Αναδημοσίευση από aftodioikisi.gr
Την ώρα που το μεσημέρι της Παρασκευής οι αστυνομικοί περνούσαν τις χειροπέδες στον αιφνιδιασμένο και οργισμένο τέως γενικό γραμματέα του δήμου, κρύος ιδρώτας έλουζε ορισμένους από τους συγκατηγορουμένους του.
Ο Μιχάλης Λεμούσιας ήταν ο τελευταίος εκ των 26 οι οποίοι είχαν προσέλθει ενώπιον του γ' ειδικού ανακριτή Κώστα Αλεξίου, για να απολογηθούν, και όλοι τους, πλην του βασικού κατηγορουμένου και ήδη προφυλακισμένου Παναγιώτη Σαξώνη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι δίχως μάλιστα κανέναν περιοριστικό όρο. Την ίδια μεταχείριση πίστευε πως θα είχε και ο κ. Λεμούσιας, γι' αυτό και εμφανίστηκε στα δικαστήρια αρκετή ώρα πριν από την προκαθορισμένη, δείχνοντας ιδιαίτερα άνετος, προσηνής, ευδιάθετος, έτοιμος να φύγει από το δικαστικό μέγαρο κατευθείαν για το τριήμερο.
Αντί γι' αυτό όμως βρέθηκε κρατούμενος στο Τμήμα Μεταγωγών και από εκεί τις προσεχείς ημέρες θα μεταφερθεί στη Φυλακή Διαβατών.
Αντί γι' αυτό όμως βρέθηκε κρατούμενος στο Τμήμα Μεταγωγών και από εκεί τις προσεχείς ημέρες θα μεταφερθεί στη Φυλακή Διαβατών.
Θορυβημένος ο Β. Παπαγεωργόπουλος
Η προφυλάκιση του κ. Λεμούσια εξόργισε και το στενό φίλο του, επίσης συγκατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ήταν ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μόνος εκ των υπολοίπων 25 που αντέδρασε, εκδίδοντας γραπτή ανακοίνωση λίγη ώρα μετά την προφυλάκιση του στενού συνεργάτη του.
Σε αυτήν εμμέσως πλην σαφώς ψέγει τους δικαστικούς λειτουργούς (ανακριτή και εισαγγελέα), γιατί τον προφυλάκισαν «χωρίς τη μαρτυρία κανενός από τους 30 μάρτυρες που εξετάστηκαν και χωρίς καμία έστω ένδειξη, με μόνη την τρίτη(!) κατάθεση του ενόχου, που την έκανε έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη σύλληψή του...».
Αναφέρει ότι την προφυλάκιση «είχε προαναγγείλει μέσα από τις φυλακές πριν από δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες ο επίορκος τέως υπάλληλος του δήμου...», συγκρίνει την υπόθεση Λεμούσια με αυτές των κυρίων Μαντέλη και Τσουκάτου, που, «αν και έχουν παραδεχτεί ότι παρανόμως εισέπραξαν χρήματα, εν τούτοις βρίσκονται εκτός φυλακής», λέγοντας τέλος ότι «ευτυχώς γρήγορα θα αποφανθεί τελεσιδίκως η δικαιοσύνη και οι κοινοί συκοφάντες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει».
Η εσπευσμένη στήριξη του κ. Παπαγεωργόπουλου προς τον προφυλακισθέντα δείχνει το βαθμό ανησυχίας του ιδίου αλλά και αρκετών εκ των συγκατηγορουμένων του κ. Λεμούσια.
Πανηγύριζαν
Οι περισσότεροι εξ αυτών και κυρίως τα πολιτικά πρόσωπα σχεδόν πανηγύριζαν εξερχόμενοι του γραφείου του ανακριτή, ανακοινώνοντας περιχαρείς ότι αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Διερμήνευαν μάλιστα το γεγονός ως «μία πρώτη αλλά σαφή ένδειξη» της αθωότητάς τους, όπως έλεγαν στους δημοσιογράφους. Το πρώτο που ανετράπη με την προφυλάκιση του κ. Λεμούσια είναι αυτό ακριβώς το κλίμα βεβαιότητας ότι «για την όλη υπόθεση ο μόνος που τελικώς θα την πληρώσει θα είναι ο Σαξώνης».
Η προφυλάκιση του τέως γενικού σήμανε συναγερμό και πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι «ενδέχεται να αποτελέσει την αφετηρία σημαντικών εξελίξεων». Έως και την Παρασκευή όλοι όσοι είχαν περάσει από τον ανακριτή εμφανίζονταν βέβαιοι πως «όσα είπαμε έγιναν πιστευτά».
Άλλωστε, οι περισσότεροι εμφανίστηκαν με κοινή υπερασπιστική γραμμή, με σχεδόν ταυτόσημα γραπτά υπομνήματα, ρίχνοντας όλα τα βάρη στον Σαξώνη και δηλώνοντας αναρμόδιοι για τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης. Ειδικότερα οι πρώην αντιδήμαρχοι (Τσουρέκας, Ζορπίδης, Γερογιάννης, Αθανάσαρος), καθώς και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά βάσει του οποίου διατυπώθηκε το κατηγορητήριο και ζήτησαν τη διεξαγωγή λογιστικής πραγματογνωμοσύνης.
Μετά όμως την προφυλάκιση του κ. Λεμούσια, αρκετοί εκ των συγκατηγορουμένων φοβούνται «μήπως υπό το καθεστώς της αφόρητης ψυχολογικής πίεσης ο γενικός ανοίξει το στόμα του και κάψει και άλλους».
Οι επόμενες κινήσεις
Έτσι, οι περισσότεροι τρέμουν μην τυχόν ο κ. Λεμούσιας ζητήσει να δώσει συμπληρωματική απολογία, αλλάζοντας ριζικά την έως τώρα στάση του. Πάντως, ο συνήγορός του Δημήτρης Τσάκος δήλωσε ότι ο πελάτης του «κατά της απόφασης για προσωρινή κράτηση θα ασκήσει εντός της νόμιμης προθεσμίας (σ.σ.: πέντε ημερών) προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου». Εάν συμβεί αυτό, ο ανακριτής διακόπτει τη διαδικασία και μεταβιβάζει τη δικογραφία στον εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να αποφανθεί το συμβούλιο για την τύχη του αιτήματος.
Νομικοί κύκλοι σημείωναν πάντως στη «Θ» ότι «ανάλογες αιτήσεις προσφυγής γίνονται δεκτές με εξαιρετική φειδώ, κυρίως μάλιστα στις περιπτώσεις που η προφυλάκιση γίνεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα». Επιπλέον, επισημαίνουν, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση, τουλάχιστον δύο, τριών μηνών, έως ότου βγει η απόφαση, λόγω του όγκου της δικογραφίας αλλά και των θερινών διακοπών.
Η συνέχεια
Στην περίπτωση που τίποτε από τα ανωτέρω συμβεί και εφόσον ο ανακριτής απορρίψει και το αίτημα για διεξαγωγή νέας λογιστικής πραγματογνωμοσύνης, τότε, μόλις ολοκληρώσει εκείνος τις δικές του επεξεργασίες, θα μεταβιβάσει το φάκελο της δικογραφίας στην εισαγγελία εφετών.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εισαγγελίας θα ορίσει εισηγητή εφέτη, ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση και θα εισηγηθεί σχετικά στο συμβούλιο εφετών, το οποίο θα εκδώσει τα αμετάκλητα βουλεύματα, παραπεμπτικά ή απαλλακτικά, για καθέναν από τους κατηγορούμενους.
Ο Π. Σαξώνης για τον Μ. Λεμούσια
Στην τελευταία κατάθεση που έδωσε στον γ' ειδικό ανακριτή ο Π. Σαξώνης, παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαδικασία με την οποία έγινε η υπεξαίρεση, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τον «κομβικό» σύμφωνα με τον ίδιο ρόλο του κ. Λεμούσια.
Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεση που είχε δώσει περίπου προ διετίας στην κ. Τσεμπερά και την οποία είχε αποκαλύψει η «Θ» ο Σαξώνης είχε δηλώσει τα ακόλουθα:
«Από το 1998 τουλάχιστον και μετά την ανάληψη της θέσης από τον κ. Λεμούσια μου ζητήθηκε η εξεύρεση μεθοδολογίας, προκειμένου να υπάρχει νομιμοφανής τακτοποίηση των κρατήσεων που αφορούσαν προμηθευτές υπάλληλους (εργοδοτικές εισφορές), εισφορές ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Η συγκεκριμένη υπόδειξη τακτικής έγινε, προκειμένου να καλυφθούν προϋπάρχουσες εκταμιεύσεις που διατίθεντο για άλλους σκοπούς. Και συγκεκριμένα χρεωνόμουν από το διευθυντή με απόδειξη χρήματα, τα οποία δεν τα χρησιμοποιούσα για το λόγο που ανέγραφε ο διευθυντής στο πρόχειρο ημερολόγιό του, π.χ. "απόδοση κρατήσεων", αλλά παρέδιδα τα χρήματα στον κ. Λεμούσια, που τα χρησιμοποιούσε για άλλους σκοπούς.
»Η διαδικασία αυτή είχε υποδειχθεί και την εφάρμοζα, διότι ο σκοπός τους ήταν να αναλάβουν το χρήμα το οποίο εγώ τους παρέδιδα και συγκεκριμένα στο γενικό γραμματέα κ. Λεμούσια και ο οποίος μου έλεγε "τα υπόλοιπα θα τα κλείσεις εσύ, όπως ξέρεις"».
Χέρι, χέρι με τον Β. Παπαγεωργόπουλο
Ο Μιχάλης Λεμούσιας ήταν ένας απλός υπάλληλος του ΟΤΕ, στον οποίο μάλιστα είχε συνδικαλιστεί με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του έγινε, όταν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ο τελευταίος, όντας βουλευτής Θεσσαλονίκης στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, τον απέσπασε ως συνεργάτη στο γραφείο του. Αργότερα τον πήρε μαζί του στο υφυπουργείο Αθλητισμού και σταδιακά ο κ. Λεμούσιας εξελίχθηκε στον πλέον έμπιστο συνεργάτη του κ. Παπαγεωργόπουλου.
Έτσι τον ακολούθησε από την πρώτη στιγμή και στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας μάλιστα το πολύ νευραλγικό πόστο του γενικού γραμματέα. Από τη θέση αυτή, ο κ. Λεμούσιας απέκτησε τεράστια ισχύ και συχνά λειτουργούσε «αντ' αυτού» υποκαθιστώντας τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Τα γραφεία τους στο Καραβάν Σαράι τα χώριζε μία εσωτερική πόρτα, η οποία δεν κλείδωσε ούτε μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων στα οποία εμφανιζόταν εμπλεκόμενος ο κ. Λεμούσιας.
Όσοι συναλλάσσονταν με το δήμο, από το μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα έως τον τελευταίο μικροοφειλέτη, γνώριζαν πολύ καλά ότι κουμάντο έκανε ο κ. Λεμούσιας. Σε αυτόν λογοδοτούσαν ακόμη και οι αντιδήμαρχοι και φυσικά οι δημοτικοί υπάλληλοι και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αργά αλλά σταθερά ο κ. Λεμούσιας δημιούργησε το δικό του μηχανισμό σε όλες τις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις του δήμου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο του σωματείου των εργαζομένων αλλά και στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, TV100 και FM100. Είχε πλήρη γνώση των πάντων και κινιόταν συνήθως στο παρασκήνιο, αποφεύγοντας τις δημόσιες εμφανίσεις.
Μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου, από το φθινόπωρο του 2006, για τα «δωράκια» που ελάμβανε ο κ. Λεμούσιας πολλοί πίστεψαν ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα τον απομάκρυνε. Διαψεύστηκαν όμως, καθώς οι δυο τους αποχώρησαν μαζί από το νέο δημαρχείο και έως και σήμερα διατηρούν στενότατη σχέση. Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργόπουλος στη διάρκεια της τελευταίας δημαρχιακής θητείας του απέσπασε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ειδική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία εξαιρούσε τον κ. Λεμούσια από την υποχρέωση να διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του γραμματέα του δήμου. Ο κ. Λεμούσιας είναι έγγαμος, έχει δύο κόρες, μία εκ των οποίων εργάζεται στο δήμο, όπως και ο γαμπρός του.
Οι σκανδαλώδεις και ύποπτοι διορισμοί
Στη διάρκεια της 12ετούς παραμονής του στην ιδιαιτέρως νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα του δήμου ο κ. Λεμούσιας προέβη σε δεκάδες αδιαφανείς διορισμούς, κοινώς ρουσφέτια. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα συνδέονται με σημαντικά ακίνητα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του είτε υπό τη μορφή αγοράς είτε ως δωρεά.
Η κόρη και ο γαμπρός
Ο κ. Λεμούσιας εγκαταστάθηκε στο δήμο στις αρχές του 1999. Από τις πρώτες κιόλας φροντίδες του ήταν να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το διορισμό της κόρης του. Αυτό έγινε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν η κόρη του προσελήφθη -εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ- με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως χειρίστρια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έπειτα από επτά διαδοχικές ανάλογες συμβάσεις το έτος 2005 η κόρη του μονιμοποιήθηκε.
Για το δεύτερο που μερίμνησε ήταν ο μετέπειτα γαμπρός του, ο οποίος είχε προλάβει, πριν από το διορισμό του κ. Λεμούσια, να υπογράψει μία ολιγόμηνη σύμβαση ως εποχιακός οδηγός τρικύκλου, η οποία έληξε όμως τον Απρίλιο του 1999. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο γαμπρός του κ. Λεμούσια επαναπροσλήφθηκε αλλά ως χειριστής ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτή τη φορά, ειδικότητα όμοια με αυτήν της κόρης του. Έκτοτε έκανε άλλες έξι διαδοχικές συμβάσεις και γαμπρός και κόρη μονιμοποιήθηκαν την ίδια μέρα, στις 21 Οκτωβρίου 2005.
Οι γιοι του εργολάβου
Δύο από τις προσλήψεις που είχαν συζητηθεί εντόνως στους διαδρόμους του Καραβάν Σαράι ήταν των δύο παιδιών ενός εργολάβου, ο οποίος δεν είχε συγγενική σχέση ούτε με τον κ. Λεμούσια ούτε με άλλο στέλεχος, πολιτικό ή διοικητικό, του δήμου. Και οι δύο προσλήψεις έγιναν σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1999. Αρχικά με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μονιμοποίηση.
Οι δύο αυτές προσλήψεις είναι φαινομενικά άσχετες με τον κ. Λεμούσια. Ωστόσο έπειτα από μερικούς μήνες η οικογένεια Λεμούσια εμφανίζεται να αγοράζει ακίνητα από το συγκεκριμένο εργολάβο στην περιοχή των Νέων Επιβατών. Ειδικότερα το 2001 ο κ. Λεμούσιας αγόρασε διαμέρισμα και δύο θέσεις στάθμευσης και την ίδια περίοδο στην ίδια περιοχή αγοράζει άλλο ένα διαμέρισμα και δύο θέσεις στάθμευσης η κόρη του. Τα ακίνητα κατασκεύασε ο εργολάβος του οποίου οι γιοι είχαν διοριστεί νωρίτερα στο δήμο. Μάλιστα η έδρα της εταιρείας του εργολάβου βρισκόταν στην Καλαμαριά, στην ίδια οικοδομή στην οποία διαμένει έως και σήμερα ο κ. Λεμούσιας. Τα ακίνητα αυτά έμειναν για μόνον λίγα χρόνια στην κατοχή της οικογένειας Λεμούσια και εν συνεχεία πουλήθηκαν.
Ο γιος της δωρήτριας
Το 1999 προσελήφθη στο δήμο και ο Φ.ΤΣ., γιος της ΣΤ.ΤΣ., η οποία την περίοδο εκείνη κατέθεσε αγωγή σε βάρος του δήμου για υπόθεση που αφορούσε ένα οικόπεδό της. Ο Φ.ΤΣ. προσελήφθη την εποχή που κατατέθηκε η αγωγή αρχικά ως συμβασιούχος και μονιμοποιήθηκε το 2005. Λίγους μήνες μετά τη μονιμοποίηση του γιου της η μητέρα εμφανίζεται να δωρίζει στον κ. Λεμούσια οικοπεδική έκταση, εμπορικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Τι λέει το δικαστήριο για τον τέως γενικό
Τα κατορθώματα του κ. Λεμούσια μνημονεύονται στη δικαστική απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αρχές 2009), το οποίο είχε εκδικάσει την αγωγή που είχε καταθέσει ο κ. Παπαγεωργόπουλος σε βάρος της Χρύσας Αράπογλου. Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «κατά την κρίση του δικαστηρίου» η παραμονή στη θέση του (σ.σ. ως γενικού γραμματέα στο δήμο) γεννά «ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης» αλλά και «εύλογα ερωτηματικά για το εάν θα έπρεπε να εξακολουθεί ή όχι να είναι φορέας διαχειριστικής εξουσίας του δήμου παραμένοντας στην καίρια θέση που κατέχει».
Τα δωράκια και οι στενές σχέσεις με εργολάβους
Τα έργα και οι ημέρες του κ. Λεμούσια ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του Τύπου από το καλοκαίρι του 2006 ακόμη, δηλαδή περίπου δύο χρόνια πριν από την αποκάλυψη του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου. Οι κυριότερες από τις αποκαλύψεις που αφορούσαν τις υπόγειες σχέσεις του τέως γενικού με εργολάβους που αναλάμβαναν έργα του δήμου αλλά ακόμη και με δημότες ή και εργολάβους των οποίων τα παιδιά διορίστηκαν στο δήμο είναι οι ακόλουθες:
1. Δημότισσα της οποίας ο γιος διορίστηκε στο δήμο δώρισε στον κ. Λεμούσια ολόκληρο το ποσοστό της (9,232%) οικοπέδου συνολικού εμβαδού 2.708 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Η συνολική αξία της δωρεάς εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
2. Περίπου την ίδια περίοδο σε διπλανό οικόπεδο -και αυτό της δωρήτριας- εμβαδού 3.700 τ.μ. ο κ. Λεμούσιας εμφανίζεται να αγόρασε ποσοστό 1,346% λαμβάνοντας ως αντιπαροχή διαμέρισμα ή γραφείο 120 τ.μ., όταν το κατ' αναλογία «δικαίωμά του» ήταν μόλις 48 τ.μ. Στο ίδιο οικόπεδο εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης (με ποσοστό 13,5%, δηλαδή ακριβώς το δεκαπλάσιο αυτού του κ. Λεμούσια) ο όμιλος τεχνικών εταιρειών ΑΤΕΜ Α.Ε., μέλη του οποίου είναι οι εταιρείες «Παγώνης Δυναμική ΑΤΕ» και «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ», προς τις οποίες παραχωρήθηκαν με αντιπαροχή δημοτικά οικόπεδα.
3. Εξοχική κατοικία, πρώτη στο κύμα στην παραλία του οικισμού Καλαμίτσι της Σιθωνίας, η οποία φέρεται να ανήκει στον Βασίλη Παγώνη, εντούτοις χρησιμοποιείται κατ' αποκλειστικότητα -άγνωστο υπό ποίο καθεστώς- από τον κ. Λεμούσια. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε από την εταιρεία του κ. Παγώνη και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2005. Αμέσως μετά την αποπεράτωσή του η χρήση μιας από αυτές τις εξοχικές κατοικίες παραχωρήθηκε στον κ. Λεμούσια.
1 σχόλιο:
Και αυτός ο άνθρωπος μας έβλεπε και μας έφτυνε, μας μιλούσε άσχημα και μας πρόσβαλε συνεχώς...και οι ''συνάδελφοι'' μας στο Δήμο ξέρουμε πως διορίστηκαν, αλοίμονο σε αυτούς που έχασαν οικοπεδάκια! τώρα ξέρουμε πια ο καθένας που ανήκει και κατά πόσο εμείς είμαστε ''βίσματα'' με 25 χαρτιά ο καθένας!!ΕΛΕΟΣ, ΝΤΡΟΠΗ και μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ του τέως Δημάρχου που ακόμα βγαίνει κ σχολιάζει αρνητικά!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΛΑΜΟΓΙΑ, καταστρέψατε αυτή την πόλη κ τώρα δεν μας φταίει ο νέος δήμαρχος που δεν μπορεί να στεριώσει τίποτα..πως να φτιάξεις την σαπίλα..και οι συνδικαλιστές πρώτοι μέσα στο κόλπο. ΝΤΡΟΠΗ!ούτε για ένα βλέμμα δεν αξίζετε, όχι μια καλημέρα!
Δημοσίευση σχολίου