Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Νέα ερώτηση στη Βουλή για την απαγόρευση μετάταξης των Δ.Α

Σε νέα, σαφή και πολύ σωστά διατυπωμένη, ερώτηση στη βουλή που αφορά και πάλι το πρόβλημα της απαγόρευσης μετάταξης Δημοτικών Αστυνομικών πριν παρέλθει οκταετία από τον διορισμό, προέβησαν την Δευτέρα 28/3 αυτή τη φορά δύο εκ των βουλευτών του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. (Δείτε εδώ προηγούμενη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ και την απάντησή της από τον Υφυπουργό κ. Ντόλιο)

Η ερώτηση έχει ως εξής:


Προς τον Υπουργό

-Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


28/03/2011


ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητοι περιορισμοί στις υπηρεσιακές μεταβολές των δημοτικών αστυνόμων


Με δύο μέτρα και σταθμά, εις βάρος των υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία, αντιμετωπίζονται οι δημοτικοί υπάλληλοι, λόγω του ιδιάζοντος πλαισίου που έχουν διαμορφώσει οι Νόμοι 3584/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» και 3731/2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών».

Ενώ τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους (παρ. 9 του άρθρου 68 Ν. 3528/2007) όσο και για τους λοιπούς δημοτικούς υπαλλήλους (παρ. 14β’ του άρθρου 73 Ν. 3587/2007) ορίζεται η διετία ως ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια απόσπασής ή και μετάταξής τους, οι δημοτικοί υπάλληλοι, βάσει του άρθρου 14 του Ν. 3731/2008, υποχρεούνται να υπηρετήσουν κατ’ ελάχιστον 8 έτη στην υπηρεσία τους.

Το μόνο «παράθυρο» που τους δίδεται για την μη ισχύ της 8ετίας, είναι η απόσπαση για συνυπηρέτηση με σύζυγο «δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού», σύμφωνα με το προστεθέν εδάφιο στο τέλος του άρθρου 224 του ΚΚΔΚΥ (άρθρο 18 παρ. 9β του Ν. 3731/2008).

Όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος ορίζει ότι η απόσπαση αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1+1 έτη, ενώ όποιος αποσπασμένος υπάλληλος συμπληρώνει αυτά τα χρονικά όρια, δε δικαιούται νέας απόσπασης εάν δεν παρέλθει τριετία από την προηγούμενη. Παράλληλα, η έγκριση της απόσπασης επαφίεται στον «πατριωτισμό» αμφοτέρων των δημάρχων, στις έδρες των ΟΤΑ όπου υπηρετούν οι δύο σύζυγοι.

Αυτή τη στιγμή στην χώρα υπάρχουν περιπτώσεις συζύγων, όπου και οι δύο υπηρετούν στη Δημοτική Αστυνομία, έχοντας όμως την ατυχία ο διορισμός τους να είναι σε τελείως διαφορετική γεωγραφική περιφέρεια τους ενός από του άλλου. Ενδεικτική είναι η υπαρκτή περίπτωση ΠΕ Δημοτικού Αστυνόμου υπηρετούντος σε Δήμο της Δυτ. Ελλάδος και συζύγου ΠΕ Δημοτικού Αστυνόμου επίσης, υπηρετούντος σε νησί των Κυκλάδων, με ανήλικο τέκνο). Παρά τις Συνταγματικές προσταγές για προστασία της οικογένειας και αναγνώρισης της ισότητας των πολιτών, αυτά τα ζευγάρια βρίσκονται στο κενό της νομοθεσίας και έρμαια στις διαθέσεις δημοτικών αρχόντων.

Τέλος, αντίθετα με τις ευνοϊκές διατάξεις που διέπουν το καθεστώς συνυπηρέτησης των ένστολων της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 21, Ν. 2946/2001 όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 του Ν.3257/2004), όπου προβλέπεται ότι ο οι σύζυγοι «επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα […] στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγος», το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν τυγχάνει παρόμοιας μέριμνας.


Για όλα τα παραπάνω κι επειδή

- στη σημερινή συγκυρία, όπου ο Μνημονιακός κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τα εισοδήματα, το κόστος συντήρησης δύο νοικοκυριών είναι δυσβάσταχτο

- το νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να φέρει τα πάνω-κάτω στο μισθολογικό καθεστώς τους, περικόπτοντας έτι περαιτέρω τις απολαβές τους

- η αντιμετώπιση του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας από το νόμο ως υπαλλήλων με διαφορετικά δικαιώματα από τους συναδέλφους τους δημοσίους όσο και αστυνομικούς υπαλλήλους, έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου (άρθρο 4 του Συντάγματος)

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθεί ο ελάχιστος χρόνος της υποχρεωτικής 8ετούς υπηρεσίας για τους Δημοτικούς Αστυνόμους;

2. Προτίθεται να επεκτείνει τις διατάξεις που διέπουν τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και στο ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας για κατά παρέκκλιση απόσπαση στον τόπο υπηρεσίας του ενός εκ των συζυγών, εφόσον υπηρετούν αμφότεροι στη Δημοτική Αστυνομία;
 


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη - Βασίλης Μουλόπουλος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάλι το Νόμο θα αντιγράψει και θα τους δώσει για απάντηση το Υπουργείο;

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να απαντήσει ο υπουργός ουσιαστικά και όχι κάνοντας copy paste το νομοσχέδιο στο σχετικό άρθρο περί μετατάξεων όπως είχε κάνει και με την ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ 'ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ' ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ? ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΣΟ ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΡΙΖΟΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΟΩΛΗΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ! ΡΕ ΟΥΣΤ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΣΑΣ