Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ακριβός και... βρώμικος ο δήμος Θεσσαλονίκης

Μέχρι σήμερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικούσε με αξιώσεις τον τίτλο του πιο ακριβού δήμου αν όχι σε όλη την Ελλάδα, σίγουρα σε όλο το νομό. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες, με τα σκουπίδια να «πνίγουν» την πόλη, η Θεσσαλονίκη διεκδικεί και έναν ακόμη τίτλο: αυτόν της πιο βρόμικης πόλης. Ετσι, παρατηρείται το εξής οξύμωρο: αν και οι δημότες πληρώνουν ακόμη και 2,92 ευρώ το τ.μ. για τέλη καθαριότητας (!) και ηλεκτροφωτισμού, τέλη που, σύμφωνα με το νόμο, είναι ανταποδοτικά, η Θεσσαλονίκη απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζεται μια καθαρή πόλη.

Αντίθετα, σε άλλους δήμους, που, αν και δε «λάμπουν», είναι τουλάχιστον στοιχειωδώς καθαροί, τα τέλη που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες είναι πολύ χαμηλότερα.

Οι ζώνες

Με αυτά τα δεδομένα, ο δήμος Θεσσαλονίκης παραμένει ο πιο ακριβός του νομού σε τελικές τιμές ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού). Οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν, με κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, πολύ περισσότερα από δύο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη λεγόμενη Α' ζώνη, δηλαδή στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε κεντρικές οδούς στα ανατολικά η τιμή αυτή φτάνει στα 2,92 ευρώ ανά τ.μ. Η τιμή κατεβαίνει στα 2,46 ευρώ ανά τ.μ. για τη Β' ζώνη και σε 2,18 ευρώ το τ.μ. για τη Γ' ζώνη. Για τα καταστήματα, τα τέλη εκτοξεύονται στα 6,91 ευρώ ανά τ.μ.

Αναλυτικότερα:

Στη Ζώνη Α', δηλαδή στα 2,92 ευρώ ανά τ.μ., εντάσσονται οι κατοικίες που περικλείονται μεταξύ των οδών Ι. Δραγούμη, Εγνατία, Αγγελάκη, Δεσπεραί, Β. Γεωργίου, Β. Ολγας, Θεμ. Σοφούλη μέχρι τα όρια με το δήμο Καλαμαριάς και τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των δρόμων. Επίσης, στην ίδια ζώνη, εντάσσονται οι κατοικίες που βρίσκονται στους δρόμους (και από τις δυο πλευρές τους) Αγ. Δημητρίου (μέχρι Εθνικής Αμύνης), Καραολή Δημητρίου, Δωδεκανήσου, Αντιγονιδών, Παπαζώλη, Πλάτωνος, Αγ. Σοφίας (μέχρι Φιλίππου), Ιασονίδου, Λ. Στρατού, Καυταντζόγλου, Δελφών, Ν. Εγνατία (μέχρι Βούλγαρη), Ναπ. Ζέρβα, Κωνσταντινουπόλεως (μέχρι Π. Συνδίκα), Μακεδονίας (μέχρι Μ. Μπότσαρη), Αλ. Παπαναστασίου (μέχρι Υψηλάντου). Επίσης, στη ζώνη αυτήν εντάσσονται οι κατοικίες που βρίσκονται στα υπόλοιπα τμήματα των οδών (και από τις δυο πλευρές τους) Εγνατία (από Ι. Δραγούμη μέχρι πλ. Δημοκρατίας), Ι. Δραγούμη και Ελ. Βενιζέλου, Καλλιδοπούλου, 28ης Οκτωβρίου, 25ης Μαρτίου, Β. Ολγας και Μ. Μπότσαρη από Β. Ολγας μέχρι Εγνατία και από τις δυο πλευρές τους και η περιοχή μεταξύ των οδών Εγνατία, Μητρ. Γενναδίου, Φιλίππου, Αγν. Στρατιώτη, Ολύμπου, Αριστοτέλους, Αγ. Δημητρίου, Μακ. Αμύνης, Φιλίππου, Χαλκέων, Εγνατία.

Στη ζώνη αυτήν εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μια πρόσοψη στους προαναφερόμενους δρόμους.

Στη Ζώνη Β', με 2,4 ευρώ ανά τ.μ. εντάσσονται οι περιοχές που δεν εμπίπτουν στην προαναφερόμενη Ζώνη Α' και στη Ζώνη Γ' που ακολουθεί.

Στη Ζώνη Γ', με 2,18 ευρώ ανά τ.μ. εντάσσονται οι κατοικίες που βρίσκονται στις περιοχές οι οποίες περικλείονται μεταξύ των οδών πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια δήμου Θεσσαλονίκης με δήμο Αμπελοκήπων, Β. Γεωργίου, Μοναστηρίου, πλ. Δημοκρατίας και μεταξύ των οδών πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια δήμου Αγίου Παύλου, όρια δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), πλ. Μουσχουντή. 


(πηγή : agelioforos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: