Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο Καλλικράτης και η κρίση φέρνουν αλλαγές.

Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν οι συζητήσεις για θέματα μετατάξεων των Δημοτικών Αστυνομικών είτε για λόγους συνυπηρέτησης συζύγων είτε για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.Μετά την τυπική και απογοητευτική απάντηση του Υφυπουργού στην επερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ κων Πλεύρη και Γεωργιάδη , έρχεται τώρα μια νέα απάντηση του κου Ντόλιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην ισχύουσα νομοθεσία.Η ερώτηση τέθηκε από τον κο Αλευρά με αφορμή επιστολή συναδέλφου, ο οποίος μας γνωστοποίησε, και τον ευχαριστούμε γι'αυτό, το πρακτικό από τη σχετική συνεδρίαση που περιέχει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις όπως αυτές καταγράφηκαν.


Η απάντηση του Υφυπουργού ουσιαστικά επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο 40ο συνέδριο, όταν το Σωματείο μας έθεσε σχετικό ερώτημα, ότι επίκεινται αλλαγές στο καθεστώς των μετατάξεων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του πρακτικού.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ): 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη είναι η με αριθμό 178/15.11. 2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αθανασίου Αλευρά προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τη συνυπηρέτηση συζύγων στο δημόσιο τομέα κλπ.

Κύριε Αλευρά έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας για δύο λεπτά.

 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ: 
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Το θέμα της επίκαιρης ερώτησης απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και πιστεύω ότι δικαιολογημένα η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει ένα θέμα που έχει ευρύτερες κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων και των δημοσίων υπαλλήλων.
Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης – αυτό είναι πάρα πολύ γνωστό- και θα έλεγε κανείς ότι σε αυτήν την περίοδο κρίσης την οποία διερχόμαστε είναι άδικο να επιβαρύνουμε τους εργαζόμενους με πρόσθετες υποχρεώσεις.
Το τελευταίο διάστημα έλαβα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν άκρη στο ζήτημα της συνυπηρέτησης. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά δύο:
Η μια είναι και πιο δύσκολη και πιο σκληρή. Ο ένας υπηρετεί στην Αττική και ο άλλος υπηρετεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι παντρεμένοι και έχουν ένα νεαρό παιδί. Οι γονείς της συζύγου είναι άτομα με σοβαρές αναπηρίες, όπως επίσης και ο αδελφός της. Ο ένας υπηρετεί ως νοσηλευτής σε νοσηλευτήριο της Αττικής και ο άλλος όπως είπα στην Κρήτη. Δεν μπορούν να ενωθούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή το οικονομικό κόστος. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές εργασιακές επιλογές, διότι δεν είναι και οι παλιές εποχές που θα μπορούσε κανείς να πει, εντάξει, ας παραιτηθεί ο ένας και να πάει να ζήσει με τον άλλον. Οι δουλειές είναι πλέον δύσκολες και επομένως εξ ανάγκης οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μην εγκαταλείπουν τις εργασίες τους.
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το εξής: Ο ένας είναι δημοτικός αστυνομικός στην Ηγουμενίτσα και η σύζυγος δημοτικός αστυνομικός στον Πειραιά. 
Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή). Νομίζω, λοιπόν –και ολοκληρώνω με αυτό την ανάπτυξη της ερώτησης- ότι η Κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πρέπει να βρει μια διαδικασία ευέλικτη και γρήγορη, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μετατάξεων. Είναι λογικό και είναι δίκαιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): 
Ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Ντόλιος έχει το λόγο για να απαντήσει στην ερώτηση για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):
 
Κύριοι συνάδελφοι, πράγματι αυτή τη δύσκολη περίοδο η συνυπηρέτηση των συζύγων είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία, γιατί, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, μειώνεται το κόστος διαβίωσης της οικογένειας, όταν βρεθούν και οι δύο σύζυγοι μαζί.
Τώρα στο τι κάνει η Κυβέρνηση. Υπάρχει μια νομοθεσία, η κοινή περί μετατάξεων νομοθεσία, την οποίαν εφαρμόζουμε. Επιτρέπεται η συνυπηρέτηση των συζύγων κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων ή των περισσότερων ισχυουσών διατάξεων, όταν η αίτηση γίνεται για να πάμε σε παραμεθόρια περιοχή, όταν ο ένας εκ των συζύγων είναι ένστολος κ.λπ..
Επιτρέπεται επίσης, η μετάταξη υπαλλήλου –το παράδειγμα που αναφέρατε μάλλον περί μετάταξης πρόκειται- από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για λόγους συνυπηρέτησης, εκτός και αν δεν έχει συμπληρώσει διετία. Μήπως περί αυτού πρόκειται; Η διετία είναι δόκιμη υπηρεσία. Δεν θεωρείται ότι υπάρχει η ιδιότητα του μόνιμου υπαλλήλου και εξ’ αυτού του λόγου δεν υπάρχει η δυνατότητα της μετάταξης.
Επειδή, μιλήσατε γενικώς για το θέμα, θέλω να κάνω δύο ακόμη αναφορές. Θα αναφερθώ σε παραδείγματα. Εμείς όχι απλώς αποδεχόμαστε ή προωθούμε για να γίνουν όλα αυτού του είδους τα αιτήματα, που μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να υλοποιηθούν, αλλά και σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα κοιτάξαμε να λάβουμε υπόψη την οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων.
Παραδείγματος χάριν μετατάξεις μετά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Υπάρχει πρόβλεψη στη νομοθεσία ότι και οι εθελοντικές και οι υποχρεωτικές μετατάξεις γίνονται μέσα στην πόλη, στην οποία εργάζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Χθες, που ολοκληρώθηκε η συζήτηση που αφορά τη συγχώνευση και την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, εκείνο το οποίο αναφέρθηκε στο νόμο για τις μετατάξεις, ο οποίος θα έρθει στην Ολομέλεια, είναι ότι οι μετατάξεις γίνονται κατά προτεραιότητα στο Νομό στον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, ακριβώς γιατί θέλουμε να σεβαστούμε την οικογενειακή κατάσταση των εργαζόμενων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
 
Το λόγο έχει ο βουλευτής κ. Αλευράς για την ανάπτυξη της ερώτησής του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ: 
Ευχαριστώ για την απάντηση, κύριε Υπουργέ. Θα ήθελα όμως να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.
Η μια περίπτωση που μου αναφέρθηκε –είναι ένα μήνυμα που είχε στείλει σε όλους τους βουλευτές- αφορά πράγματι δόκιμο υπάλληλο διετίας. Δεν γνωρίζω, εάν έχει εκπνεύσει η διετία. Εδώ δέχομαι το επιχείρημα ότι είναι δόκιμος. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η δόκιμη θητεία θα μπορούσε να υπηρετηθεί, εφόσον υπάρχει θέμα συνυπηρέτησης και σε άλλο δήμο. Δεν χάλασε ο κόσμος.
Γνωρίζω τη νομοθεσία και γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η περίπτωση των ανθρώπων που υπηρετούν σε θέσεις νοσηλευτών είναι πιο δύσκολη –το είπα στην αρχή- λόγω των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσηλευτήρια σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Επομένως, εκεί έρχεται ο φορέας από τον οποίο πρέπει να φύγει ο ένας σύζυγος και μονίμως λέει όχι, διότι έχει κενά. Εάν δεν υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία το Υπουργείο σας θα αποκτήσει ένας κεντρικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Θα σας παρακαλέσω να το δείτε και να το δείτε γρήγορα. Θα θυμίσω ότι το Σύνταγμα προβλέπει την προστασία της οικογένειας. Γνωρίζετε ότι πλέον οι οικονομικές μας δυνατότητες ως προς την προστασία της οικογένειας είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν μπορούμε να δώσουμε ενδεχομένων οικονομικά κίνητρα. Ας δώσουμε τουλάχιστον κάποια θεσμικά κίνητρα.
Ξέρω την ευαισθησία σας. Η μία περίπτωση όπου ο ένας υπηρετεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και η σύζυγός του στη Δραπετσώνα με μια κόρη δεκατεσσάρων μηνών, είναι παλαιά. Έχει υποβάλλει αίτηση, μου αναφέρει, πάνω από ένα χρόνο. Δεν έχει λάβει καν απάντηση. Από τον ένα φορέα έλαβε απάντηση ότι γίνεται δεκτός, από τον άλλον όχι. Έστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Από το γραφείο του Πρωθυπουργού παραπέμφθηκε το θέμα και πάλι στο Υπουργείο Υγείας και απάντηση καμία.
Καταλαβαίνω τις δυσκολίες και γνωρίζω ότι δεν γίνεται πάντα να γίνονται όλα και να ρυθμίζονται όλα. Πιστεύω, όμως ότι σε αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση οφείλει να δει το ζήτημα των μετατάξεων και ιδιαίτερα των μετατάξεων με συνυπηρέτηση.
Νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί μια λύση και σας διαβεβαιώ ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα ανακουφίσει πάρα μα πάρα πολύ κόσμο, αρκεί να υπάρξει μια γενναιότητα και να μην κολλήσει το θέμα απλώς στη διαπίστωση υπηρεσιακών αναγκών στους φορείς. Γι΄ αυτό και σας ζητώ μέσα από μια ρύθμιση να αναλάβετε μια πιο κεντρική ευθύνη στο Υπουργείο σας, προκειμένου να ξεμπλέξετε τις διαδικασίες.
Ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): 
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ντόλιος, έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): 
Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο.
Αναφερθήκατε σε εύστοχα παραδείγματα, τα οποία τα έχουμε επισημάνει στο Υπουργείο. Μετά τις ρυθμίσεις που κάναμε για τις μετατάξεις που αφορούν χιλιάδες υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέσω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», μετά τις ρυθμίσεις που θα έρθουν στην Ολομέλεια και αφορούν τις μετατάξεις των οργανισμών οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται, η πρόθεση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να κάνουμε μια παρέμβαση στην κοινή περί μετατάξεων νομοθεσία -όχι στην ειδική- ακριβώς για να βοηθήσουμε και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημοσίου, την κινητικότητα των υπαλλήλων κ.λπ..
Έχουμε επισημάνει και εμείς αυτό το οποίο είπατε, ότι η διετία δεν μπορεί να αποτελεί κώλυμα, όταν μπορεί η δόκιμη υπηρεσία και στο ένα νοσοκομείο να γίνει και στο άλλο. Η πενταετία δεν μπορεί να αποτελεί κώλυμα όταν είναι ένας δημοτικός αστυνόμος στον ένα δήμο και δημοτικός αστυνόμος στον άλλο δήμο και συμβαίνει η Υπηρεσία Αποχώρησης να συμφωνεί να αποχωρήσει, να μην «καίγεται» να τον κρατήσει.
Αυτές είναι επισημάνσεις, τις οποίες τις έχουμε κάνει στο Υπουργείο. Ελπίζω, πιστεύω και εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα γίνει μια συνολική παρέμβαση στην κοινή περί μετατάξεων νομοθεσία και μέσα από αυτήν την παρέμβαση θα φροντίσουμε, θα επιδιώξουμε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη πραγματικά οικονομικά περίοδο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΚΤΑΕΤΙΑ; ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ. ΤΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;