Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή του Νομάρχη Θεσ/νίκης Π. Ψωμιάδη στον Υπουργό Υγείας για την απαγόρευση του καπνισματος

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο έστειλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος.


Με την επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να επανεξετάσει το νόμο και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις «ώστε να υπάρξει διαχωρισμός των καταστημάτων σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, κατ’ επιλογή του εκάστοτε επιχειρηματία, με τις απαραίτητες βέβαια μετατροπές όπου αυτό είναι αναγκαίο». Παράλληλα, τονίζει ότι «κανένας νόμος δεν μπορεί να έχει εφαρμογή όταν δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, όταν δεν συμφωνεί με τις κοινωνικές ανάγκες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις επιχειρηματικές επιπτώσεις της απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς «η πτώση του τζίρου σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%, με δυσμενείς επιπτώσεις για τις ίδιες τις επιχειρήσεις (λουκέτα, απολύσεις κλπ)».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επανέρχομαι σήμερα με επιστολή μου στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος, διότι αντιλαμβάνομαι ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται ένα νόμο που ωθεί στην παρανομία καταστηματάρχες και πελάτες.

Φυσικά κανείς δεν επιθυμεί να αλλάζει ένας νόμος μόλις δύο μήνες μετά την ψήφισή του, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν μεσολάβησε επαρκής διάλογος με τους ενδιαφερόμενους. Αποτέλεσμα είναι οι μισοί επιχειρηματίες να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομος και αντισυνταγματικός ο αντικαπνιστικός νόμος και οι άλλοι μισοί να κάνουν «αντάρτικο» στην κυβέρνηση εν έτει 2010 με τασάκια πάνω στα τραπέζια των καφέ και των εστιατορίων!

Θεωρώ ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να έχει εφαρμογή όταν δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, όταν δεν συμφωνεί με τις κοινωνικές ανάγκες. Λάβετε υπόψη ότι η πτώση του τζίρου σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%, με δυσμενείς επιπτώσεις για τις ίδιες τις επιχειρήσεις (λουκέτα, απολύσεις κλπ).

Κατόπιν τούτων και θεωρώντας δεδομένο το ενδιαφέρον σας για τις κοινωνικές επιπτώσεις ενός νόμου, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το νόμο και να προχωρήσετε στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να υπάρξει διαχωρισμός των καταστημάτων σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, κατ’ επιλογή του εκάστοτε επιχειρηματία, με τις απαραίτητες βέβαια μετατροπές όπου αυτό είναι αναγκαίο. Η κοινωνία αποφάσισε. Ας ανταποκριθεί και η πολιτεία, σεβόμενη τα δικαιώματα καπνιστών και αντικαπνιστών, αλλά κυρίως τις κοινωνικές, επιχειρηματικές, εργασιακές επιπτώσεις από την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Ψωμιάδης»


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eixe den eixe petaxtike san tin p0rdi kai o panikas na ginei tis p(out)anikas! (sorry gia to leksilogio eksorgizomai)

O nomos mporei na einai stravos kakos ki anapodos - den exei simasia. Simasia exei oti einai nomos ara kaloumaste na ton efarmosoume kai exoume kai enan epaggelmatia maintano na mas kanei dyskoli tin efarmogi touu kai na dinei allothi stous paravates. Diladi, an pame se katasthma kai mas poun "Min mas kopsete prostimo, to pe k o Panikas" emeis ti prepei na kanoume? Na grapsoume sto vivlio paravasewn "Kapnizane alla tin esvise o Panika"???????? E re gamwto me autous tous anekdiigitous!!!

Kanenas eisaggeleas vlepei tileorasi i mipws exei ksexasei oti ston Pi Kappa timwreitai i "protropi se paranomia"???

Ανώνυμος είπε...

Ntropi se opion ton psifise

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ο Ψωμιάδης το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα κατ' εξοχήν θέμα του κράτους όπως η δημόσια υγεία, η κυβέρνηση φέρνει αντιμέτωπη μια μη κυβερνητική υπηρεσία, μια υπηρεσία που δεν ανήκει στην κεντρική διοίκηση, όχι μόνο με τα καταστήματα (που δικαιολογείται), αλλά με τους πελάτες (=πολίτες), και με βαθιά εμπεδωμένες συνήθειες και αντιλήψεις.
Και ναι, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, και ναι, πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε αντιλήψεις και να πάμε μπροστά. Η απαγόρευση καπνίσματος είναι θεμιτή. Αλλά δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει σταδιακά βήματα. Το τσιγάρο δεν είναι μόνο επιλογή, είναι και εθισμός, δηλαδή ασθένεια. Δεν κόβεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Παραβλέπουμε το θέμα πτώσης του τζίρου, ίσως είναι μόνο μια δικαιολογία (δεν είναι).
Όμως το κράτος δείχνει μια παράλογη επιμονή να αναγνωρίσει τα αντικειμενικά προβλήματα. Φέρθηκε όμως έξυπνα: Δεν έβαλε μια κρατική υπηρεσία να το ελέγξει, έβαλε μια δημοτική. Και σε κάθε ευκαιρία ο άσχετος υπ.υγείας βάλλει κατά εμάς. Δεν υπάρχουν λέει έλεγχοι το βράδυ από τη δημοτική αστυνομία. Λες και υπάρχουν από τους επόπτες υγείας. Κάτι που αποσιωπά. Και όμως υπάρχουν έλεγχοι. Είναι λίγοι. Τα άτομα ούτε φτάνουν, πρέπει να πάρουν και υπερωριακή αποζημίωση. Και το βράδυ σημαίνει και κίνδυνος.
Χθες το βράδυ στα Εξάρχεια επιτέθηκαν σε περιπολικό της δημ. αστυνομίας που εξέταζε καταγγελία του 1142 στα Εξάρχεια. Εκεί που η Άμεση Δράση αποφεύγει να εξετάζει τετριμμένες καταγγελίες, και δεν πατάει χωρίς σοβαρό λόγο. Το περιπολικό το έσπασαν ολοσχερώς, οι συνάδελφοι τη γλύτωσαν γιατί τους φυγάδευσαν οι πελάτες του καταστήματος που έλεγξαν. Την έμαθε κανείς αυτή την είδηση; Σιγά μην τη μάθει. Σιγά μη βγάλει ο δήμαρχος δελτίο τύπου, ούτε καν για να δικαιολογήσει την καταστροφή του δημόσιου υλικού (θα βρει τρόπο να το καλύψει). Και πώς να βγάλει, αφού είχε δώσει το ΟΚ στον υπ.υγείας κάτω από το τραπέζι.
Αυτη τη φορά οι συνάδελφοι την γλύτωσαν. Περιμένουμε την επόμενη.

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα από τα παραπάνω η Δημοτική Αστυνομία ΔΕΝ είναι κρατική υπηρεσία, λοιπόν προτείνω υποχρεωτική ανάγνωση των νόμων από όλους όσους θέλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους στο μπλόγκ, πρίν ξεκινήσουν τις ερωτοτροπίες με το πληκτρολόγιό τους και τα μάτια μας.
Μάλιστα για να το κάνω πιό ξεκάθαρο πριν γράψει ο καθένας ότι του κατέβει να μπαίνει υποχρεωτικά στο site του εθνικού τυπογραφείου. Υποσημείωση οι ελεγκτές Δημόσιας υγείας ανήκουν και αυτοί είτε σε Δήμους (ΟΤΑ Α' βαθμού) ή στις αιρετές περιφέρειες (Πλέον ΟΤΑ Β' βαθμού)

Ανώνυμος είπε...

Εσένα σε πείραξε αν είναι κρατική υπηρεσία ή όχι η δημοτική αστυνομία και οι επόπτες υγείας, και όχι το περιπολικό που δέχθηκε επίθεση. Θα ήθελα να ήξερα ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σου. Πιάστηκες από μια λεπτομέρεια, και διαστρέβλωσες και το περιεχόμενο όλου του σχολίου. Χαίρω πολύ, οι επόπτες είναι νομαρχιακοί υπάλληλοι και με τον Καλλικράτη γίνονται περιφερειακοί, λες και δεν το ξέραμε. Και η δημοτική αστυνομία κρατική υπηρεσία είναι, δεν είναι ούτε παρακρατική, ούτε ιδιωτική. Να δούμε την ακριβή φράση: "μια μη κυβερνητική υπηρεσία, μια υπηρεσία που δεν ανήκει στην κεντρική διοίκηση". Στον ΟΤΑ (=αποκεντρωμένη διοίκηση ανήκει απ'όσο είμαι σε θέση να αντιληφθώ, γιατί θα μου πετάξεις κανά νόμο και θα μου πεις πως ΟΤΑ είναι το κρατος). Διαστρέβλωσες το όλο σχόλιο γιατί πουθενά δεν γράφει ότι οι επόπτες είναι κρατική υπηρεσία. Και δεν κάηκε όχημα της νομαρχίας, όχημα της δημοτικής αστυνομίας κάηκε.

Ανώνυμος είπε...

Πριν φορέσεις στολή δεν ήξερες συνάδελφε οτί τραβάει τις φασαρίες όπως το σκατό τις μύγες. Όχι, τότε σε ενδιέφερε να τρυπώσεις. Μάθε λοιπόν οτί εκεί έξω μείνανε παιδιά άνεργα γιατί εσύ τους έφαγες τη θέση, τα οποία δεν θα θεωρούσαν τα εξάρχεια, τα πανεπιστήμια και τη βαλαωρίτου άβατα. Αν έσπασαν ή έκαψαν ένα περιπολικό, εάν έδειραν, μαχαίρωσαν ή έκαψαν ένα Δημοτικό Αστυνομικό αυτό είναι λόγοι και αιτίες να παλέψουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μας, και όχι να τα βρούμε ως αφορμές για να είαμστε τεμπέληδες. Άποψη μου.
Παρεπιμπτώντος οι ελεγκτές Δημόσιας υγείας παίρνουν επίδομα 24ωρης ετοιμότητας, δεν έχουν κάνει τίποτα για την εφαρμογή του 3868/2010 μέχρι στιγμής και δεν είναι ανακριτικοί υπάλληλοι.
Και αν φοβάσαι πάντα μπορείς να παραιτηθείς δεν είναι ούτε σωστό να πηγαίνει κάποιος στη δουλειά του με φόβο ούτε να μην κάνει σωστα τη δουλεία του εξ' αιτίς αυτού. Θα βρεθούν σίγουρα άλλοι καλύτεροι μας που θα κάνουν αυτή τη δουλεία πιό σωστά από μας.