τις δικές σας προσωπικές ενέργειες, δεσμευόμενοι να αναλάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας σε συνάρτηση με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του 
Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: