Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το πόρισμα της επιθεωρήτριας του Υπ. Οικονομικών για την "μαύρη τρύπα" στον Δ. Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση άρθρου

Μυστικές συναντήσεις “συγκάλυψης”, προσλήψεις ειδικών για τα οικονομικά που όμως αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες για να παραμείνουν οι διευθυντές, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν το αντικείμενο, παραστατικά σβησμένα με μπλάνκο, ποσά δανείου που δεν κάλυψε ποτέ τις “τρύπες” για τις οποίες δόθηκε και απευθείας αναλήψεις χρημάτων από το ταμείο, αποτελούν σημεία του πορίσματος που ξεγυμνώνουν το αλαλούμ που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Όλο το φαγοπότι που στήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έλλειμμα 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύπτει το τελικό πόρισμα των 823 σελίδων της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών Αναστασίας Τσεπερά, το περιεχόμενο της οποίας φέρνει στην επιφάνεια η “Μ”.
Βασικός υπεύθυνος του σκανδάλου χαρακτηρίζεται ο ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος ήδη έχει προφυλακιστεί. Ωστόσο, σοβαρές ευθύνες που ενέχουν δόλο, όπως ακριβώς αναφέρεται, επιρρίπτονται και σε ανώτερους υπαλλήλους του δήμου και στελέχη, όπως και σε τέσσερις αντιδημάρχους Οικονομικών που υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια. “Και οι τέσσερις αντιδήμαρχοι Οικονομικών κατά τη διάρκεια της θητείας τους αναμείχθηκαν στη διαδικασία της διαχείρισης του Παναγιώτη Σαξώνη, η δε ανάμειξη αυτή αποδείχτηκε ότι τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το διαπιστούμενο έλλειμμα”, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεπερά.
Στο τελικό πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για τις ευθύνες του οποίου έχουν γίνει αναφορές στις δύο εκθέσεις προσωρινών διαπιστώσεων, βάσει των οποίων ξεκίνησε η ανάκριση της υπόθεσης.

Η επιθεωρήτρια, καρέ - καρέ περιγράφει στο πολυσέλιδο πόρισμά της όλη τη διαδικασία που ακολουθούνταν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να μη γίνεται η απόδοση των κρατήσεων των εργαζομένων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και να μετατίθενται οι δαπάνες από έτος σε έτος. “Έβρισκαν πρόσφορο μέσον οι υπεύθυνοι του δήμου (υπηρεσιακοί παράγοντες και διοίκηση) να εξοικονομήσουν κονδύλια μέσω της δικαιολογίας της ‘απόδοσης’ κρατήσεων”, υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Η κ. Τσεπερά στις πρώτες 500 σελίδες της έκθεσης αναφέρεται αναλυτικά σε όσα διαπίστωσε στην πολύμηνη έρευνά της για το μέγεθος του σκανδάλου, τον τρόπο λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της. Το υπόλοιπο τμήμα αφορά τις καταθέσεις των εμπλεκομένων προσώπων, μεταξύ των οποίων και των αντιδημάρχων, αλλά και τον επιμερισμό ευθυνών σε κάθε έναν υπάλληλο του δήμου ξεχωριστά, για τα καθήκοντα που είχε από την υπηρεσία του.
 
Κρουνός εκταμίευσης χρημάτων
“Διαπιστώσαμε ότι οι υπέρ τρίτων κρατήσεις κατέληξαν να είναι προσφιλής κρουνός εκταμίευσης χρημάτων από το ταμείο του δήμου και διάθεση αυτών για άλλους σκοπούς, με κίνητρο ότι οι δαπάνες απόδοσης των υπέρ τρίτων κρατήσεων, τα μισθώματα και άλλα, δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Στο συμπέρασμα της κ. Τσεπερά αποκαλύπτεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε επί πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου για να “εξαφανίζονται” ποσά και παράλληλα να αποφεύγονται “σκόπελοι” ελέγχων και όλα στον δήμο να εμφανίζονται διαφανή.

Ενδεικτικό είναι αυτό που παραδέχεται ο ίδιος ο 46χρονος ταμίας σε μία από τις καταθέσεις του, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση Τσεπερά, σχετικά με την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων τον επόμενο χρόνο απ’ αυτόν της απόδοσής τους. “Έτσι παρουσιάζαμε αύξηση των χρεών από μη απόδοση των κρατήσεων, ώστε με την έκδοση τον επόμενο χρόνο, αυξάνονταν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό για δήθεν εξόφλησή τους”, εξηγεί ο πρώην ταμίας. Τα όσα συνέβαιναν στις οικονομικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται σε πολλές από τις ανωμοτί (χωρίς όρκο, ως ύποπτοι) καταθέσεις των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. “Οι χρεοπιστώσεις στο ημερολόγιο και το βιβλίο του διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας γίνονταν με μολύβι και όχι με στυλό, γιατί με τον τρόπο αυτό ήταν ευχερής η αντικατάσταση και μεταβολή των στοιχείων”, επισημαίνεται σε κατάθεση.
Υπάλληλος επιβεβαιώνει ότι χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος “ξεχρεώνονταν οριστικά από τον διαχειριστή για ποσά που είχε παραλάβει με απλές αποδείξεις είσπραξης και επιστρέφονταν για να καταστραφούν”, ενώ επισήμανε πως τα παραστατικά αυτά δεν είχαν ούτε σφραγίδες ούτε υπογραφές. Ενδεικτικά είναι όσα συνέβαιναν με την καταγραφή των δαπανών. “Ουδέποτε εφαρμόστηκε το διπλογραφικό σύστημα”, παραδέχεται στην κατάθεσή του ανώτερος υπάλληλος, που θεωρείται από την επιθεωρήτρια ως ένας εκ των βασικών εμπλεκομένων στο οικονομικό σκάνδαλο. “Οι εκταμιεύσεις για τη μερική εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής κατόπιν εντολή των αντιδημάρχων Οικονομικών δημιούργησαν άλυτα προβλήματα στην ταμειακή διαχείριση, όπως η μη δυνατότητα τήρησης βιβλίου τρεχούμενων λογαριασμών”, αναφέρει άλλος υπάλληλος σε κατάθεσή του.
Συμπέρασμα-φωτιά

Τα όσα αναφέρονται από τους υπαλλήλους αποτυπώνονται στη συμπερασματική αναφορά της κ. Τσεπερά για τη λειτουργία του συστήματος στον δήμο. “Παρότι από τον Ιούλιο του 2005 συστάθηκε τμήμα διπλογραφικού, ο δήμος δεν τηρούσε καρτέλες προμηθευτών, δεν είχε καταχωρημένα τα τιμολόγια-παραστατικά τους, όπως ορίζει ο οργανισμός λειτουργίας”. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που επισημαίνει η επιθεωρήτρια πως σε όλο το “σύστημα - δήμος” και συγκεκριμένα στις οικονομικές υπηρεσίες “υπήρχε κατάστρωση ενεργειών, ούτως ώστε ο οποιοσδήποτε έλεγχος, στην προσπάθειά του να βγάλει αποτέλεσμα, χανόταν από υπάλληλο σε υπάλληλο, από τμήμα σε τμήμα, από διεύθυνση σε διεύθυνση”.

Ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα

Σοβαρές ποινικές ευθύνες επιρρίπτονται σε πολιτικά πρόσωπα και ειδικά σε τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών. “Υπογράφοντας ο εκάστοτε αντιδήμαρχος Οικονομικών χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία είναι τίτλοι προς πληρωμή ποσών από τον λογαριασμό διαχείρισης του δήμου και εν προκειμένω της διαχείρισης των υπέρ τρίτων κρατήσεων, καθίσταται υπόλογος”, αναφέρεται στο πόρισμα. Επίσης ενδεικτικά είναι όσα αναφέρονται για τις ενέργειες του 46χρονου προφυλακισμένου ταμία. “Ως υπόλογος δεν ελέγχθηκε ποτέ, διότι δεν υπήρχε βούληση να ελεγχθεί άμεσα, καθώς θα διαπιστωνόταν ακόμη και με επιφανειακό έλεγχο”, υπογραμμίζεται.
Μάλιστα, η προσπάθεια συγκάλυψης έφτασε στο σημείο να προσληφθούν στον δήμο ειδικοί απόφοιτοι οικονομικών σχολών, οι οποίοι όμως αντί να εργαστούν στις οικονομικές υπηρεσίες και να βάλουν τάξη, τοποθετήθηκαν σε άλλα γραφεία. “Τους τοποθέτησαν σε άλλα τμήματα και όσους τοποθέτησαν στην υπηρεσία διπλογραφικού, στη συνέχεια τους μετακίνησαν”, σημειώνει στο συμπέρασμά της η κ. Τσεπερά, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως όλοι οι επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών δεν είχαν σπουδές οικονομικών, καθώς δεν υπήρχε τέτοιο κριτήριο για την τοποθέτησή τους. Στο πόρισμα επισημαίνεται ακόμη και “μυστική” συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο ανώτερου στελέχους του δήμου και στην οποία διερευνήθηκαν τρόποι κάλυψης του ελλείμματος, που άρχισε ν’ αποκαλύπτεται λόγω της μη καταβολής των εισφορών των εργαζομένων στα ταμεία τους.

Σε εφέτη ανακριτή το πόρισμα

Το πολυσέλιδο πόρισμα εκτός του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα, ο οποίος χειρίστηκε από την αρχή την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου και την περασμένη Δευτέρα άσκησε πρόσθετες ποινικές διώξεις, διαβιβάστηκε και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Παναγή Γιαννάκη.
Το γεγονός ότι το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο ποσό των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, όπως φαίνεται από την αναλυτική κατάσταση Τσεπερά στο πόρισμα και η υπόθεση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, οδήγησε τον κ. Γιαννάκη στην απόφαση να προτείνει στην Ολομέλεια Εφετών την ανάθεση της διερεύνησης της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια. Από την απόφαση των εφετών της Θεσσαλονίκης θα εξαρτηθεί εάν στην ίδια δικογραφία περιληφθεί και το σκάνδαλο με το έλλειμμα της “παγίας εντολής” του δήμου, για το οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία.
Μάλιστα, εκτός της έρευνας που είναι σε εξέλιξη, τονίζεται πως αρχίζει έρευνα με καταθέσεις της αρμόδιας οικονομικής εφορίας, αλλά και ασφαλιστικών ταμείων για τις πληρωμές που δηλώνονταν αλλά δεν έγιναν ποτέ.

πηγή: (εφ. "Μακεδονία")

Δεν υπάρχουν σχόλια: