Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αύξηση εσόδων στους δήμους μέσω Δ.Α. για άλλη μια φορά.

To 80% των εισπραχθέντων προστίμων θα μπαίνει στα ταμεία των δήμων...

Είναι πλέον κάτι περισσότερο από προφανές ότι για  καθαρά ειπρακτικούς λόγους "φορτώθηκε" τελικά στην δημοτική αστυνομία, ο έλεγχος εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος, ενόψει μάλιστα της μεγάλης μείωσης (άνω του 40%) των τακτικών επιχορηγήσεων στους Ο.Τ.Α. Αυτό είναι το "ζουμί" όλων αυτών που ειπώθηκαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Δε χρειάζεται λοιπόν να απορούμε γιατί δόθηκε κάτω από το τραπέζι ΚΑΙ αυτή η αρμοδιότητα σε μας. 


Και για το τέλος, μια ερώτηση για δυνατούς λύτες : Στην συνάντηση της κ. Υπουργού με τα στελέχη του μηχανισμού ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος, η οποια προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου, ποίος ακριβώς ήταν ο εκπρόσωπος της Δ.Α.;

Ας δούμε τι γράφει και η "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" στον δικτυακό της τόπο για την σημερινή συνέντευξη τύπου : 

Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα «παράθυρο» στο νόμο, ξεκαθάρισε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανακοινώνοντας τα μέτρα για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1ης Σεπτεμβρίου.
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το πρόστιμο εισπράτεται πιο εύκολα όταν είναι λογικό

Οπως είπε η υπουργός, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος «δεν έχει εξαιρέσεις και μεσοβέζικες λύσεις, έχει σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ακόμα ότι τα πρόστιμα είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. «Μετριάζουμε τα πρόστιμα, γιατί πιστεύουμε ότι όταν είναι λογικό το πρόστιμο, πολύ πιο εύκολα επιβάλλεται και εισπράττεται», είπε χαρακτηριστικά.

Θα προηγηθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά τον οποίο θα γίνονται μόνο συστάσεις, και από τον Οκτώβριο θα επιβάλλονται κανονικά.

Επίσης, όπως διευκρινίστηκε, το 80% των εισπραχθέντων προστίμων θα πηγαίνει στους δήμους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για τον καταλογισμό τους.

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις των καπνιστών καθορίζονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ.

Παράταση οκτώ μηνών θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με "ζωντανή" μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.

Της συνέντευξης Τύπου, προηγήθηκε συνάντηση με τα στελέχη του μηχανισμού ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Αντιδράσεις φορέων

«Με τον αντικαπνιστικό νόμο συμφωνούμε επί της αρχής και επί της ουσίας. Διαφωνούμε, όμως, με τον χρόνο που επελέγη από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς, και εξηγεί: «Δεν γίνεται, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ήδη έχουμε στα καταστήματά μας πτώση του τζίρου κατά 20 έως 25% να εφαρμόσουμε έναν νόμο, που θα μας οδηγήσει σίγουρα σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας».

Όπως υποστηρίζει, στη Γαλλία τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου σημειώθηκε πτώση του τζίρου των καταστημάτων εστίασης κατά 30%, κάτι το οποίο, όπως συμπλήρωσε, δεν θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου αναγνώρισε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να την τηρήσουν, τονίζοντας ότι «θα υποστούμε όλοι μαζί τις συνέπειες. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τους πελάτες μας, να αφαιρέσουμε τα σταχτοδοχεία και να κάνουμε συστάσεις σε αυτούς, που δεν συμμορφώνονται».

«Τα πρόστιμα είναι μεγάλα για μας, που επιπλέον δεν θα φταίμε, καθώς μας αναγκάζουν να γίνουμε αστυνομικοί και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας», επισημαίνει ο κ. Καβαθάς και σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου, σημειώνει: «Ζητήσαμε να εξαιρεθούν όλα τα κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει μόνο τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τμ. που έχουν ζωντανή μουσική, και τα καζίνο».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας, επισημαίνει πως «πολλοί από τους επαγγελματίες, με βάση τον προηγούμενο νόμο, είχαν προχωρήσει σε μία επένδυση στα καταστήματά τους 30 ή 40 χιλιάδων ευρώ, για να δημιουργήσουν χώρους καπνιζόντων. Τώρα, αυτή η επένδυση πηγαίνει χαμένη». Αν και χαρακτήρισε το μέτρο «θετικό», ο κ. Καλιώρας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 20% των επιχειρήσεων και υποστήριξε πως η εφαρμογή του νόμου γίνεται για εισπρακτικούς λόγους.

«Τώρα που οι δήμοι χάνουν το ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος, τους δίνεται ένα άλλο έσοδο, αφού μεγάλο μέρος των προστίμων θα πηγαίνει σ’ αυτούς και αναμένουμε να έχουμε μια λυσσαλέα επίθεση από τη δημοτική αστυνομία, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων», παρατήρησε.

Δυσφορία επικρατεί και στους χώρους για τους οποίους προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Regency Entertainment SA, Δέσποινα Γιαννούλη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα ό,τι λέει ο νόμος, ξέροντας πως θα "τρίβουν τα χέρια" τους οι παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες. Ακόμη και στην Αμερική, όπου υπάρχει η πιο αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, τέτοια μέτρα ανακλήθηκαν λίγο καιρό μετά την εφαρμογή τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: