Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για μισθολόγιο και εφεδρεία στη Βουλή

Κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Την ανάγκη εκταμίευσης της 6ης δόσης και τη συγκρότησης εσωτερικού εθνικού μετώπου για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, επικαλείται η κυβερνητική πλειοψηφία για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, που συζητείται σε κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Απέναντι στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την συντετμημένη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως «η ψήφισή του μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, (οπότε πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα θωρακίσει τη χώρα. Ας ψηφίσουμε ώστε να έχει η χώρα επιχειρήματα τότε, και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα για άλλη περίσταση».

«Είμαστε ενόψει της απόφασης για τη λήψη της 6ης δόσης και του νέου σχεδίου. Χρειάζονται ορισμένα προαπαιτούμενα. Όλα αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, είναι προαπαιτούμενα για να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Όλοι μας οφείλουμε να τοποθετηθούμε απέναντι στα προβλήματα της συγκυρίας και όχι να εκφράσουμε γενικά τις αντιρρήσεις μας για τα νέα μέτρα», ανέφερε στην ομιλία του και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Βεβαίως, από πλευράς κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο εμπεριέχει και θεσμικά μέτρα, δίκαια και ορθολογικά. Ένα απ' αυτά, είναι η εφαρμογή του δόγματος «ίση αμοιβή για ίση εργασία» που υλοποιείται με το ενιαίο μισθολόγιο. Άλλο και εξίσου σημαντικό, είναι η εισαγωγή της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Την πτυχή αυτή, ανέπτυξε κατά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, εκτιμώντας πως με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, «ο δημόσιος υπάλληλος θα περάσει από την απαξίωση στην καταξίωση».

Εξάλλου, το δικαίωμα που δίνεται στο Δημόσιο να «κινεί» τους υπαλλήλους του, όπου έχει ανάγκη, αναμένεται, κατά τον κ. Ρέππα, να οδηγήσει σε αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, η οποία «με ευθύνη όσων έχουμε κυβερνήσει, υπολείπεται σήμερα σε σχέση με τον αναπτυξιακό ρόλο που έπρεπε να διαδραματίζει».

Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση στάθηκε ενάντια στο νομοσχέδιο, καίτοι τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία, αναγνώρισε πως εμπεριέχει και θετικές διατάξεις. Επίκεντρο της πολεμικής της, αποτέλεσαν κατά τα αναμενόμενα οι δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και φοροαπαλλαγών, σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία. Ακόμα και η ιδέα της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρήθηκε πως υλοποιείται με διαδικασίες που καθιστούν τους τελευταίους, υποχείρια της διοίκησης, όμηρους κομματικών ή προσωπικών εκβιασμών.

Το νομοσχέδιο «δημιουργεί σοκ στην αγορά με την αφαίμαξη συνολικά 5 δις απ' τους συνταξιούχους, τους υπαλλήλους και τις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες, χτυπώντας ιδιαιτέρως τις χαμηλομεσαίες εισοδηματικά οικογένειες», ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Λέγκας.

Επί των άρθρων που αφορούν το δημόσιο τομέα, ο κ. Λέγκας παραδέχθηκε πως «τα κόμματα που κυβέρνησαν ευθύνονται διαχρονικά για την μεγέθυνση και χαμηλή παραγωγικότητά του, όμως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, ή και χαμηλότερα από τον αντίστοιχο αριθμό άλλων χωρών. Είναι αλήθεια ότι το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος καταλαμβάνουν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ, όμως αντίστοιχα ποσά αντιπροσωπεύουν και τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως με προτεραιότητα τις οριζόντιες περικοπές θα εξορθολογίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Το όφελος από την εργασιακή εφεδρεία είναι αμφιλεγόμενο, τη στιγμή που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως δεν θα ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ.

«Αντίστοιχα μέτρα έλαβε και η Βρετανία, η οποία απέλυσε 500.000 δημόσιους υπαλλήλους», υποστήριξε ο Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ). «Από 200.000 απέλυσαν η Ρουμανία και η Λετονία. Θέλατε να πάμε σε απολύσεις;"

«Αντί για θεσμό αποτροπής απολύσεων, η κυβέρνηση μετέτρεψε την εφεδρεία σε προθάλαμο απολύσεων», απάντησε ο Ν. Λέγκας.

Το επιχείρημα του Π. Ρήγα χρησιμοποίησε αντεστραμμένο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, για να υποστηρίξει πως η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα γίνεται για να ανοίξουν νέα πεδία εκμετάλλευσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι λόγω εκτάκτων δημοσιονομικών αναγκών.

Απέναντι στην παραδοχή του ΠΑΣΟΚ ότι «τα μέτρα είναι σκληρά και έχουν επιπτώσεις», ο κ. Καραθανασόπουλος προκάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να του υποδείξουν «ένα ευρώ μέσα στα 5 δισ. του πακέτου, που θα πληρώσουν οι πλουτοκράτες παραπάνω από όσα πληρώνουν σήμερα», για να εκτιμήσει στη συνέχεια πως η κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο, «προκειμένου να απαξιώσει την εργατική δύναμη, στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων».

«Την ώρα που ετοιμάζεται το βαθύ κούρεμα a la γερμανικά, η τρόικα με την κυβέρνηση προωθούν το σενάριο της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης. Η κυβέρνηση θέλει το πειστήριο της ανθρωποθυσίας ψηφισμένο στη Σύνοδο Κορυφής», παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), διαπιστώνοντας σε άλλο μέρος της ομιλίας του, πως «το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης Βενιζέλου είναι επιπλέον 10 δισ. στο κεφάλι των εργαζομένων».

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε την εφεδρεία «απόλυση με φερετζέ χωρίς αποζημίωση, που αξιοποιεί κυνικά την πρόταση και τις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας» και υποστήριξε πως «στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ ψήφισε την διάταξη περί εφεδρείας. Μην λέτε λοιπόν ότι δεν ξέρατε τι ακολουθεί για τους εργαζόμενους αυτούς, μετά τους 12 μήνες της εφεδρείας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τα δεξιά έδρανα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την «καταστροφή της δημόσιας διοίκησης» και σημείωσε πως το ενιαίο μισθολόγιο προωθείται χωρίς διάλογο, ενώ «η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί, έρχεται σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο». Όσο για την αίσθηση επείγοντος του Ε. Βενιζέλου, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως «ακόμα και μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεν είναι βέβαιο πως θα πάρετε την 6η δόση».

Πρόσθεσε πως ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, καθώς το κόμμα του δεν ευθύνεται για την διόγκωση του δημοσίου τομέα, οπότε δεν θα αναλάβει και το πολιτικό της κόστος. «Εμείς θα τους αξιοποιούσαμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και αφού τους δίναμε την ευκαιρία να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, όσοι αδυνατούσαν θα έφευγαν με δική τους ευθύνη», ανέφερε.

Ρέππας: Χρειάζεται εθνική συνέργεια

«Την ώρα που οριοθετούμε τον ορίζοντα της πολιτικής μας στα σύνορα της χώρας, η αντιπολίτευση οριοθετεί τον δικό της στα κομματικά σύνορα» απάντησε στην κριτική ο Δημήτρης Ρέππας. «Η κυβέρνηση κοιτά την κρίση και η αντιπολίτευση την κυβέρνηση».

«Οι πολίτες θα περίμεναν, αν όχι εναλλακτική πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον κατανόηση, και εθνική προσπάθεια. Τα μέτρα είναι σκληρά, αφορούν εισόδημα και δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό προσφοράς στη χώρα. Η κρίση δεν ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ και για να ξεπεραστεί, χρειάζεται προσπάθεια πολλών χρόνων και εθνική συνέργεια», κατέληξε κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

(Αναδημοσίευση από : kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: