Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Το "party" των προμηθειών στους Ο.Τ.Α. Απίστευτα χρήματα στον "αέρα" για στολές-εξαρτήματα της Δ.Α.

Αναδημοσίευση άρθρου

Μόνο ένα μικρό μέρος των αξίας 1 δισ. ευρώ προμηθειών περνά από το ενιαίο πρόγραμμα. Δεκάδες εκατ. ευρώ το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί σε μίζες.

Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί από χρόνια στις προμήθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πάνω σε ένα χαώδες νομοθετικό πλαίσιο, που κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Μόνο ένα μικρό μέρος των αξίας 1 δισ. ευρώ προμηθειών περνά μέσα από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ούτε πλαίσιο ενιαίων προδιαγραφών ούτε έλεγχος τιμών, με αποτέλεσμα η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος να είναι μνημειώδης. Και φυσικά η πιο συνήθης πρακτική των ΟΤΑ είναι το σπάσιμο των προμηθειών και η εκτέλεσή τους από τους ίδιους τους οργανισμούς. Στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών εντάσσονται προμήθειες άνω των 45.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να σπάζουν τις μεγάλες προμήθειες σε «45άρια» και να τις εκτελούν οι ίδιοι. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των προμηθειών των ΟΤΑ, περίπου το 70%, πραγματοποιείται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Το 2009 στο ενιαίο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας για τις πέντε βασικές κατηγορίες μόνο 429 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα από το περίπου 1 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται το σύνολο των προμηθειών των ΟΤΑ. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι είναι δυνατόν η αξία των προμηθειών των ΟΤΑ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να μειωθεί περί τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εκπληξη δοκίμασαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομίας όταν έλαβαν από τον Δήμο Πειραιώς έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η προέγκριση προμήθειας 30 «ρομποτικών κάδων» για τη συμπίεση των σκουπιδιών- η τιμή του καθενός ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Δηλαδή εν συνόλω 3.000.000 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε στάση πληρωμών με ό,τι σημαίνει αυτό. Και η Διεύθυνση Πολιτικής Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ζήτησε πληροφορίες για τον συμβατικό συμπιεστή. Πράγματι, στις 29 Ιουνίου ο Δήμος Πειραιώς απέστειλε το σχετικό έγγραφο αναφέροντας ότι ο σταθερός συμπιεστήςcontainer 10 κυβικών μέτρων «ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19%». Και όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν είναι τόσο πιθανή η παροχή προέγκρισης από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Η προαναφερόμενη περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι «σταγών εν τω ωκεανώ», εκατοντάδες τέτοιες έχουν παρατηρηθεί μόνο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, χωρίς να συνυπολογιστούν τα «45άρια» των μικρών διαγωνισμών είτε των απευθείας αναθέσεων. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των μικρών διαγωνισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΟΤΑ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου και ομοιόμορφου νομοθετικού πλαισίου. Και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αυτές οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών «διέπονται από ένα παλαιολιθικό, εξαιρετικά δαιδαλώδες, πυκνό και κατακερματισμένο νομοθετικό πλαίσιο που στην πράξη καλύπτει και συντηρεί το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας».

Ωσπου να ολοκληρωθεί το νέο νομικό πλαίσιο έχει αποφασισθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να διενεργείται προκαταρτικός έλεγχος όλων των αιτημάτων των φορέων που εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών με την υποβολή αιτιολογικής έκθεσης από τον κάθε φορέα για την αναγκαιότητα της προϋπολογισθείσης δαπάνης.

Τέσσερα εκατ.ευρώ για τις στολές της Δημοτικής Αστυνομίας!

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου έφτασε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο οποίο αναγράφονταν αναλυτικά όλες οι προμήθειες των ΟΤΑ που πρέπει να ενταχθούν στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών- το υπουργείο Εσωτερικών απλώς «πακετάρει» τα αιτήματα των δήμων και τα προωθεί στο υπουργείο Οικονομίας.Στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ.Στ.Κομνηνός έκπληκτος είδε πως ο Δήμος Αθηναίων στην αναγραφή «Ρουχισμός επαγγελματικής χρήσης,ειδικός ρουχισμός εργασίας,εξαρτήματα» ζητεί 4 εκατ.ευρώλες και θα τα σχεδίαζε ο...

Giorgio Αrmani.Επρόκειτο, όπως διαπίστωσε,για προμήθεια ρουχισμού και εξαρτημάτων που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία,η οποία αριθμεί 1.091 άτομα.

Ετσι η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων διευκρινίσεις.Πράγματι,λίγες ημέρες αργότερα εστάλη στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αναλυτικά το πλαίσιο του διαγωνισμού,σύμφωνα με το οποίο η προμήθεια είναι...

3.035.796,21 ευρώ! Περίπου 1 εκατ.ευρώ λιγότερα από το ποσό που ανέγραφε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη συνολική καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών οι προμήθειες του Δήμου Αθηναίων που πρέπει να εγγραφούν στο ενιαίο πρόγραμμα του 2010 ανέρχονται σε 19.323.000 ευρώ


(πηγή: ΤOBHMAonline)


Σχόλιο: Σε τι να αναφερθούμε πρώτα όσον αφορά τις στολές; Στους διαγωνισμούς που καθυστερούν ένα και δυο χρόνια για να ολοκληρωθούν επιτυχώς; Στην προμήθειά τους που γίνεται επίσης καθυστερήμενα με αποτέλεσμα όλων αυτών, από ένα σημείο κι έπειτα, να φοράμε καθημερινά τα ίδια φθαρμένα ρούχα (πλύνε-βάλε); Την κοροϊδία των προμηθευτών οι οποίοι άλλα δειγματίζουν και άλλα (πολύ χαμηλότερης ποιότητας) μας παραδίδουν τελικά , εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες ποσότητες οι οποίες δεν είναι δυνατό πρακτικά να ελεχθούν; Άλλα και να ελεγχόντουσαν μια προς μια, ποιος έχει την γνώση να διακρίνει επακριβώς την ποιότητά τους ; Μήπως μπορούμε να κάνουμε ανάλυση υφάσματος στο Γενικό Χημείο του Κράτους σε εκατοντάδες στολές για να διαπιστώσουμε την ποιότητά τους ;
Επίσης, δε θα 'πρεπε να λαμβάνονται υπ' όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή στην χώρα μας; Δε μπορεί π.χ. ο Δ.Α. στην Κρήτη να παίρνει 2 παλτό ανά 3 χρόνια. Να τα κάνει τι; Δε γίνεται ο Δ.Α. στην Ορεστιάδα ή την Κοζάνη π.χ., να βγάζει τον χείμωνα με αυτό το ψιλό "δερματινάκι"!! Ή δε γίνεται λόγω του ότι έχουν χειμερινές-καλοκαιρινές "επίσημες" στολές τα ίδια παπούτσια, να χορηγούνται 5 ζευγάρια...σκαρπίνια!
Για την στρατιωτική εμφάνιση τι να σχολιάσουμε; Υποτίθεται ότι η Δ.Α. είναι "φιλική προς τον πολίτη". Από την στολή πάντως, δε διακρίνεται κάτι τέτοιο. Είναι το χακί φιλικό προς τον πολίτη;;; Πως να είναι όταν είσαι κάτι ανάμεσα σε ΥΜΕΤ και ΜΑΤ; Άθλιο δερμάτινο μπουφάν, ακατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου. Παλτό εμφάνισης στρατιώτη στο μέτωπο. Αστυνομικό πουκάμισο, τις περισσότερες φορές ποιότητας σακούλας super-market. Παπούτσια (τα σκαρπίνια) άβολα για πεζή περιπολία/πολύ περπάτημα κατά την διάρκεια της (εξωτ.) υπηρεσίας μας. Φυσικά δε κάνουν ούτε για στατική υπηρεσία.
Τέλος, είναι δυνατόν να κοστολογούν τα ρούχα που μας χορηγούνται τόσα χρήματα; Γιατί άραγε δε μας τα δίνουν "στο χέρι" αυτά τα λέφτά να προμηθευτούμε τις στολές -σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενες αποφάσεις που εμπεριέχονται στα σχετικά Φ.Ε.Κ. (απόφ. 55572 - ΦΕΚ Β' 1648/29 Νοεμβρίου 2005) και (απόφ. 15945 - ΦΕΚ Β' 426/6 Απριλίου 2006)-μόνοι μας και στην ώρα τους; Ας αναλογιστούμε, πόσα παντελόνια, πουκάμισα, σακάκια, παλτό, ζώνες ,παπούτσια, τσάντες, τζόκεϊ και μπερέδες μπορεί ν' αγοράσει κάποιος με...3500 ευρώ/2 ή 3 χρόνια; Ποιούς εξυπηρετεί άραγε αυτή η σπατάλη σε βάρος του δημοσίου και κατ' επέκταση σε βάρος όλων μας;;;
Πρέπει να σκεφτούν άμεσα και σοβαρά εκεί στην ΚΕΔΚΕ τον επανασχεδιασμό ολόκληρης της στολής καθώς και την όλη διαδικασία χορήγησής της. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχοληθεί (και) με αυτό.


Δημ. Ψυράκης

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exeis se polla dikio... Na se rwtisw omws kati. H "xaki" stoli (ergasiwn) se kanei na fainesai exthrikos (nomiza oti auto einai xaraktiristiko proswpou/symperiforas). To skarpini pali den se volevei ara protimas arvylo. Mipws thes na peis oti den thes stoli?? Sygnwmi an se pareksigisa, den se kserw proswpika...
Tespa.. I ousia einai mia kai o mpaklavas gwnia. Xreiazomaste kai tin episimi stoli kai tin ergasias kai tin elafria kai tin varia, oles na xrisimopoiountai kata peristasi opws prepei xwris autosxediasmous.
Kai nai, oi astynomikes stoles einai sygkekrimenes stis perissoteres xwres, epeidi etsi einai praktikes kai eisai anagnwrisimos oxi mono stous polites tis xwras alla kai stous episkeptes

Kata t alla den mporw para na pw oti apo auta pou les yparxoun kai xeirotera.... Na doume poios tha filotimithei epitelous na tous kanei kala olous autous tous auth-airetous

Δημ. Ψ. είπε...

Στην Δ.Α. Θεσ/νίκης που δουλεύω προσωπικά αγαπητέ φιλε, η στολή εργασίας έχει "καταργηθεί" από την διοίκηση εδώ και χρόνια. Απαγορεύεται να την φοράμε, οπότε και όλες οι υπηρεσίες εκτελούνται με την επίσημη. Άρα εργαζόμαστε συνεχώς με σκαρπινάκι αν δεν αυτοσχεδιάσουμε όπως λες και συ. Φυσικά και δεν εννοώ να μη φοράμε στολή. Στολή με στολή όμως έχει διαφορά. Αν ρίξεις μια ματιά σε Δ.Α. πόλεων του εξωτερικού π.χ εδω:(http://www.bcn.es/guardiaurbana/en/quisom_uniformitat.html) , θα καταλάβεις τι σου λέω για το στρατιωτικό χακί. Όπως και να 'χει η εμφάνιση γενικότερα είναι υποκειμενική για τον καθέναν μας. Προσωπικά όπως ανέφερα και παραπάνω, πιστεύω ότι η πρακτικότητα γι' αυτον που την φοράει παίζει τον μεγαλύτερο, ρολό. Κάτι που απουσιάζει σχεδόν εξ' ολοκλήρου από τις στολές μας, αν εξαιρέσουμε το πολύτσεπο παντελόνι (εργασίας) που επαναλαμβάνω...απαγορεύεται να φοράμε εδώ...στη Θεσ/νίκη.

Ανώνυμος είπε...

H guardia urbana exei to stoli me to diethnws anagnwrisimo mple xrwma (entaksei yparxoun kai ekseraiseis, alla einai ekseraiseis), anaklastika kitrina se osous kinountai ston dromo, xwris anaklastika se autous pou einai peza peripola, aristokratiki stoli efippwn, kai kapou eixa dei kai ena video me ta texnologika tous mesa.
Episis einai ypodeigma filikotitas pros ton politi k as oploforoun an kai gia tin ellada me ta myala pou kouvalame eimai kata.
Amoivaia gia madriti kaneis?

Telospantwn to xrwma den exei toso simasia oso na ginetai swsti douleia kai auto ksekinaei apo tin dioikisi. Kai ekei eimaste akoma yposaharioi...

Ανώνυμος είπε...

pate kala? an valoume mia apo tis stoles pou eida sto site grafei oti tous parexoun alisida gia tin sfirixtra! eimaste psixologika etoimoi na doume na mas parexoun mia mproutzini alisida sfirixtras se timi oloxrisis kadenas lalaouni?

Ανώνυμος είπε...

Επίσης οι φωστήρες που σχεδίασαν τις στολές μας, θεώρησαν πως έχουμε 2 εποχές (χειμώνα και καλοκαίρι). Για τις άλλες 2 εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο)που χρειάζεται ένα ψιλό μπουφανάκι και όχι το δερμάτινο με το οποίο σκας, ούτε λόγος. Τωρα θα μου πεις υπάρχει και το γιλέκο ή το σακάκι...
ουδεν σχόλιον θα απαντήσω..

Δημ. Ψ. είπε...

Το γιλέκο του κυνηγού μπεκάτσας και το σακάκι του Τάσου Μπουγά εννοείς φαντάζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Οπως παντα στην Ελλαδα ξανα ανακαλυπτουμε τον τροχο, με το αζημιωτο βεβαια. Στολες ολων των ειδων υπαρχουν. Θα μπορουσαν να διαλεξουν και μετα να σχεδιασουν απλως τα διακριτικα μας.
Μετα απο ολα αυτα τι περιμενετε;; Προκοπη;;;

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε συνάδελφοι αλλά δεν βλέπω κανέναν Δημοτικό Αστυνομικό να καταθέτει αναφορά διαμαρτυρίας προς την υπηρεσία του για το είδος, το στυλ ή την χρησιμότητα των διαφόρων κομματιών της στολής μας. Έστω αναφορά άρνησης παραλαβής της στολής με αιτιόλογηση όμως γιατί δεν πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μόνο ανώνυμες διαμαρτυρίες σε ένα μπλόγκ που λίγοι το διαβάζουμε λίγοι το καταλαβαίνουμε. Άρα ποιό το νόημα; Εξάλλου εάν το ψάξετε λίγο και ρωτήσετε τους συναδέλφους μας οι οποίοι είναι ή ήταν σε επιτροπές αξιολόγησης ή παραλαβής θα σας πουν ότι 3000000 ευρώ για 1200 σύνολα στολών είναι πολύ καλή τιμή.

Ανώνυμος είπε...

Ο μεμονωμένος συνάδελφος δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, υπαρχουν τα σωματεία για αυτό τον σκοπό. Δεν κρυβομαι πισω από κάποιο σωματείο αποσιωπώντας τις ευθύνες μου, αλλά υποτίθεται ότι το σωματείο είναι αυτό που μπαίνει μπροστά για να μην εκτίθεται ο υπάλληλος. Στην Ελλάδα τα σωματεια μπαινουν μπροστα για να προστατεψουν τους δημάρχους, τόσο ξεφτίλες είμαστε. Και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα, αφού τα σωματεία ποτέ δεν την έχουν ενημερώσει για τέτοια θέματα. Σε άλλους κλάδους το γάλα καθυστερεί και βγαίνει σωρεία ανακοινώσεων, για τις στολές φαντάσου πόσο θέμα μπορούν να δημιουργήσουν. Αλλά είπαμε, ελληνικός συνδικαλσμός: Προστατέψτε το δήμαρχο και μαζι με αυτόν το κόμμα, και θα κανονίσουμε να πάρουν καμιά εικονική υπερωρία οι υπάλληλοι που διαμαρτύρονται για να το ξεχάσουν!

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε νομίζω ότι τη σχέση ανάμεσα στις έννοιες (σωματείο) και (εργαζόμενος)την έχεις παρεξηγήσει.
1ον. Κανένας συνάδελφος δεν εκτίθεται όταν δεν δέχεται να παράλαβει άχρηστο ή ανεπαρκές υλικό αρκεί να αιτιολογεί πλήρως τις πράξεις του, και να μην είναι ακραίος στις αντιδράσεις του.
2ον. Το Σωματείο αποτελείται από εμάς και είναι όλοι εμείς, δεν είναι κατί ξεχωριστό μόνο του,ούτε ο ρόλος του είναι να μπαίνει μπροστά, ό ρόλος του είναι να μας εκφράζει, αλλά πρέπει εμείς να είμαστε εκεί να το υποστηρίζουμε και φυσικά να έχουμε άποψη.
3ον. Το Σωματείο είναι η φωνή μας αλλά από πίσω πρέπει να υπάρχει η δική μας αποφασιστικότητα και θέληση.
4ον. Δεν ξέρω που υπηρετείς αλλά στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο δεν καλύπτει κανέναν αιρετό. Υπηρετεί τη θέληση μας αλλά φυσικά όπως σε κάθε συνδικαλιστικό αγώνα το ΔΣ ενός σωματείου χωρίς την ενεργό παρουσία των εργαζομένων είναι απλά λόγια (Θέμα να γίνεται όπως γράφεις) χωρίς αντίκρυσμα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΠΡΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΕΙΔΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ?

Ανώνυμος είπε...

Αν μιλάς για Θεσσαλονίκη, δες εδω:

http://www.workmarket.gr