Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

H «άλλη» άποψη για το ρόλο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στις πρόσφατες -μεγάλες- κινητοποιήσεις

Σας παραθέτουμε e-mail που μας ήρθε σήμερα και αφορά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του κλάδου αλλά και τον ρόλο της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε αυτές.

Οι κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ γαλούχησαν νέους αγωνιστές, αντέταξαν την μαζικότητα στην τρομοκρατία!

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με έναν πολυήμερο αγώνα, με καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις, κόντρα στις απειλές για μαζικές απολύσεις, κόντρα στην επιστράτευση συνέχιζαν τον αγώνα τους, γιατί πιστεύουν ότι μόνον αυτοί μπορούν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη ζωή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που για άλλη μια φορά έδειξε πόσο αποφασισμένη είναι, όταν πρόκειται να ξεπουλήσει, να απολύσει, να υπηρετήσει τα ξένα και ντόπια αφεντικά της, χρησιμοποίησε όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και όλο το νομικό της οπλοστάσιο (νόμο του 1940 για επιστράτευση) για να καθυποτάξει απεργούς.

Έβγαλε ιδιώτες με την συνοδεία των ΜΑΤ, επίταξε τους οδηγούς απορριμματοφόρων και εργάτες, τα φορτηγά, τα γκαράζ, ετοίμασε τον στρατό, απείλησε με άμεσες απολύσεις, με κατάργηση των οργανισμών των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά η απεργία και οι καταλήψεις συνεχίστηκαν, γιατί οι απεργοί πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν την ζωή τους. Οι κάτοικοι που είδαν στις γειτονιές τους ιδιώτες τους έδιωξαν, οι μετανάστες έβγαλαν ψηφίσματα αλληλεγγύης και κάλεσαν τους μετανάστες να μην δουλέψουν σε ιδιώτες (ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»,ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ).

Την ώρα που ο πρόεδρός της ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωνε στα ΜΜΕ, ότι “οι εργαζόμενοι που θα πάρουν την επίταξη είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην δουλειά τους”, μετατρέποντας την συλλογική υπόθεση του αγώνα, σε ατομική υπόθεση του καθένα, οι απεργοί στην Θεσσαλονίκη μπλόκαραν την διαδικασία επίταξης με κατάληψη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αθήνα σταματούσαν τους ιδιώτες με την ενεργή συμμετοχή κατοίκων. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αν θέλει να υπηρετήσει την υπόθεση του αγώνα, υποστηρίζει την απεργία και δεν εξηγεί το νόμο, ξέρει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και υποστηρίζει το δίκιο.

Όταν ο Δανιηλίδης, δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στις Συκιές, βρήκε τερτίπι επίταξης, με νυχτερινή απόφαση υπουργού, να υπογραφούν οι επιτάξεις από τον αστυνομικό διευθυντή, απεργοί, άλλοι εργαζόμενοι και νεολαίοι περιφρουρούσαν το γκαράζ για να μη καταφέρει να τρομοκρατήσει επιταγμένους απεργούς και πλημμύριζαν τους δρόμους της δυτικής Θεσσαλονίκης με τις διαδηλώσεις τους. ΄
Όταν ο Μπουτάρης ετοίμαζε τις λίστες για την επίταξη οι απεργοί του δήμου Θεσσαλονίκης καταλάμβαναν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης και γέμιζαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με διαδηλωτές.

Όταν με τα ΜΑΤ και τον εισαγγελέα άνοιξε η χωματερή Α. Λιοσίων, η αντίδραση των απεργών ήταν άμεση, βγήκαν στους δρόμους με αλληλέγγυους και σταματούσαν τους ιδιώτες.
Οι δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γέμιζαν αμέσως από διαδηλωτές, σαν απάντηση σε όποιο τρομοκρατικό μέτρο ανακοινωνόταν. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοια συμμετοχή κόσμου σε καταλήψεις, πορείες, περιφρουρήσεις.

Όλες τις μέρες, τα απεργιακά μπλοκ των ΟΤΑ ήταν μαζικότατα, απεργούσαν και καταλάμβαναν κτίρια, εργαζόμενοι που δεν είχαν απεργήσει ποτέ, γιατί κατάλαβαν ότι στο τέλος του κατήφορου είναι η φτώχεια και η ανεργία, η ζωή χωρίς δικαιώματα.

Γιατί ξέρουν ότι Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, με την πλήρη κάλυψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δεν θα σταματήσουν, ούτε στις 30000 εφεδρείες, ούτε στις 70000, ούτε στις 200000 απολύσεις, δεν θα σταματήσουν τις περικοπές των μισθών, ούτε στα 600, ούτε στα 300 ευρώ. Ξέρουν ότι στο πολυνομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε η πρόσληψη 40000 συμβασιούχων με 135 ημερομίσθια, με 625 ευρώ το μήνα και όρισαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί την 1η Δεκέμβρη, για να αντικατασταθούν οι μόνιμοι που θα απολυθούν με την εφεδρεία, από συμβασιούχους με μισθούς πείνας, να κατακερματίσουν τους εργαζόμενους σε κατηγορίες με διαφορετική σχέση εργασίας, με διαφορετικό μισθολόγιο και τελικά την διάλυση και την καθυπόταξη των εργαζόμενων.
Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, μιας υπηρεσίας που έχει πολύ χρήμα για τους ιδιώτες και δεν είναι τυχαίο ότι ετοιμάζονται εκπρόσωποι του μεγάλου ντόπιου κεφαλαίου για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Όπως δεν ήταν τυχαία η καταστολή στην Κερατέα.

Απέδειξαν ότι η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει τους αγώνες, ξέρει και μπορεί να τους ξεπουλάει.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), αρκετές μέρες πριν είχε αποφασίσει το κλείσιμο της απεργίας, γιατί είχε ξεφύγει από τον έλεγχό της. Πιεσμένη όμως από τις διαθέσεις των εργαζόμενων, πλησιάζει και το συνέδριο, αναγκάστηκε να αποφασίσει την 24ωρη απεργία στις 21 Οκτώβρη. Η ανακοίνωση για αυτή την απεργία ήταν ο προάγγελος του κλεισίματος της απεργίας. Ζύγιασαν τα δεδομένα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, σύρθηκαν μια, σύρθηκαν δυο, ως που θα πάει, θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους, θα διαταραχθεί το σύστημα, θα έρθει η ρήξη, θα χάσουν και αυτές τις ψευτοσυνδιαλλαγές, ποιο ρόλο θα έχουν αν λείψουν τα γραφεία υπουργών, οι επιτροπές, τα πόστα στην συνδιοίκηση, ο «συμβουλευτικός» ρόλος ακόμη και για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Αυτή η ηγεσία επεδίωξε την συνάντηση με Ασκούνη και Καστανίδη, αν και ξέρει ότι ούτε ψίχουλα πια μπορούν να της υποσχεθούν.

 Σε συνελεύσεις στις 20 και 21 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων πανελλαδικά, την συνέχιση της απεργίας, μετά την γενική 48ωρη και την 24ωρη κλαδική της 21 Οκτώβρη.
Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, έκλεισαν μια απεργία που ξεχώρισε για τον ηρωισμό των απεργών, χωρίς να έχουν να τους πουν τίποτα. Τρέμουν τους αποφασισμένους απεργούς και την έκλεισαν άρον άρον, με την υπόσχεση ότι θα εισηγηθεί ο υπουργός την άρση της επιστράτευσης.
Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποχώρησαν οι άλλες παρατάξεις και αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Καστανίδη.

Οι αγώνες των εργαζόμενων δεν νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι

Τώρα μπαίνει επείγον το καθήκον σ’ αυτούς, που διαφοροποιούνται από αυτή την πλειοψηφία να προχωρήσουν σε συνελεύσεις, σε συντονισμό σωματείων και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, γιατί η κατάσταση είναι επείγουσα.

Γιατί οι εργαζόμενοι θέλουν και μπορούν να αγωνιστούν! Το απέδειξαν ότι μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Οι παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά να μη βάζουν φρένο στις διαθέσεις, με τις περί νομιμότητας της απεργίας τοποθετήσεις. Η απεργία και οι κινητοποιήσεις νομιμοποιούνται από την συμμετοχή, την μαζικότητα και από το δίκιο και όχι γιατί είναι σύμφωνες με τον ν.1264. Αυτοί οι νόμοι έγιναν για να βάλουν φρένο στις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις, για να θυμηθούμε και τους αγώνες ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο 1264 .

Οι εργαζόμενοι με πρωτοβουλίες να βρεθούν, να συζητήσουν, να ενημερωθούν για αυτά που ετοιμάζονται και να οργανώσουν την δράση τους. Γιατί αυτά που έρχονται είναι χειρότερα και απαιτείται να μην απογοητευτούν, να γυρίσουν την πλάτη σ’ αυτούς που ξεπουλάνε τους αγώνες και να αντισταθούν στον εξευτελισμό της ζωής τους. Να οργανώσουν και να υπερασπιστούν τον αγώνα για ζωή!

 (Από το ιστολόγιο "Αγωνιστική πρωτοβουλία ΟΤΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: