Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Οι συνέπειες για τους ήδη διορισμένους Δημοτικούς Αστυνομικούς των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν υποψηφίους διαγωνισμών για διορισμό στη Δημοτική Αστυνομία

Άρθρο Σ.Δ.Α.Θ.

Η έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν υποψήφιους διαγωνισμών για διορισμό στη Δημοτική Αστυνομία έχει προκαλέσει μια αδικαιολόγητη φημολογία ότι ο διορισμός εκείνων που δικαιώθηκαν δικαστικά συνεπάγεται δήθεν κίνδυνο για τους ήδη διορισμένους Δημοτικούς Αστυνομικούς να χάσουν τη θέση τους.
Τέτοιο ενδεχόμενο νομικά δεν υφίσταται, και αυτό για τους εξής λόγους:

1. Αρκετοί από τους υποψηφίους που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια θα διοριστούν σε θέσεις που σήμερα είναι ούτως ή άλλως κενές, επειδή σε κάποιους Δήμους οι διοριστέοι ήταν λιγότεροι από τις προκηρυχθείσες θέσεις (λόγω αποτυχίας όλων των υπόλοιπων υποψηφίων στις αθλητικές δοκιμασίες).
2. Ακόμη και αν δεν έχουν μείνει κενές οργανικές θέσεις, ειδικά για τη Δημοτική Αστυνομία υπάρχει ρητή διάταξη στο νόμο, η οποία προβλέπει ότι όσοι υποψήφιοι δικαιώνονται δικαστικά, διορίζονται ακόμη και σε προσωποπαγείς θέσεις (αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές), χωρίς όμως ο διορισμός τους να συνεπάγεται την ανάκληση του διορισμού ήδη διορισθέντος Δημοτικού Αστυνομικού.
 
Επομένως, κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος αφενός να διορίσει τους υποψήφιους που δικαιώθηκαν δικαστικά, αφετέρου να κρατήσει και όλους τους ήδη διορισμένους. Άλλωστε μέχρι σήμερα κανένας Δήμος στον οποίον διορίστηκαν επιπλέον Δημοτικοί Αστυνομικοί σε συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις δεν προχώρησε σε ανάκληση διορισμών. Σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν κάποιος Δήμος επιχειρήσει να προβεί σε κάτι τέτοιο, η πράξη αυτή θα είναι παράνομη. 

Θαλής Μέλφος
-Δικηγόρος
-Εκπαιδευτής συντ. δικαίου
στη σχολή Δ.Α. Πτολεμαΐδας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το 2004 διοριστήκαμε στον Δήμο μου (δυτικά προάστια Αθήνας), το Δεκέμβριο του 2006 μετά την σχολή της Κόνιτσας όπου πήγαμε ήρθε δικαστική απόφαση στον Δήμο όπου μια κοπέλα δικαιώθηκε και έτσι ο Δήμος μας απόλυσε τον τελευταίο ΔΕ και πήρε την κοπέλα!

Μετά από 2 μήνες και μετά από πολλέ πιέσεις στον σύλλογο εργαζόμενων και κατά συνέπεια στην ΠΟΕ ΟΤΑ βγήκε αυτή η απόφαση που γράφετε!

Ο συνάδελφος πέρασε πολλά τότε και μπράβο που τον έχουμε και πάλι κοντά μας!