Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Επτά ημέρες μείνανε. Με τα...πόδια έρχεται η Κ.Υ.Α.

Αναδημοσίευση άρθρου

Κάπνισμα μόνο... εκτός

Λίγες μέρες απομένουν στους θεριακλήδες να «απολαύσουν» το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Από την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, τίθεται σε ισχύ η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί «καθαρό» περιβάλλον σε όλους τους εργασιακούς χώρους αλλά και στους χώρους ψυχαγωγίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, βάζει οριστικό τέλος στο κάπνισμα και στα παραθυράκια που άφηνε ο προηγούμενος αντικαπνιστικός νόμος (Αβραμόπουλου), καθώς και σε κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού. Το τσιγάρο θα απαγορεύεται πλέον σε καφέ, μπαρ, καφενεία και εστιατόρια και στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καπνίσουν μόνον εκτός των κτιρίων που εργάζονται, καθώς καταργούνται και τα καπνιστήρια.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας δίνει μία μικρή περίοδο χάριτος -οκτώ μηνών- στα καζίνα, τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ. και τα μπουζούκια με ζωντανή μουσική. Στα καταστήματα αυτά το κάπνισμα θα επιτρέπεται για οκτώ μήνες ακόμη (μέχρι και τον Απρίλιο του 2011), ενώ στο διάστημα αυτό θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για τη μη πώληση προϊόντων καπνού, για την πλήρη διασφάλιση των χωροταξικών εσωτερικών ρυθμίσεων, το σωστό εξαερισμό και την πλήρη απαγόρευση εισόδου στους ανηλίκους.

Τα πρόστιμα

Οι αμετανόητοι θεριακλήδες που δε θα ακολουθήσουν «κατά γράμμα» τις διατάξεις του νέου αντικαπνιστικού νόμου θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ακριβά… την κάθε ρουφηξιά. Τα πρόστιμα που θα «ρίχνουν» στους παραβάτες οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα περιληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες.

Για τους πελάτες-καπνιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα ορίζονται σε 50 ευρώ για όσους «συλληφθούν» να καπνίζουν επ' αυτοφώρω μέσα σε καφετερίες και άλλους χώρους ψυχαγωγίας, ενώ όσοι ανάβουν τσιγάρο σε νοσοκομεία και θεραπευτήρια υγείας θα «τιμωρούνται» με το χρηματικό πρόστιμο των 100 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το άναμμα του τσιγάρου μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες, το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο και θα αγγίζει τα 200 ευρώ. «Τα πρόστιμα για τους θεριακλήδες δεν πρέπει να είναι υπέρογκα για να μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για τους ιδιοκτήτες

Ωστόσο, βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που θα κάνουν τα… στραβά μάτια στους θεριακλήδες. Η υπουργική απόφαση προβλέπει «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα, ακόμη και κλείσιμο των καταστημάτων για τους ιδιοκτήτες που επιτρέπουν το κάπνισμα στους χώρους τους.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 500 ευρώ και θα φτάνουν σε περίπτωση υποτροπών μέχρι και τις 10.000 ευρώ. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας που θα παραβιάζει το νόμο τέσσερις φορές θα τιμωρείται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός του για 10 ημέρες. Στην πέμπτη υποτροπή, όμως, θα ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας, με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπει ακόμη έκπτωση σε ποσοστό έως και 50% για όσους θα πληρώνουν το πρόστιμο μέσα σε διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών. Στην περίπτωση, πάντως, που το αγνοήσουν η οφειλή θα βεβαιώνεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

Υπεύθυνοι για τους ελέγχους για την τήρηση του νέου αντικαπνιστικού νόμου και για την επιβολή των προστίμων θα είναι η Δημοτική Αστυνομία και επικουρικά το Λιμενικό Σώμα, ενώ μέρος των προστίμων θα περνάει στα ταμεία των δήμων. Οι «ράμπο» της υγείας, δηλαδή τα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, θα διενεργούν δευτεροβάθμιους ελέγχους, θα διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες και θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις.

Απαγόρευση διαφημίσεων

Την ίδια ώρα, από 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού. Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, «πρόκειται για απλή και σαφή απαγόρευση, η οποία έρχεται πλέον να καλύψει το κενό που υπήρχε για τις αίθουσες των κινηματογράφων, για τις κινητές διαφημίσεις ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο ζωντανής διαφήμισης».

 (πηγή : Αγγελιοφόρος)

Σχόλιο :

Ευτυχώς που υπάρχουν εφημερίδες και διαδίκτυο και μαθαίνουμε πώς -περίπου- θα ασκήσουμε την bonus αρμοδιότητα (που μας δόθηκε τιμητικά, επειδή είμαστε σε όλες τις άλλες μας αρμοδιότητες εκπληκτικά αποτελεσματικοί). Η περίφημη Κ.Υ.Α. ακόμα...έρχεται ενώ απομένουν μόλις 4 εργάσιμες ημέρες για να αποσταλλεί στις αρμόδιες, για την εφαρμογή της υπηρεσίες, να επεξεργαστεί, να διευκρινιστούν τυχόν απορίες, να ενημερωθούν οι υπάλληλοι όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στον έλεγχο, να τυπωθούν τα σχετικά μπλοκάκια στα οποία θα βεβαιώνονται οι παραβάσεις κτλ.

Όταν λοιπόν το ίδιο το κράτος απαξιώνει τους ίδιους του τους νόμους καθυστερώντας ή  "καθυστερώντας" την όλη διαδικασία φτάνοντας στο παρα πέντε, πως μπορεί να έχει την απαίτηση να εφαρμόζονται οι νόμοι του από τους πολίτες; Μηπώς με όλα αυτά, "κατά βάθος" ΔΕ θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος, γι' αυτό και ενέπλεξε την Δ.Α για τους ελέγχους; Διότι ξέρει ότι πρακτικά είναι αδύνατο να το φέρει εις πέρας; Με τον "Καλλικράτη" π.χ., θα υπάρχουν δήμοι που η δύναμη της Δ.Α. θα φτάνει και τα...τρία άτομα! Έτσι θα ελέγξει το κάπνισμα;

Είναι δυνατόν να μη τα ξέρουν οι αρμόδιοι αυτά; Προσωπικά δεν το πιστεύω. Μάλλον επειδή ξέρουν τα προβλήματά μας πολύ καλά, αναλάβαμε και το κάπνισμα...

Δ. Ψ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΔΑ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ...ΤΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ!!!ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!